FOGSZABÁLYZÓK

Fogszabályzó tippek - Fogszabályzóval kapcsolatos tanácsok szülőktől

Image - Fogszabályzó Tippek - Fogszabályzóval Kapcsolatos Tanácsok Szülőktől -Main article banner
MEGOSZTÁS

A kamaszkor vagy a kiskamaszkor egy kihívásokkal teli időszak. A fogszabályozó viselése még inkább megnehezíti a kamasz-létet. Ha szeretné átsegíteni gyermekét az új fogszabályozó okozta nehézségeken, olvassa el azoknak a szülőknek a hasznos tanácsait, akik már tapasztalattal rendelkeznek a témában.

A kevésbé együttműködő gyermekek kezelése

„Sok türelem kellett ahhoz, hogy megtanítsam a fiamnak a fogszabályozó megfelelő karbantartását. A drótok sokszor elpattantak. A bracketek gyakran elcsúsztak. Biztos vagyok benne, hogy ceruzákat, jeget meg kemény cukorkát rágott a suliban, ahol senki sem tudta figyelmeztetni a következményekre.

Amikor azonban bevontuk a fogorvosát, a szokásai lassan megváltoztak. A fogorvos elmagyarázta neki, hogy sokkal tovább kell hordania a fogszabályozót, ha nem hagy fel a rossz szokásokkal. Ezután a fogszabályozó megrongálódása már nem jelentett a továbbiakban problémát. Néhány gyerek jobban hallgat más felnőttekre, mint a szüleire. Ebben az esetben például a fogorvos intelmeit komolyabban vette, mint az enyémeket. Ezzel nincs semmi probléma. Legalább működött.” -Brad M.

Fogszabályozás - előkészítés

„A kisebbik gyerekemnek fiatalabb korában lett fogszabályozója, mint a bátyjának. Hétéves korában a fogai nagyon rendezetlenek voltak. Mélyharapása volt, és összevissza álltak a fogai. Megérett a fogszabályozás előkészítő szakaszára. Az állkapocstágító használata hónapok alatt észrevehető változásokat eredményezett. Átalakította a szájüreg formáját, hogy a fogszabályozó hatékonyabb legyen. Visszatekintve, a fogszabályozás előkészítése megérte a többletköltséget. Enélkül most nem lenne ilyen szép és egyenes a fogsora.” -Brad M.

A felelős magatartás megtanítása

„A fogszabályozó használata egy újabb lehetőség arra, hogy a gyerekeket felelősségre tanítsuk, megmutatva a nem megfelelő tettek és magatartás következményeit. Önfegyelmet kell gyakorolniuk: nincs rágógumi, pattogatott kukorica, kemény cukorka stb. addig, amíg a fogszabályozó le nem kerül. Meg kell tanulniuk vigyázni a kivehető fogszabályozójukra. Megmondtam nekik, hogy ha elmennek otthonról, a kivehető fogszabályozót ugyanúgy magukkal kell vinniük, mint a kulcsokat, a pénztárcát vagy a mobiltelefont. A fogszabályozó elvesztésének elkerülése érdekében pedig kijelentettem a gyerekeimnek, hogy nekik kell állniuk a cserekészülék árának a felét. Szóval ha ez azt jelenti, hogy fel kell túrni a kukát azért, hogy megtalálják, akkor így jártak.” -Brad M.

A megfelelő fogszabályozó szakorvos megtalálása

„A barátaim ajánlottak néhány fogorvost. Az első benyomás tényleg sokat számít, még telefonon keresztül is. Az első felhívott fogorvosnál az volt az érzésem, hogy ő tesz nekem szívességet és nekem kellene hozzá igazodnom. Mondanom se kell, hogy nem hívtam őt többet. A második fogorvos asszisztense kedves volt, barátságos, tudta, hogy a fogszabályozás nagy dolog és drága, különösen azért, mert három gyereknek kellett fogszabályozó. Minden kérdésemre válaszoltak és nagyon szolgálatkészek voltak. Megbeszéltünk egy időpontot minden gyerekem számára, hogy megnézzék, milyen kezelésre lesz szükségük. Minden egyes alkalommal nagyon alaposak voltak. Röntgenfelvételt készítettek és felvázoltak egy kezelési tervet, amely tartalmazta mind a saját zsebből fizetendő, mind pedig a biztosító által fedezett költségeket. Ráadásul mindegyik gyerek kezeléséhez kaptam egy részletes információs csomagot, amelyben ott voltak a röntgenfelvételek, a konkrét beavatkozások és kezelések időpontjai, a költségek és a hozzávetőleges időtartamok. Kaptunk hozzá egy füzetet, amely az elejétől a végéig elmagyarázta, hogy hogyan kell ápolni a fogszabályozókat. Úgy éreztem, hogy megtaláltam a családom számára megfelelő fogorvost, és a látogatásaink végén egy stabil tervvel jöttem el, amely tartalmazta, hogy mire lesz szükség.” --Deb_.

A fogszabályozók ára

„A fogszabályozó nem olcsó mulatság! Bevallom, kisebb sokk volt megtudni, hogy mennyibe fognak kerülni a fogszabályozó készülékek. Mivel a három gyerekem és én is kaptunk fogszabályozót, megkérdeztem az asszisztenst, hogy milyen kedvezményre számíthatunk, de őszintén nem vártam sokat a választól. Azonban azt válaszolta, hogy az első teljes áron lesz, és minden további fogszabályozóra kapunk 5% kedvezményt. Ez is jól példázza, hogy aki mer, az nyer.. Először csak az egyik gyerek előkészítő kezeléseivel kezdtünk. A következő évben a másik megkapta a teljes fogszabályozót. A harmadik évben egy másik gyerek következett, majd újabb év elteltével a következő.” --Deb_.

Ahány gyerek, annyi hozzáállás a fogszabályozó viseléséhez

„A fiaimnak, a 17 éves A.-nak és a 15 éves M.-nek, idén vették le a fogszabályozójukat. Mindkettőnek gyönyörű lett a mosolya, de teljesen máshogy álltak hozzá a fogszabályozó hordásához és karbantartásához.

A. egy trendi srác. Szeret időt szánni a külsejére. A haja, a ruhái és a higiéniája is azt üzenik: „Van stílusom, és tudom, hogyan jelenjek meg.” A. folyamatosan nézte a fogait és csodálta a folyamatot. A legjobban a havonta újonnan kapott színes gumigyűrűket szerette, meg az alkalmat, amikor mutogathatta őket a tiszta fogain. M. egészen más gyerek. Abszolút nyertes a fociban és a horgászatban, de vesztésre áll a higiénia területén. Olyan korban van, amikor egyszerűen őt ez nem érdekli. Annyira feledékeny, hogy az öccse gyakran rászól: „M., meg kéne fürdened!” M. ugyanannyi gondot fordított a szájhigiéniájára, mint a lábápolásra... a minimumot, vagyis csak amikor muszáj volt. De amikor rászokott, hogy egy elektromos fogkefével naponta kétszer fogat mosson, a szájhigiéniája javult, és szerencsére ez így is maradt.” -Rob B.

Most már egyáltalán nem fél mosolyogni.

„Ha megnézi a családi fényképeinket, láthatja, hogy a fiam ötéves koráig mindig teli szájjal mosolygott. Aztán már nem mosolygott a képeken, és amikor nógattuk, a mosolya inkább tűnt fájdalmasnak, mint vidámnak. Nem tetszett neki, ahogyan kinézett, és egy idő után már kerülte a fényképezkedést.

4 hónappal a fogszabályozó felhelyezése után kezdett újra mosolyogni. Tetszettek neki a színes gumigyűrűk, és azt hiszem szerette őket mutogatni. Ez örömmel töltött el, de nem voltam felkészülve arra az átváltozásra, ami a fogszabályozó levétele után következett be! Az introvertált gyerekem máról holnapra extrovertált lett. Most már szinte pózol, ha fényképezőgép közelébe kerül. A nyaralós fényképeinken a mosolya egy teliszájas nevetésnek hat.. Egy nagy mosoly ül ki az arcára, amikor az őt érdeklő dolgokról beszél, és ez másokat is mosolygásra késztet! Mindenki mondja neki, hogy milyen jóképű, neki pedig dagad a melle a büszkeségtől. Ez oda vezetett, hogy a haját úgy hordja, mint a kedvenc focistája, kifosztotta a bátyja gardróbját menő cuccokért, és a kedvenc parfümömet használja!” -Rob B.