FOGSZABÁLYZÓK

Fogszabályzó felrakása

Fogszabályzó felrakása article banner
MEGOSZTÁS

*Megjegyzés: Ez a rész elsősorban a fém és a kerámia fogszabályzókra vonatkozik*

Mennyi időt vesz igénybe ez a folyamat?

 • A legtöbb típusú fogszabályzó esetén 1–2 órát vesz igénybe.

Hogyan rakja fel a fogszabályzót a fogorvos?

 • A fogorvos mindenekelőtt alaposan megtisztítja és megszárítja a fogakat. Ezután a fogakra kötőanyagot visz fel, amely a breketteket (kis fém- vagy kerámianégyzeteket) tartja majd. A ragasztó rossz ízű lehet, de ártalmatlan. Végül az orvos behelyezi a brekettekbe a drótívet (amely a fogakat egymással összeköti), majd gumiligatúrákkal rögzíti a fogszabályzót.

Fájni fog? Mennyi ideig?

 • A foszabályzó felhelyezése nem jár fájdalommal, de azt követően a fogak és a száj még okozhat sajgó érzetet. Mindez körülbelül egy hétig is eltarthat.

Ötletek a fájdalomcsillapításra

 • Az első egy-két napon csak pépes ételeket fogyasszon, például levest, tört burgonyát, joghurtot, turmixot, almaszószt, rántottát vagy sajtos tésztát.

 • Szükség esetén bevehet acetaminophen vagy ibuprofen hatóanyagú, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót is.

 • Használjon (az orvostól kapott vagy a patikában vásárolt) fogszabályzóviaszt, amellyel elkerülhető a szájüregnek a kezelés első néhány hetében előforduló kisebesedése. Nyugodtan használhat annyi viaszt, amennyit szükségesnek érez kényelme érdekében. Felhelyezéskor gyúrja össze ujjai között a viaszt, majd nyomja rá a zavaró brekettekre!

 • A szájban kialakuló sebeket nem szabad szívni, sem nyelvvel vagy ujjal piszkálni. Érzékenységük miatt ugyanis az érintés következtében még kellemetlenebb érzést válthatnak ki.

 • Kerülje az irritáló, savas ételeket és italokat (például a citrusféléket vagy a paradicsomlevet).

 • Apró kisebesedéseket az is okozhat, hogy szájának belső felületére véletlenül ráharap, amikor még nem szokott hozzá a fogszabályzóhoz. Ezek a sebek rendszerint gyorsan begyógyulnak és a probléma megszűnik, amint a szájüreg belső felülete megerősödik.

 • A fájdalmas területek átmeneti zsibbasztására vény nélküli érzéstelenítőket is kipróbálhat. Mártson egy vattában végződő pálcikát érzéstelenítő folyadékba és kenje át vele a fájdalmas területeket. A gél elzsibbasztja a kezelt pontot és rövid időre a fájdalom teljesen megszűnik. Ezt a módszert különösen az esti elalvás elősegítésre érdemes használni, reggelre azonban a hatás elmúlik.

 • Sebek az ajkakon és az ínyen is keletkezhetnek mindaddig, amíg még nem szoktak hozzá a fogszabályzó keménységéhez. Az irritáció csökkentésében segíthet egy langyos, enyhe sóoldat (egy pohár vízben feloldott 1/2 teáskanál só). A sóoldattal célszerű naponta többször is öblögetni.

 • Tartsa mindig szem előtt, hogy a kellemetlenség csupán rövid ideig tart és hamarosan elmúlik. A szájüreg egy idő után hozzászokik a helyzethez, minden fájdalom és irritáció elmúlik – innentől már csak egyre jobb lesz.

Mennyi idő alatt lehet hozzászokni a fogszabályzóhoz?

A fogszabályzót viselők többsége egy hónap alatt teljesen megszokja az eszközt. Legkésőbb hat hónap múlva viseletét már észre sem veszik. Előfordul ugyan, hogy időnként minden ok nélkül megfájdulnak a fogak, ez azonban normális jelenség, amely gyorsan el is múlik. Amennyiben ezt tapasztalja, szükség esetén be lehet venni vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót.