FELNŐTTKOR

Előírások és tippek a műfogsor ápolásával kapcsolatban

Előírások és tippek a műfogsor ápolásával kapcsolatban article banner
MEGOSZTÁS

Három hasznos tanács a műfogsor tisztításához

A műfogsor tovább tart és jobban illeszkedik, ha megfelelő ápolásban részesítjük. Javaslatok a műfogsor ápolásához:

 • Tisztítsa a műfogsort napi rendszerességgel!

  A műfogsor tisztítása egyetlen különbséggel ugyanúgy végzendő, mint a természetes fogaké: nem igényel fogkrémet. Számos kereskedelemi forgalomban lévő fogkrém károsítja ugyanis a műfogsort. Használjon kifejezetten műfogsorok tisztítására szolgáló puha sörtéjű kefét és vizet a fogsor felületeinek tisztításához, ügyeljen azonban arra, hogy ne hajlítsa meg a kapcsolóelemeket! Étkezések után öblítse át vízzel a fogsort! Az áztatáshoz speciális műfogsortisztítót is vásárolhat, az áztatás azonban nem helyettesíti a kefével történő tisztítást - a lepedéket ugyanis csak kefével lehet eltávolítani.

 • A műfogsor megfelelő karbantartása

  A műfogsor behelyezés, kivétele vagy tisztítása során töltse meg a mosdókagylót vízzel, vagy helyezzen bele egy összehajtogatott törölközőt, hogy a protézis nehogy összetörjön ha véletlenül a kagylóba esik! Amikor nem viseli fogsorát, áztassa hideg vízbe vagy műfogsortisztító oldatba, amely óvja a kiszáradástól. Amennyiben a fogsornak fémtartozékai vannak, legyen óvatos a tisztítással - a különféle oldatok tönkretehetik a fémet. Ne áztassa a műfogsort forró vízbe, mert eldeformálódhat!

 • Mind a részleges, mind pedig a teljes protézist vegye ki éjszakára!

  Fontos ugyanis, hogy az ínyszövetek "pihenjenek".

A műfogsor helyes tisztítása

A műfogsoron is kialakulhat lepedék ugyanúgy, mint a természetes fogakon. Ha nem távolítja el naponta, a fogsor elveszíti fehérségét és csillogását. Fontos, hogy kifejezetten műfogsorok tisztítására szolgáló kefét használjon, és naponta tisztítóoldatban áztassa a protézist a szagtalanítás érdekében.

 1. A leejtésből származó balesetek elkerülése érdekében a műfogsort mindig vízzel teli mosdókagyló felett végezze!

 2. Az ételmaradékok eltávolításához alaposan öblítse át a fogsort meleg vízzel!

 3. Használjon műfogsortisztítót! (A hagyományos fogkrémet, fehérítőt, ecetet és szappant nem műfogsor tisztításához tervezték, ezért azok használata kárt tehet a protézisben. A megkarcolt fogpótláson nem kívánatos lepedékbaktériumok telepedhetnek meg, melyek kellemetlen szájszagot okoznak. Az erős hatású szerek a műfogsor rózsaszín részeit is kifehéríthetik.)

 4. Nedvesítse meg a műfogsortisztító kefét (ne legyen puha sörtéjű), és ezzel tisztítsa meg óvatosan a fogsor minden felületét! A túl erős dörzsölés károsíthatja a műanyag- vagy fémrészeket. Az öblítést és a kefével történő tisztítást mindig meleg vízzel végezze!

 5. Mielőtt behelyezné szájába a fogpótlást, fluoridos fogkrémmel mossa meg az ínyét, nyelvét és természetes fogait! Ez segít eltávolítani a lepedéket a fogakról, serkenti a vérkeringést és segít megőrizni a szájüreg egészségét.

 6. Fogmosás után öblögessen szájvízzel, ez felfrissíti a szájüreget és a leheletet.

Hogyan kell kivenni a műfogsort?

 1. Először öblítse ki a száját meleg vízzel vagy szájvízzel!

 2. A mosdókagylót töltse meg meleg vízzel, ezzel megelőzhető, hogy a véletlenül leejtett protézis eltörjön.

 3. A felső fogsor kivételekor hüvelykujját helyezze az elülső fogakhoz, és mozdítsa el a fogsort felfelé és kifelé, az orr irányába történő enyhe tolással!

 4. Az alsó fogsort enyhe húzó, illetve jobbra-balra történő mozgatással távolítsa el!

A gondosan ápolt műfogsor 5-7 éven át is kitart. Fontos, hogy félévenként felkeresse fogorvosát a fogpótlás állapotának és illeszkedésének ellenőrzése céljából, illetve hogy irritáció vagy ínybetegség esetén azonnal kezelni lehessen azokat.

Javíthatók-e a műfogsorok?

Az amerikai helyreállító fogászattal foglalkozó szakemberek egyesülete ajánlása szerint fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Bízzunk a fogorvos tanácsaiban, és a szájápolással kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszaiban! Sajnos még a leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy a szájüregben természetesen végbemenő változások miatt pár év elteltével új műfogsorra lesz szükségünk. A csontos kiemelkedés, amelyen a műfogsor nyugszik, idővel ugyanis zsugorodhat. A műfogsorokat néhány évente igazítani kell alábéleléssel vagy az alaprész kicserélésével, illetve nagyjából öt-tíz évente a műfogsor cseréjére lesz szükség. Amennyiben változást észlel a műfogsor működésében, vagy viselésének módosul az érzete, jelezze fogorvosának! Ő majd megállapítja, hogy igazításra, alábélelésre vagy új műfogsorra van szükség.

A műfogsorokkal kapcsolatos további információkért látogasson el a dentureliving.com honlapra!