A FOGÍNY EGÉSZSÉGE

A fogínygyulladás (gingivitis) tünetei, okai és kezelése

ADP - A fogínygyulladás (gingivitis) tünetei, okai és kezelése - img article banner
MEGOSZTÁS

 A fogínygyulladás (gingivitis) a fogínybetegség korai stádiuma, amely közvetlenül befolyásolhatja a szájüregi és az általános egészségét. Ezért fontos, hogy tisztában legyen a fogínygyulladás okaival, felismerje a tüneteit, és megtanulja, hogyan kezelheti és előzheti meg.

Mi a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás a fogínybetegség korai stádiuma, amelyet a lepedék, egy baktériumokat tartalmazó, természetes módon előforduló biofilm felhalmozódása okoz, amely a fogak körüli szöveteken telepedhet meg. Ha fájdalmas vagy duzzadt fogínyt tapasztal, az gyakran a lepedék felhalmozódása miatt van. Ha nem kezelik, a fogínygyulladás a fogínybetegség súlyosabb formájává, parodontitisszé alakulhat, amely felnőtteknél a fogak elvesztésének egyik fő oka. A fogínygyulladás gyakran fájdalommentes, ezért ha a gyulladt fogíny bármilyen jelét vagy tünetét észleli, mindenképpen keresse fel fogorvosát a megfelelő állapotfelmérés és a kezelés meghatározása érdekében.

A szájüreg egészség védelme érdekében elengedhetetlen, hogy tisztában legyen azzal, mi a fogínygyulladás – így még a komolyabb fogászati problémák kialakulása előtt felismerheti a jeleket. Ha partnere fogínygyulladásban szenved, Önt is foglalkoztathatja a kérdés, hogy a fogínygyulladás fertőző-e. A fogászati szakértők egyetértenek abban, hogy bár maga az állapot nem az, a nyálcsere terjesztheti a baktériumokat.

A fogínygyulladás (gingivitis) tünetei és jelei

Mivel lehet, hogy nem veszi észre a szájban felhalmozódó lepedéket, amely fogínygyulladáshoz vezethet, tisztában kell lennie a fogínygyulladás (gingivitis) tüneteivel, valamint a későbbiekben a fogínybetegség jeleivel és a parodontitis tüneteivel, amely ezt követheti.

1. Vérző fogíny

A fogínygyulladás egyik első jele az észrevehetően vörös, gyulladt fogíny és a vérző fogíny, amikor fogat mos vagy fogselymet használ.

2. Duzzadt fogíny

Ha azt észleli, hogy duzzadt a fogínye a fogai körül, a legvalószínűbb ok a fogínygyulladás. Ahogy a lepedékbaktériumok felhalmozódnak a szájában, gyakran megtapadhatnak a fogaiban és a fogai körül, ami ezt a kellemetlen és látható problémát, a duzzadt fogínyt okozza.

3. Rossz szájíz vagy rossz lehelet

Ha rossz leheletet tapasztal, amely szájvíz használata vagy fogmosás után is megmarad, ez valószínűleg a fogínygyulladás (gingivitis) egy másik tünete.Ahogy a lepedékbaktériumok megtelepednek és lebomlanak a fogain, a folyamat kellemetlen szagot eredményez.

4. Visszahúzódó fogíny

A fogínybetegség tüneteinek kialakulásával a fogínye egyre távolabb kerül a fogaitól. Ez nem feltétlenül fájdalmas, így lehet, hogy észre sem veszi. Mindig keresse fel a fogorvosát, ha a meglazuló fogíny látható jeleit észleli, hogy tájékozódjon a visszahúzódó fogíny kezeléséről.

5. Mély zsebek a fogak és a fogíny között

A legelőrehaladottabb fogínybetegség jelei a fogíny és a fogak között kialakuló mély zsebek, amelyek baktériumokkal telnek meg, amint eltávolodnak a fogaktól. Ha ez megtörténik, akkor valószínűleg parodontitisszel van dolga, ami a fogait tartó csontot gyengítheti. Ügyeljen arra, hogy soha ne hagyja figyelmen kívül a felvázolt fogínybetegség tüneteit, és ha észleli valamelyiket, azonnal keresse fel fogorvosát menjen el egy teljes kivizsgálásra, és biztosítsa, hogy megakadályozza a fogínybetegség kialakulását.

Mi okozza a fogínybetegséget és a fogínygyulladást (gingivitis)?

1. Rossz foghigiénia

Napi kétszeri fogmosás antibakteriális fogkrémmel, fogselymezés és az antibakteriális szájvíz használata – ezt ajánlják a fogorvosok, hogy a lepedék felhalmozódását megállítsa. A baktériumok ragacsos és sárgás színű lerakódása, amelyet lepedéknek nevezünk, akkor képződik a fogain, ha nem mos rendszeresen fogat. Mivel a lepedék savakat termel, amelyek megtámadják a fogzománcot és károsítják a fogínyt, a rossz foghigiénia a fogínygyulladás elsődleges oka.

