FOGSZABÁLYZÓK

A fogszabályzó fejpánt funkciói és felhasználási területe

Image - A Fogszabályzó Fejpánt Funkciói És Felhasználási Területe article banner
MEGOSZTÁS

Mennyi ideig kell a fogszabályzót viselni?

A fogszabályzó viselésének ideje az adott fogászati probléma súlyosságától függően változó lehet, de leggyakrabban egy és három év közötti időtartamról beszélünk. Esetenként a fogszabályzó orvos előírhatja további eszközök, - például gumihúzások és fogszabályzó fejpántok viselését is, - de ezeket nem minden esetben kell a kezelés teljes időtartama alatt viselni.

Milyen célt szolgál a fogszabályzó?

A brekettek és drótívek összehangolt rendszeréből álló fogszabályzó finom, de folyamatos nyomással, fokozatosan módosítja a fogak pozícióját. További fogszabályzó kezelésként használhatnak még a brekettek közé helyezett, a fogak közti távolságot szabályzó apró rugókat, valamint a felső és alsó fogak közötti gumihúzás (kis méretű, rugalmas szalagokkal) is gyakori.

Milyen célt szolgál a fogszabályzó fejpánt?

A fogszabályzó fejpánt egy olyan fogszabályzó eszköz, amelyet az orvos a hibás harapás korrekciójára írhat elő. A fogorvos a fejpánt viselését rövidebb időre (rendszerint éjszakára) írja elő. Az eszközzel a szájban hátrébb húzhatók az őrlőfogak, helyet nyerve az összetorlódott fogaknak.

Hogyan néz ki a fogszabályzó fejpánt?

A fogszabályzó fejpánt két részből áll: a szájüreg belsejébe illeszkedő, patkó alakú fémalkatrészből, valamint az arc körül elhelyezkedő, pánttal rögzített, íj alakú külső részből. A szájban elhelyezkedő (ún. bukkális) szekció szalagokkal csatlakozik a felső fogsor legtávolabbi őrlőfogán található brekettekhez.