FOGSZABÁLYZÓK

Kontrollvizsgálatok: Mire számítsunk?

Image - Kontrollvizsgálatok: Mire Számítsunk? article banner
MEGOSZTÁS

Miért kell olyan gyakran kontrollra járni?

A gyakori „beállító” kontrollvizsgálatok az elhasználódott gumihúzások cseréje, a fogszabályozás menetének ellenőrzése, valamint a drótívek beszabályozása miatt szükségesek, hogy a fogakra a helyes irányban hasson a húzóerő. A kontrollvizsgálatok kihagyása hátráltathatja a fejlődést és emiatt előfordulhat, hogy a viselési idő meghosszabbodik.

Milyen gyakran kell kontrollvizsgálaton megjelennem?

Egy fogszabályzó orvos általában 4-6 hetente találkozik a pácienssel.

Mi történik egy kontrollvizsgálaton?

Az orvos mindig kicseréli az összes brekett gumiligatúráját, és esetenként a drótívet is kiveszi és cseréli. Minden beszabályozás körülbelül 20 percet vesz igénybe.

Fájdalommal jár-e a kontrollvizsgálat?

Előfordulhat. A legtöbb páciens esetén a kellemetlen érzés az egyes beszabályozások után még néhány óráig, vagy akár néhány napig is eltarthat. Az érzés az enyhébb kellemetlenségtől a jelentős mértékű fájdalomig terjedhet. Az esetleges kényelmetlenség azonban nem tart túl sokáig.

A merevebb drótívre való átállás szintén kényelmetlenséget okozhat, amíg a szájüreg hozzá nem szokik a megnövekedett nyomáshoz.

Kezdetben az is okozhat fájdalmat, amikor a fogszabályzó orvos további részegységeket helyez fel, például gumihúzásokat.

Az utánállítás okozta esetleges fájdalom ellen ideiglenesen térjen vissza a pépes étrendhez, és kezelje a kellemetlen érzést úgy, ahogy a fogszabályzó első felhelyezésekor tette.

Általában mennyi ideig viselnek az emberek fogszabályzót?

A legtöbb páciens 1-3 évig visel fogszabályzót, tehát felkészülhet rá, hogy számos kontrollvizsgálaton kell majd részt vennie. A fogszabályzó hordási ideje azonban erősen függ az illető növekedésétől, a probléma súlyosságától, valamint hogy a páciens mennyire ápolja lelkiismeretesen a fogszabályzót és fogait.