FOGSZABÁLYZÓK

A fogszabályzó korai levétele

A Fogszabályzó Korai Levétele article banner
MEGOSZTÁS

Lekerül a fogszabályzó?

Noha a fogszabályzó rendezi a fogakat és megszépíti viselője mosolyát, mégis mindenki a lehető leghamarabb meg szeretne tőle válni. A fogszabályzót viselők számos módon gondoskodhatnak szájüregük tisztaságáról, és a behelyezett eszköz hatékony működéséről.

A fogszabályzó idő előtti levétele

Ha szeretné minél rövidebb ideig viselni a fogszabályzót, akkor az alábbi módon tehet ezért:

  • Végezzen rendszeres szájápolást! Minél tisztábban tartja fogait, annál gyorsabban kerülnek a kívánt pozícióba és annál rövidebb ideig kell viselni a fogszabályzót.

  • Aprítsa fel a szilárd ételeket! Falatokra kell vágni az olyan élelmiszereket, mint amilyen például a friss gyümölcs és zöldség, vgy a ropogós héjú kenyér, hogy étkezéskor kisebb nyomás érje a fogszabályzót.

  • Ételen kívül semmi mást ne rágjon! A tollszár vagy szívószál rágcsálása következtében a fogszabályzó megsérülhet, így többször kell eljárni a fogászatra.

  • Nem szabad a fogakat semmivel irritálni! A köröm rágása vagy a fogszabályzón található gumik piszkálása következtében meghosszabbodhat a fogszabályzó viselési ideje. Hagyjon fel az alábbi rossz szokásokkal.

  • Ne fogyasszon kemény, ragadós és cukros élelmiszereket vagy szénsavas üdítőket! Kerülje például a pattogatott kukoricát, a magvakat, a chipseket, a rágót, a tej- és vajkaramellát, valamint a kekszeket! Nem szabad jégkockát rágni, és dobozos üdítőket fogyasztani sem. A fentiek mindegyike a fogszabályzó sérüléséhez, valamint fogszuvasodáshoz vezethet.

Szájápolás a fogszabályzó eltávolítását követően

Mennyi időt vesz igénybe a fogszabályzó eltávolítása? Körülbelül egy órát.

Jelzi-e a fogorvos előre, hogy le fogja venni a fogszabályzót?

Valószínűleg igen. Az utolsó beszabályozási vizsgálaton a fogorvos rendszerint felhívja a figyelmet arra, hogy a legközelebbi alkalommal készüljön fel a fogszabályzó levételére. Mindez csak tájékoztató jellegű, mert például a fogak váratlan vagy nem elegendő elmozdulása esetén a levételt az orvos még elhalaszthatja.

Fájdalommal jár-e a fogszabályzó eltávolítása?

Nem. A fogszabályzó eltávolításakor rendszerint fájdalmat nem, csak egy kis nyomást lehet érezni. Az új fogszabályzó felhelyezése viszont okozhat némi kellemetlen érzést.

Mire számítsak a fogszabályzó levételénél?

A fogszabályzó orvos fogóval eltávolítja a breketteket, gondosan lekaparja és letisztítja a fogakról a ragasztót, majd az újonnan felhelyezendő retenciós sín elkészítéséhez nyomatot vesz.

Hogy fognak kinézni ekkor a fogaim?

Fogainak külleme teljes mértékben attól függ majd, hogy milyen alaposan mosta őket a fogszabályzó viselése alatt. Helyes szájápolás esetén tökéletesen néznek ki, míg szájápolási hiányosságok esetén sárga fogkövek vagy fehér foltok tűnhetnek elő.

Mi lesz a következő lépés?

Továbbra is kell majd fogszabályzó orvoshoz járnia, mivel a legtöbb esetben a fogszabályzó levételét követően még retenciós sín viseletére is szükség lesz annak érdekében, hogy a fogak megőrizzék új helyzetüket. Manapság a legtöbb fogorvos a retenciós sín többéves, vagy határozatlan idejű viselését javasolja, nehogy a fogak szép lassan visszacsússzanak régi helyükre.

Milyen utólagos fogápolásra lesz szükség?

Minden esetleges fehérítő kezeléssel még várni kell legalább egy hónapig. Ez időt ad a fogzománcnak a regenerálódásra és kevésbé lesz érzékeny. A fogak és az íny kezdetben érzékenyek lesznek. Az eddigi "tiltólistás" ragacsos és ropogós ételek fogyasztását a kezdetekben továbbra is kerülni kell, és csak fokoztosan szabad visszatérni hozzájuk. Kérjen időpontot egy professzionális fogászati tisztításra, hiszen egyes területek karbantartása bizonyára hiányos volt az elmúlt években (noha az alapos fogápolás valószínűleg segített ezen).