A FOGÍNY EGÉSZSÉGE

Vérző fogíny: okok, kezelés és megelőzés

ADP - Vérző fogíny: okok, kezelés és megelőzés - img article banner
MEGOSZTÁS

Ok nélkül vérzik a fogínye? Vagy esetleg akkor vérzik, amikor fogselymet használ vagy fogat mos? Míg az normális, hogy fogmosás, fogselyem használata vagy akár az ételbe harapás után időnként megjelenik egy kis vér – a fogíny tartós vérzése abnormális.

Tehát, ha azt figyelte meg, hogy a fogínye gyakran vérzik, akkor lehet, hogyfogínybetegségben szenved, ami a fogínyvérzés egyik leggyakoribb oka.

A fogínybetegség olyan állapot, amikor a fogínye vérzik és fájdalmassá, duzzadttá vagy fertőzötté válik. A fogínybetegség korai szakaszát fogínygyulladásnak (gingivitisnek) nevezzük, és ha nem kezelik, késői stádiumú fertőzéssé,periodontitisszé alakulhat, amely maradandó károsodást okozhat a fogakban és a fogínyben.

Melyek a fogínyvérzés okai?

Míg a fogínybetegség a fogínyvérzés egyik leggyakoribb oka, más alapbetegségek is okozhatnak fájó és vérző fogínyt:

Cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb a fogínybetegség kialakulásának a kockázata. Ez azért van, mert a magas vércukorszint károsítja az ereket, és csökkentheti a vér és a tápanyagok áramlását a fogínyhez és a csontokhoz. Ez növeli a fertőzések, például a fogínybetegségek kialakulásának esélyét.

Hemofília

A hemofília egy ritka vérbetegség, amely befolyásolja a vér alvadási képességét. Ha Ön ebben a betegségben szenved, nagyobb valószínűséggel tapasztalja a fogínyvérzést, és rendszeres fogorvosi ellenőrzésre kell jelentkeznie.

Vitaminhiány

A fogínyvérzést vitaminhiány is okozhatja. A C-vitamin hiánya, más néven skorbut okozza a fogíny gyulladását, és ha nem kezelik, fogvesztéshez vezethet. A K-vitamin hiánya szintén súlyos fogászati problémákat okozhat. A K-vitaminra a véralvadás folyamatában van szükség; ha étrendünkből hiányzik ez a vitamin, az egyik legfőbb tünet a fogínyvérzés lehet.

Vérhígító gyógyszerek

Ha vérhígítót, például aszpirint szed, veszélyeztetett lehet a fogínyvérzés szempontjából. Fogorvosa javasolhat otthoni kezeléseket, például fertőtlenítő szájvizeket, amelyek segíthetnek a fogínyvérzésen.

Terhesség

A terhes nők hormonális változásai ok nélkül is fogínyvérzést okozhatnak. Ez elég gyakori, és általában a terhesség későbbi szakaszában vagy a szülés után megszűnik. A terhességi hormonok érzékenyebbé teszik a fogínyt a lepedékben lévő baktériumokkal szemben, amelyek miatt azután begyulladhat a fogíny.

Rosszul illeszkedő fogsor

Ha műfogsort visel, és gyakori ínyvérzést tapasztal, forduljon fogorvosához. A vérzés akkor fordulhat elő, ha a műfogsor túl szorosan illeszkedik. Fogorvosa elvégezheti a műfogsor igazítását, hogy a műfogsor jobban illeszkedjen.

Túl kemény fogselyem vagy fogkefe használata

A fogínyvérzést a fogselymezési vagy fogmosási technikája is okozhatja. A túl kemény fogkefe használata vagy a túl erőteljes fogselymezés fogínyvérzést eredményezhet.

A fogínyvérzés kezelése

Ha aggódik a fogínyvérzés miatt, mindig forduljon fogorvoshoz, mivel ő tudja a legjobb kezelést javasolni.

A fogorvos rendszeres látogatása segíthet megelőzni a fájó vagy vérző ínyt a lepedék és a fogkő felhalmozódásának ellenőrzésével. A dentálhigiénikusok azt javasolják, hogy évente legalább kétszer foglaljon időpontot fogtisztításra.

A fogselyem használata és a megfelelő fogmosás szintén segíthet megelőzni a fogínyvérzést – az elektromos fogkefére való áttérés alaposan megtisztítja a fogakat és a fogínyhez is kíméletes. Alternatívaként válasszon puhább fogkefét, amely gyengéd az érzékeny vagy gyulladt ínyéhez.

Fogorvosa ajánlhat Önnek antibakteriális szájvizet is, amely segíthet a lepedék minimalizálásában, vagy egy egyszerű otthoni kezelést meleg sós vízzel, amely segíthet a duzzadt íny megnyugtatásában.

A fogínyvérzés megelőzése

A vérző fogíny általában megelőzhető a megfelelő szájhigiénia fenntartásával. A megfelelő fogkefével, fogselyemmel és technikával végzett fogtisztítás segíthet megelőzni a fogínyvérzést és a fogínybetegségeket.

A fogorvos által ajánlott fogkrémek, például a kifejezetten a fogínyproblémák elleni küzdelemre kifejlesztett termékek használata segíthet megelőzni a fogínyvérzést, valamint a későbbi súlyosabb betegségeket.

A hathavonta végzett professzionális tisztítás szintén segít megelőzni a fájó vagy vérző fogínyt, mivel megszabadít a lepedéktől és a fogkő felhalmozódásától.

Az egészséges táplálkozás fenntartása szintén segíthet megelőzni a fogínyvérzést. Bár a vitaminhiány manapság kevésbé gyakori, ha étrendjéből hiányoznak a kulcsfontosságú tápanyagok, akkor is kialakulhatnak olyan szövődmények, amelyek fogínyvérzést okozhatnak.

GYIK

Hogyan lehet megállítani a fogínyvérzést?

A fogínyvérzés megállítása érdekében biztosítsa a rendszeres fogmosást és fogselymezést, valamint évente legalább kétszer keresse fel fogorvosát fogtisztításért. Kövesse a megfelelő otthoni ápolási rutint, amely magában foglalja a fogselyem napi használatát, antibakteriális fogkrémmel a napi kétszer 2 perces fogmosást és az antibakteriális szájvíz használatát.

Miért vérzik a fogínyem?

A fogínyvérzés leggyakoribb okai a túl erőteljes fogmosás vagy fogselyem használata, a rossz szájhigiénia, a dohányzás, amely kiszárítja a szájat, és a baktériumok elszaporodását okozza, a terhesség, a vérhígító gyógyszerek szedése vagy az alapbetegségek.

Mire utal a fogínyvérzés?

A fogínyvérzés lehet a fogínygyulladásnak nevezett korai stádiumú ínybetegség vagy a késői stádiumú parodontitis jele. Más alapbetegségek, például a cukorbetegség, a hemofília, a leukémia és a vitaminhiány szintén okozhatnak ínyvérzést.

Mikor kell aggódni a fogínyvérzés miatt?

Némi fogínyvérzés normális, de ha gyakori ínyvérzést tapasztal a fogínyén, akkor forduljon fogszakorvoshoz vagy orvoshoz, mert azt valamilyen alapbetegség okozhatja.

Források hivatkozásai:

https://www.healthline.com/health/bleeding-gums

https://www.webmd.com/oral-health/bleeding-gums-other-conditions

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/swollen-gums-during-pregnancy-1020

https://www.perio.org/consumer/gum-disease-and-other-diseases