FELNŐTTKOR

A fogászati implantátum: beültetés és kezelési folyamat

Image - A Fogászati Implantátum: Beültetés És Kezelési Folyamat -Main article banner
MEGOSZTÁS

A fogászati implantátumok

Egy vagy több fog hiánya esetén, - amennyiben ön nem szeretne sem hidat, sem teljes vagy részleges műfogsort használni, - érdemes fogorvosát megkérdeznie a fogászati implantátumok alkalmazhatóságáról.

A fogászati implantátumok sokkal természetesebb fogpótlást biztosítanak, mint a műfogsor, hiszen ezek olyan mesterséges pótlások, amelyeket közvetlenül az állkapocshoz rögzítenek. A fogászati implantátumok olyanoknak valók, akik a hiányzó fogtól eltekintve alapvetően jó egészségnek örvendenek, állkapocscsontjuk ép és jól fejlett. Ez azért van így, mert az implantátumok megtartásához egészséges ínyre és állkapocsra van szükség.

Hogyan néznek ki a fogászati implantátumok?

A fogászati implantátumok jobban hasonlítanak a természetes fogakra, mint a műfogsorok. A hengerre, illetve menetes csavarra emlékeztető fogászati implantátum a hiányzó fog gyökerének mesterséges helyettesítőjeként szolgál. Az implantátumok azért készülnek titánból vagy más mellékhatást nem okozó anyagból, hogy az állkapocsra és az ínyszövetre lehessen őket rögzíteni.

A fogászati implantátumokkal végzett beavatkozás

Amennyiben önt fogorvosa egészségesnek, és implantátum szempontjából megfelelő páciensnek találja, akkor következő lépésben felméri a fogak pontos állapotát, és időpontot ad a sebészeti beavatkozásra, amelyet helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban aztán elvégeznek.

A fogászati implantátum folyamata több hónapon át tart, és a következő három szakaszból áll:

  • Az implantátum behelyezése.

    >Elsőként az implantátumot egy műtét során az állkapocsba ültetik, ahol ínyszövettel fedik be, majd három-hat hónapig hagyják, hogy a csontsejtek teljesen körbevegyék.

  • A műcsonk rögzítése.

    >A fogorvos egy műcsonkot rögzít az implantátumba, majd időt hagy arra, hogy az ínyszövet köré nőjön. Bizonyos esetekben az implantátumot és a műcsonkot egyszerre ültetik be. Függetlenül attól, hogy egyszerre helyezik-e be őket, vagy sem, az implantátum és a műcsonk kombinációja szolgál a fogpótlás rögzítésére.

  • A korona felragasztása.

    >A fogorvos egy egyedileg kialakított koronát rögzít az implantátumba ültetett műcsonkra.

Mennyi ideig tart egy fogászati implantátummal végzett beavatkozás?

Ne feledje, hogy a fogászati implantátumok beültetésére szolgáló műtét több óráig tart, és több ilyen beavatkozásra is szükség lehet. A fokozott fertőzésveszélynek kitett alanyok számára ezért a fogászati implantátum nem mindig megfelelő választás.

A fogászati implantátum beültetése előtt álló egészséges alanyoknak az új fogak tisztán és egészségesen tartásakor mindenképp be kell majd tartaniuk a fogorvos szájápolásra vonatkozó utasításait, tehát a naponta kétszer végzett fogmosást és a napifogselyem használatot.

A fogászati implantátumok és a műfogsorok összehasonlítása

A fogászati implantátumoknak a műfogsorokkal szembeni előnye például a természetesebb evés- és beszédképesség, illetve hogy nem kell az eszközt eltávolítani vagy a javítása miatt aggódni. Szükséges azonban a megfelelő állapot ellenőrzésére fogorvosát rendszeresen felkeresni, a napi kétszeri fogmosásból és egyszeri fogselyem használatból álló szájápolási rendet pedig következetesen betartani.

Lehet, hogy fogászati implantátumokra van szükségem?

Sajnos az implantátumok nem mindenki számára jelentenek megfelelő megoldást. A várandós nők és a krónikus betegségben vagy immunszuppresszióban szenvedő betegek (a műtét jelentette fokozott fertőzésveszély miatt), a gyermekek (fejlődésben lévő állkapcsuk miatt), továbbá a fogukat csikorgató emberek (az implantátumra ilyenkor gyakorolt túlzott nyomás miatt) nem megfelelő alanyok egy fogászati implantátumhoz.