A FOGÍNY EGÉSZSÉGE

Mi a periodontitis? Tünetek, okok és kezelés

ADP - Mi a periodontitis? Tünetek, okok és kezelés - img article banner
MEGOSZTÁS

Mi a periodontitis?

A periodontitis a fogínybetegség egy előrehaladott típusa; olyan állapot, amikor a fogínye elfertőződött, és a fogakat tartó csont elveszett. Ezek a szájhigiénés problémák legfontosabb jelei, és jelezhetik, hogy gondok vannak azzal, ahogyan a fogait és a fogínyét tisztította.

Tisztában kell lennie a parodontális betegség jeleivel és tüneteivel, valamint a legjobb módszerekkel, hogy elkerülje azt. Ha figyelmen kívül hagyja, a periodontitis azt eredményezheti, hogy a fertőzések átterjednek a száj többi részére, és általános periodontitisszé válik.

A fogínybetegség tünetei

Melyek tehát a fogínygyulladás jelei, amelyekre érdemes odafigyelni? Ha duzzadt vagy fájó fogínyt tapasztalt, vagy vért látott a fogkefén, ezek valószínűleg a fogínybetegség korai szakaszához kapcsolódnak, amelyet gyakran neveznek gingivitisnek (fogínygyulladásnak).

Akkor is láthat vért a fogínye mentén, ha hosszabb idő után először használ fogselymet. Ha ez rövid időnél tovább tart, és olyan tünetekkel jár, mint a meglazult fog, a fájdalmas fogíny, vagy a rossz lehelet, akkor valószínűleg periodontitishez kapcsolódik.

Ha nem kezelik, a fogínygyulladás e korai jelei előrehaladott periodontitisszé fejlődhetnek, ami a fogakat tartó alveoláris csont károsodásával és fogvesztéssel járhat.

Mi okozza a fogínybetegséget?

A fogínybetegség fő oka a lepedék. A fogak körüli nagy mennyiségű lepedék a fogíny gyulladásához vezethet. A fogínygyulladás a fogínybetegség korai formája, és ha nem kezelik, periodontitisszé fejlődhet.

A lepedék azonban nem az egyetlen ok, és a terhességgel vagy a menopauzával összefüggő női hormonális változásokról is bebizonyosodott, hogy okozhatnak a parodontális betegségeket.

A nyál tápanyagokat tartalmaz, és a szervezet természetes puffereként védi a fogakat és a fogínyt. A nyál hiánya fogínyfájdalmat okozhat. Egyes gyógyszerek csökkenthetik a nyáltermelést. Ez megnehezítheti és fájdalmassá teheti az étel lenyelését.

Mielőtt a fogínybetegség másodlagos okait fontolóra venné, biztosítsa, hogy minden nap mosson fogat és használjon fogselymet, mivel ezek a száj első védelmi vonalai a fogínyfájdalom okai ellen.

Diabétesz és parodontális betegség

Ha Ön cukorbetegségben is szenved, nagyobb a kockázata a fogínybetegség kialakulásának.

A cukorbetegek magasabb vércukorszintje magasabb cukorszintet jelent a nyálban, ami károsíthatja a fogait, és periodontitis tüneteihez vezethet. A fluoridos oldatok segíthetnek a cukorbetegeknek, hogy csökkentsék a fogszuvasodás kockázatát.

Parodontális betegségek és a szív egészsége

A cukorbetegséggel való kapcsolat mellett tanulmányok szerint a fogínybetegség a szívbetegség kialakulásának fokozott kockázatával is összefügg. A fogínybetegség növeli a véráramba kerülő bakteriális fertőzés kockázatát, ami hatással lehet a szívre.

A fogágybetegség kockázatának csökkentése tehát pozitív hatással lehet az egész test egészségére.

Hogyan előzheti meg a fogínybetegségeket?

A fogínybetegségek megelőzése arról szól, hogy a fogászati problémákat még a kialakulásuk előtt megállítsuk. Végigvezetjük Önt a leghatékonyabb megelőző lépéseken, amelyeket az Oral-B termékekkel tehet meg.

Fogselyem használata

Ahhoz, hogy biztosan elkerülje a fogínyfájást, gondoskodnia kell arról, hogy az ételmaradékokból származó baktériumok ne maradjanak meg a fogínyében és a fogaiban. A napi egyszeri fogselymezés nagyszerű mód erre. Ügyeljen rá, hogy a fogselyem kézbe vétele előtt mosson kezet, és helyes technikát alkalmazzon.

Rendszeres fogmosás

Biztosítsa, hogy fluoridot tartalmazó fogkrémmel naponta legalább kétszer megfelelően fogat mosson, két-három percen át.

Használjon szájvizet

Végül pedig az antibakteriális szájöblítő használata is hasznos szokás, amelyet fogmosás után érdemes alkalmazni, hogy a nehezen elérhető helyekről kitisztítsa az esetlegesen ottmaradt lepedéket, és felvegye a harcot a fogínygyulladás ellen.

Karbantartás

Ha történetesen túllépett a fogínybetegség jelein és tünetein, talán kíváncsi, hogy milyen a periodontitis kezelése. Az egyik dolog, az elektromos fogkefék, fogkrémek és szájvizek, amelyek a lepedék és a fogkő ellen harcolnak. A fogselyem, a rendszeres fogmosás és a szájvíz jelentik a fogínybetegségek megelőző kezelését, de súlyosabb esetekben szükség lehet a fogak fogorvos általi mélytisztítására.

Fogkőeltávolítás és gyökérsimítás

A periodontitis két gyakori kezelése, amelyet fogorvostól vagy dentálhigiénikustól kaphat, a fogkőeltávolítás és gyökérsimítás, vagy általánosan mélytisztításnak is nevezik.. A fogkőeltávolítás olyan fogínykezelés, amely a lepedék és a fogkő eltávolítását jelenti a fogíny fölötti és alatti részen egyaránt. A gyökérsimítás a mélytisztítás egy formája, amely fogászati eszközökkel kezeli a foggyökerek durva pontjait, eltávolítja a fogkövet és a baktériumokat, és segíti a fogíny helyreállítását.

Ínyplasztika

Ha a fogínygyulladás és a gyulladás tünetei nem múlnak el a mélytisztítással és a megelőző technikákkal, a fogorvos ínyplasztikát is javasolhat. Ennek során a fogínyen bemetszést végez, hogy feltárja a foggyökereket, és eltávolítsa a fogak körül kialakult fogköves zsebekből a fogkövet. Miután ez megtörtént, a zsebeket öltésekkel zárja le, hogy megelőzze a laza és fájó fogínyt.

Ha évente legalább kétszer meglátogatja a fogorvosát, és megfelelő szájápolási termékeket használ, az segít Önnek a jó szájhigiénia megőrzésében, csökkenti a fogínybetegség kockázatát és a későbbi ínyplasztika szükségességét.

Hogyan kezeljük otthon a fogínybetegséget

A fogínyfájdalom kezelése a korai stádiumban egyszerűen néhány megnyugtató házi gyógymód is lehet.

Sós vizes öblítés

A duzzadt fogíny enyhítésére próbálja ki a sós vízzel való öblögetést. Adjon 1 teáskanál sót egy pohár meleg vízhez, öblögessen és gargalizáljon vele, mielőtt kiköpi.

Ez segíthet a szájban lévő baktériumok megfékezésében, és részben eltávolíthatja azokat a fogínyből.

Meleg vagy hideg borogatás

Próbálja ki, hogy egy meleg vízzel átitatott ruhát tesz az arcán arra a területre, ahol a fogínyfájdalmat érzi.

Alternatív megoldásként az is egy mód a fogínybetegség otthoni kezelésére, ha fog egy jéggel megtöltött kendőt, és azt a duzzadt vagy gyulladt területekre helyezi. Az is előfordulhat, hogy felváltva alkalmazza a hideg és a meleg borogatást.

Ha a tünetek továbbra is fennállnak, keresse fel a fogorvosát!

Források hivatkozásai:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/gum-disease/more-info

https://www.healthline.com/health/periodontitis#symptoms