2. Kor

Az életkor előrehaladtával a szervezetben bekövetkező változások – mint például a kevesebb nyáltermelés – a gyakori fogínygyulladás okai, és a parodontális betegség az idősebbek körében a legelterjedtebb.

3. Genetikai

Amikor megpróbálják kideríteni, hogy mi okozza a fogínygyulladást, a fogorvos a családja egészségügyi múltjáról is érdeklődhet. Ugyanis ha a szülei a fogínygyulladásban szenvedtek, az megnöveli a fogínybetegség kialakulásának esélyét, mivel ezzel a baktériumtípussal fiatal korban fertőződünk meg.

4. Szabálytalan fogazat

Mivel a fogak átfedhetik egymást, vagy elmozdulhatnak a tökéletes igazításból, a szabálytalan fogak menedéket teremthetnek a lepedéknek, amely a fogíny és a fogak körül felhalmozódhat – ez a probléma gyakran a fogínybetegségek kiváltó oka. Ha kezeletlenül hagyja, ez szuvasodáshoz is vezethet. Ha szabálytalan fogakkal rendelkezik, győződjön meg róla, hogy a fogkefe feje megfelelő a szájüregéhez, és fogmosáskor ügyeljen a nehezen elérhető területekre.

5. Betegségek

Ha krónikus fogínygyulladással küzd, a duzzadt és vérző íny másik oka a kiváltó betegség lehet, például egy vírusos vagy gombás fertőzés. Az epilepsziára, anginára és magas vérnyomásra adott gyógyszerek szintén növelhetik a fogínygyulladás kockázatát, ezért ha ilyen kezelést írnak fel Önnek, tájékoztassa róla a fogorvosát.

Hogyan előzheti meg a fogínybetegségeket és a fogínygyulladást?

Ha kíváncsi, hogyan előzheti meg a fogínygyulladást, számos lépést tehet a fogínybetegségek megelőzése érdekében, és ezek visszafordíthatják a fogínygyulladás egyes tüneteit.

A fogínygyulladás legjobb megelőzése érdekében minden nap kövessen egy egyszerű szájhigiéniai rutint.

  1. Naponta kétszer mosson fogat két percig elektromos fogkefével és antibakteriális fogkrémmel, hogy eltávolítsa a lepedéket és csökkentse a fogkő felhalmozódását – és ne felejtse el finoman megtisztítani és masszírozni a fogínyt. Ez az első lépés a

    a fogínybetegségek megelőzésére.

  2. Használjon naponta legalább egyszer fogselymet a megfelelő technikával, hogy megszabaduljon a fogak között megrekedt ételmaradékoktól és lepedéktől.

  3. Öblítse ki antibakteriális szájvízzel, hogy megakadályozza a lepedék visszatérését, és segítsen elpusztítani a fogínygyulladást okozó baktériumokat.

A fogínygyulladás (gingivitis) kezelése

A fogínygyulladás otthoni kezelésének legjobb módja, ha naponta kétszer alapos szájtisztítást végez elektromos fogkefével és antibakteriális fogkrémmel. Súlyos ínybetegség esetén a fogínygyulladás gyógyítására a fogorvos többek között gyógyszeres kezelést és műtétet is javasolhat.

A fogak mélytisztítása

Amellett, hogy otthon a lehető legjobban gondoskodik fogairól; félévente fel kell keresnie egy fogszakorvost általános ellenőrzés és alapos mélytisztítás céljából. Ez csökkenti a fogínygyulladás kialakulásának a kockázatát.

Gyógyszeres kezelés

Az akut nekrotizáló fekélyes fogínygyulladással járó súlyos tünetek esetén az antibiotikum, a fájdalomcsillapító és egyéb szájöblítő a fogorvos által felírt gyógyszerek is a fogínyvérzés kezeléséhez tartozhatnak.

Műtét

A fogínybetegség előrehaladottabb tünetei esetén a fogorvos által javasolt kezelés magában foglalhat ínyműtétet is, gyökérsimítással vagy fogkőeltávolítással kombinálva, hogy eltávolítsa a felhalmozódott lepedéket vagy fogkövet a fogak körül és az íny alatt.

A legjobb mód arra, hogy elkerülje a fogínybetegség műtéttel vagy más módszerekkel történő kezelését, az, ha jó szájhigiéniát tart fenn, a foglepedéket kordában tartja és megőrzi a száj egészségét.

Források hivatkozásai:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease#1

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453

https://www.healthline.com/health/gingivitis#risk-factors