FELNŐTTKOR

A fogászati implantátum és a műfogsor összehasonlítása

Image - A Fogászati Implantátum És A Műfogsor Összehasonlítása - Main article banner
MEGOSZTÁS

Az Amerikai Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Szövetség adatai szerint az Egyesült Államokban a 35 és 44 év közötti felnőttek közel 70%-ának hiányzik legalább egy foga baleset, fogszuvasodás, fogínybetegség vagy törés miatt.

Fogászati implantátum vagy műfogsor?

Nem kell foghíjasan leélni életünket. Manapság számos remek alternatíva áll rendelkezésre. A két leggyakoribb opció a fogászati implantátum és a műfogsor. A műfogsor műfogakból áll, és bár minősége az idők során sokat javult, azonban nem mindenki számára ideális megoldás. Ha a műfogsort nem rögzítik műfogsorragasztóval, elcsúszhat a helyéről evés vagy beszéd közben, ami kellemetlen lehet; egy nem megfelelően beillesztett részleges műfogsor pedig a többi fog elfertőződését és szuvasodását okozhatja, ami növelheti annak a kockázatát, hogy a pillérfogat (szomszédos fog) be kell tömni. Ennek ellenére a műfogsor lehet a legjobb választás azok számára, akiknek az ínye és az állkapcsa gyenge vagy nem kellően egészséges. Az Egyesült Államokban a 35-44 év közötti felnőttek közel 70%-ának hiányzik legalább egy foga baleset, fogszuvasodás, fogínybetegség vagy törés miatt

Szükségem lehet fogászati implantátumra?

Ha egy vagy több foga hiányzik, a fogínye és az állkapcsa viszont egészséges, Önnek megfelelő választás lehet a fogászati implantátum, amely az állkapocscsontba sebészileg beültetett pótfog. Megfelelő szájhigiénia mellett a fogászati implantátum élettartama akár 20 évnél is több lehet, anélkül, hogy lecserélnék. A fogászati implantátumot gyakran választják azok, akiknek csak egy vagy két foga hiányzik, de több fog hiánya esetén akár a műfogsort is helyettesítheti. Amennyiben fogínye és állkapcsa egészséges, két vagy több implantátum képes akár több fogpótlás alapjául is szolgálni.

A fogászati implantátumok és a műfogsorok tisztítása

Bár a fogászati implantátumok nem szuvasodnak, a szájhigiénia esetükben sem elhanyagolandó. Az alapos szájápolás továbbra is elsődleges fontosságú, hiszen ez biztosítja az implantátum egészségének megőrzését. Ha a szájhigiénia nincs biztosítva, fennáll a veszélye annak, hogy a fogínybetegség egy súlyosabb, úgynevezett implantátum körüli gyulladást okoz. Az Oral-B szájzuhany, vagy ínyzuhany tökéletes megoldás a fogimplantátumok közti zugok mindennapos tisztítására. Használhatja fogmosás előtt vagy akár után is, a visszamaradt ételdarabkák eltávolítására, az implantátumok körüli optimális higiénia érdekében.