FOGSZABÁLYZÓK

Gyakori kérdések a fogszabályzókról

Gyakori Kérdések A Fogszabályzókról article banner
MEGOSZTÁS

Létezik-e a fogszabályozásnak alternatívája?

 • Sajnos fogszabályozó helyett használható alternatív megoldásból nem sok van, a hagyományos fém fogszabályozóra viszont léteznek más megoldások. Kérhetünk átlátszó vagy fogszínű breketteket és huzalokat, amelyekkel sokkal kevésbé lehet észrevenni, hogy fogszabályozót viselünk. Egyes pácienseknek az Invisalign fogszabályozó is megoldás lehet a hagyományossal szemben. Léteznek egyéb típusú kivehető eszközök is a fogak jobb illeszkedésének kialakítására.

 • A felnőttek egy része fogszabályozó helyett fogászati héjakat választ esztétikai hibák javítása céljából. Ezek azonban eléggé költségesek, később valószínűleg ki kell cserélni őket, illetve a harapással kapcsolatos problémákat sem oldják meg.

Milyen életkorban a legajánlatosabb fogszabályozót használni?

 • A fogszabályozó viselete nem életkorhoz kötött. A gyermekek többségénél a fogszabályozó viselésére a legjobb életkor a 10-14 éves kor, amikor még növekedőben van a gyermek szája és feje, és kibújnak a végleges fogai. A pontos idő attól függ, hogy hogyan nő az illető gyerek, és hogy mennyire gyorsan nőnek ki a végleges fogai. A fogszabályozó azonban idősebb kamaszoknál és felnőtteknél is hatásos lehet.

Mit jelent az I. fázis és a II. fázis az ilyen kezeléseknél?

 • Az I. fázis vagy „korai beavatkozás” a fogszabályozó kezelésnek az az időszaka, amely akkorra tehető, amikor még nincs kinőve a gyermek összes végleges foga. Ez az időszak általában a 7-10 éves kor. Az I. fázisban végzett kezelés nem jelenti minden esetben azt, hogy nem lesz szükség fogszabályozóra. Ennek a kezelésnek az a célja, hogy megoldja azokat a problémákat, amelyeket fiatalabb korban jobban lehet orvosolni, illetve hogy megkönnyítse a II. fázisban zajló kezelést (a fogszabályozó viselését). Egyszerűen megfogalmazva, az I. fázisban a kezdeti szerkezeti (szkeletális) javításokat végzik, hogy a fogszabályozó a finomabb (fogakkal kapcsolatos) korrekciókat tudja elvégezni, és be tudja fejezni a folyamatot.

 • A fogszabályozási problémák egy része, - mint például az alul- vagy keresztharapás, mélyharapás, súlyos fogtorlódás, nagyon előreálló elülső fogak és a keskeny állkapocs, fiatalabb korban könnyebben javítható. A korai korrekció a végleges fogak kibújását követő időszakban könnyebbé és előreláthatóbbá teszi a kezelést. A korai beavatkozás csökkenteni tudja a maradó fogak kihúzásának szükségességét a jövőben, képes korrigálni a káros szokásokat, pl. az ujjszopást, nyelvlökéses nyelést és a beszédzavarokat, csökkenteni tudja a fogak sérülésének kockázatát előreálló elülső fogak esetén, szükségtelenné teheti a későbbi korrekciós műtéteket, és csökkentheti annak esélyét, hogy a gyereket gúnyolják a nagyon szabálytalanul álló fogai miatt.

 • Az I. és II. fázis közötti időszakban lehetséges, hogy a gyermekeknek retenciós sínt vagy helyfenntartót kell viselniük, és rendszeresen kell járniuk a fogszabályozó orvoshoz, hogy az tudja ellenőrizni az állkapocs és a fogak fejlődését.

 • A II. vagy „aktív kezelési” fázis a teljes fogszabályozó viselésének időszaka. Ebben a fázisban a fogak szabályos állásának végső kialakítása és a harapáskorrekció a cél, miután kinőtt az összes maradó fog.

Általában mennyi ideig kell fogszabályozót viselni?

 • A legtöbb gyerek átlagosan 1-3 évig visel fogszabályozót, de a hordási idő erősen függ az illető személy növekedési ütemétől és a probléma súlyosságától. A páciens együttműködésétől is függ, hogy mennyire jó a szájhigiéniája, hogy az utasításoknak megfelelően viseli-e a kiegészítőket (pl. gumiszalagokat), elkerüli-e a káros élelmiszereket, és betartja-e a megbeszélt vizsgálati időpontokat.

Felnőtt vagyok - érdemes-e ebben a korban elkezdeni a fogszabáyozó viselését?

 • Ez szubjektív döntés, de a fogszabályozók a felnőttek számára is nagyon hatékonyak lehetnek, és a modern stílusú fogszabályozók sokkal kevésbé feltűnők, mint ahogy a legtöbb felnőtt emlékeiben élnek az ilyen eszközök. Tény, hogy a fogszabályozót hordó páciensek kb. 20%-a 18 év feletti. Sok felnőtt azért dönt a fogszabályozó viselése mellett, mert gyermekként nem engedhette meg magának, vagy mert fogai időközben eltolódtak. A fogszabályozó felnőttként való viselése évtizedekre biztosíthatja a vonzóbb, szabályosabb fogsort, és komoly szerkezeti problémákat is kijavíthat. Épp ezért sokan gondolják úgy, hogy megéri a befektetést.

Az esztétikai szempontokon túlmenően valóban szükség van-e fogszabályozóra?

 • Lehet, hogy egyesek főként esztétikai okokból hordanak fogszabályozót, de a szabályosan álló fogaknak egészségügyi előnyei is vannak. A szabályos fogsort könnyebb jól tisztítani, ezáltal megelőzhető a fogszuvasodás és a fogínygyulladás. A harapás korrekciója sok szerkezeti problémát is megold, így csökkenhet a fájdalom az állkapocsban és a rágás kevésbé lesz fájdalmas.

Gyerekkoromban viseltem fogszabályozót, és utáltam. Még mindig olyan szörnyű, mint régen?

 • Nem. Lehet, hogy nem éppen élvezetes a viselése, de kevésbé feltűnő, kevésbé fájdalmas és hatékonyabb, mint ahogy ön emlékszik rá. Most átlátszó breketteket viselhet vagy Invisalign fogszabályozót, és ez kevésbé feltűnő, de még a hagyományos fém fogszabályozók is sokkal kisebbek, mint régen. Az új, hőre aktiválódó ívek állandó, fokozatosabb nyomással mozdítják a fogakat, így az egyes igazítások kevésbé fájdalmasak és a fogak gyorsabban újrarendeződnek. A fogszabályozásban használt számítógépes technológia is nagyot fejlődött, „okos” fogszabályozó íveket és breketteket lehet vele készíteni, és ezek gyorsabban és hatékonyabban mozdítják a fogakat.