FELNŐTTKOR

Fogászati hidak típusai és a kezelés menete

Fogászati hidak típusai és a kezelés menete article banner
MEGOSZTÁS

Mi a fogászati híd?

Fogvesztés esetén a pótláshoz fogorvosa foghíd, fogászati híd felhelyezését javasolhatja. Híd felhelyezésekor a hiányzó fog melletti fogakra kétfelől koronát (sapkát) húznak, és egy műfogat (hidat) erősítenek a koronákhoz.

A fogak elvesztése nagyban befolyásolja a szájegészségünket és megjelenésünket. Egy vagy több hiányzó fog miatt a többi fog is elmozdulhat, és ez a harapás megváltozásához, további fogak elvesztéséhez, szuvasodáshoz és ínybetegséghez vezethet.

A fogászati hidak típusai

A fogászati hidak számos előnnyel szolgálnak azok számára, akiknek fogászati betegség, törés vagy sérülés miatt hiányoznak a fogaik. Ha helyesen ápoljuk fogainkat és rendszeresen járunk fogorvoshoz, egy rögzített fogászati híd körülbelül 10 évig tart ki.

A fogászati híd koronákból (amelyek mindkét felén rögzítik a hidat), valamint a koronák közti műfogból (vagy műfogakból) áll. A hidaknak három alapvető típusa létezik:

  • Hagyományos foghíd:

    A legtöbb esetben ezt a hidat alkalmazzák, és többnyire fémvázra égetett kerámiából vagy porcelánból készül.

  • Szabad végű (Cantilever) foghíd:

    Ezt a típusú hidat akkor alkalmazzák, amikor hiányzó fog csak egyik felén vannak meg a fogak, ahová a híd kerül.

  • Maryland foghíd:

    Az ilyen típusú híd fémkeretre helyezett porcelán fogból (fogakból) áll, amelyet ún. szárnyak rögzítenek a meglévő fogakhoz.

Mindegy, melyik típusú hidat kapunk, tartósságának sikere attól függ, hogy a körülötte levő fogak mennyire egészségesek. Ehhez rendszeres, alapos és napi két fogmosásból illetve napi rendszeres fogselyemhasználatból álló szájápolásra van szükség! Használjon puha sörtéjű fogkefét vagy fogköztisztító kefét a híd környékének tisztításához, valamint külön erre szolgáló fogselymet.