A FOGÍNY EGÉSZSÉGE

Mi az az ínyvisszahúzódás?

Moss fogat puha sörtéjű fogkefével, hogy elkerüld a fogíny visszahúzódását article banner
MEGOSZTÁS

Az egészséges fogíny általában rózsaszín, keskeny határvonallal az ínyszövet és a fogak között. Ám ha a baktériumok elkezdenek felszaporodni, az ínybetegséghez és a fogíny visszahúzódásához vezethet.

A visszahúzódó fogíny eleinte nem is észrevehető, mivel fokozatosan távolodik el az íny a fognyaktól. Ha azonban fokozott fogérzékenységet tapasztal, ez azt jelzi, hogy ideje felkeresnie fogorvosát vagy egy dentálhigiénikust kivizsgálás céljából.

A fogíny visszahúzódásának előrehaladtával fogai hosszabbnak tűnhetnek, és a foggyökerek szabaddá válhatnak. Ilyen esetben, a jelek és tünetek figyelembevételével, fontos a megfelelő kezelés, hogy elkerülje a fogak és az íny károsodását. Fogorvosa még az előtt felismerheti a fogíny visszahúzódásának jeleit, mielőtt Ön azt észrevenné.

Mi okozza a fogíny visszahúzódását?

Amikor az ínyproblémák jeleit észleli, az elsőre kissé ijesztő lehet. Emiatt gyakran teszik fel a kérdést a fogorvosoknak, hogy mi okozza az íny visszahúzódását, és hogyan lehet megelőzni.

A fogíny visszahúzódásának gyakori oka a nem megfelelő fogmosási technika, a túlságosan erőteljes és nem megfelelő módon végzett fogmosás.

Az íny visszahúzódásához vezető egyéb tényezők közé tartozik az örökletes hajlam, a hormonális változások, a dohányzás, a fogcsikorgatás vagy a fogak rendellenes helyzete.

Az íny visszahúzódásának okai szerteágazóak, azonban ha megismeri kialakulásának leggyakoribb okait, az segíthet a probléma megelőzésében, és az egészséges, feszes fogíny megőrzésében. Hosszú távon az elégtelen szájhigiéné fogágybetegséghez és a fogak elvesztéséhez vezethet.

Hasonlóképpen, a fogkővé keményedő lepedékfelhalmozódás is végül az íny visszahúzódását eredményezheti.

A fogíny visszahúzódásának jelei és tünetei

Az íny visszahúzódásának tünetei fokozatosan jelentkeznek, ám a közismert jelek korai észlelése segíthet kezelni az állapotot.

  • Hosszabbnak vagy nagyobbnak tűnő fogak: A korai fogíny-visszahúzódás árulkodó jele a hosszabbnak tűnő fogak.

  • Vérző vagy duzzadt fogíny: A fogíny visszahúzódásának további jelei és tünetei lehetnek a fogmosás utáni vérzés, vörös és duzzadt fogíny, valamint a rossz lehelet.

  • Fokozott fogérzékenység: Amikor a fogíny visszahúzódása súlyosabbá válik, gyakran előtűnik a foggyökér. A szabaddá váló gyökerek problémája többrétű, gyakran rendkívüli érzékenységgel jár együtt. A kemény sörtéjű fogkefefejjel túl erősen és helytelenül végzett fogmosás vagy más fogászati probléma gyakran idézheti elő vagy súlyosbíthatja az állapotot.

  • Kilazult fogak: Ha az íny alatti baktériumokat nem távolítják el, az idővel fogínygyulladáshoz és ínyvisszahúzódáshoz vezethet. Tasakok alakulhatnak ki a fog és az íny között, és a fogak meglazulhatnak. Ezek az íny (parodontális) megbetegedésének jelei, és orvosi kezelés hiányában súlyosbodni fognak.

A visszahúzódó fogíny kezelése

A visszahúzódó fogíny megfelelő kezelése változó, attól függően, hogy mikor észleli a jeleket. Az íny visszahúzódásának általános kezelésére a professzionális fogtisztítás (a fogkő eltávolítása és a parodontális terápia) szolgál. Ezen mélyszövettisztítás során eltávolítják a baktériumokat és a fogkövet, amelyek megragadtak az ínyvonal alatt, különösen a fogak között. Ezt a kezelést dentálhigiénikus, fogorvos vagy parodontológus végezheti.

A legsúlyosabb fogágybetegségek esetén a fogíny-visszahúzódás kezelésére műtétet is javasolhatnak.

Az egyik leggyakoribb kezelés a fogínyátültetés, amelyet fogíny-specialista (parodontológus) végez. Ennek a visszahúzódó íny kezelését szolgáló beavatkozásnak a célja az ínyszövet vagy az alatta lévő csont újjáélesztése. Ez magában foglalhatja egy szintetikus membrán vagy csont elhelyezését is az íny regenerálódásának érdekében.

A fogíny visszahúzódásának megelőzése

Amikor a fogíny-visszahúzódás megelőzéséről beszélünk, említést kell tenni néhány könnyen megelőzhető okról. A legegyszerűbb a puha sörtéjű fogkefével való fogmosás. Kerülje a túlzott nyomás kifejtését, és ne végezzen oda-vissza súroló mozdulatot!

A rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok segíthetnek a korai jelek észlelésében és a fogíny visszahúzódásának megelőzésében, a felhalmozódott lepedék és fogkő gyengéd eltávolítása révén. Ez a fajta tisztítás évente kétszer ajánlott, természetesen a napi szájápolási rutin kiegészítéseként.

Néhány további tanács a fogíny-visszahúzódás megelőzésére, amelyet fogorvosa javasolhat: a dohányzásról való leszokás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a túlzott mennyiségű cukorfogyasztás mellőzése és a rendszeres fogselyem-használat. Annak érdekében, hogy egészséges fogínyét hosszú ideig megőrizhesse, naponta kétszer mosson fogat, öblögessen szájvízzel és használjon fogselymet! A kis kerek fejjel és beépített nyomásérzékelővel rendelkező elektromos fogkefe használata biztonságos és hatékony fogmosást tesz lehetővé.

A fenti tanácsokat követve máris sokat tett azért, hogy megelőzze a fogíny visszahúzódását, és csökkentse az ínyműtét szükségességének kockázatát.

GYIK

Visszanőhet a visszahúzódott fogíny?

Sajnos az emberi ínyszövet nem nő vissza, ellentétben más szövetekkel, például a bőrrel. Emiatt különösen fontos figyelni a fogíny visszahúzódásának korai jeleire.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy súlyosbodjon a fogíny-visszahúzódás?

Ha tudni szeretné, hogyan állíthatja meg a fogíny visszahúzódását, a legjobb, amit tehet, az a rendszeres fogorvosi vizsgálat, a napi kétszeri, megfelelően végzett fogmosás, a fogselymezés és a fogorvos által javasolt termékek használata, mint például az antibakteriális szájvíz és az antibakteriális, ón-fluoridos fogkrém.

Hogyan kezeljük a visszahúzódó fogínyt?

Ha az ínyvisszahúzódás első jeleit tapasztalja, fogorvosa először az okokat fogja megállapítani. A kezelés a visszahúzódás okának diagnózisától és annak súlyosságától függ. A kezelés szerves része a páciens otthoni fogápolása és a megfelelő szájhigiéniai utasítások.

Hogyan kezeljük műtét nélkül a visszahúzódó fogínyt?

A rossz szájhigiénével összefüggő ínyvisszahúzódás kezelését fogorvosa mélytisztítással (fogkő-eltávolítással és parodontális terápiával) kezdi meg.

Források:

https://www.webmd.com/oral-health/guide/receding_gums_causes-treatments

https://www.healthline.com/health/dental-oral-health-receding-gums

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcpe.12330