FOGSZABÁLYZÓK

Hogyan tísztítsuk fogainkat fogszabályzó viselésekor?

Hogyan Tísztítsuk Fogainkat Fogszabályzó Viselésekor?  article banner
MEGOSZTÁS

Fogszabályozó viselése esetén is lehetséges és szükséges az alapos fogmosás és fogselyemhasználat. A rendszeres, napi két fogmosásból és napi rendszerességgel végzett fogselyemhasználatból álló szájápolással fogaink a fogszabályozó levétele után még szebb külsőt öltenek.

A különböző típusú fogszabályozók tisztítása

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk tisztítani fogainkat a fogszabályozó környékén, ismerjük meg a fogszabályozók legelterjedtebb típusait.

  • Brekettek:

    >A legtöbb brekett rozsdamentes acélból vagy átlátszó vagy fogszínű műanyagból készül. A breketteket általában a fogak első részére illesztik, és huzalt húznak át rajtuk, amellyel a fogszabályozó orvos be tudja állítani a megfelelő nyomást.

  • Nyelv felőli brekettek:

    >Az ilyen breketteket a fogak belső felére helyezik (a nyelvünk felőli oldalra), így nem láthatók. Tisztán tartásuk azonban nehezebb.

  • Hagyományos fogszabályozó szalagok:

    >Az ilyen típusú fogszabályozónál egy fémszalag öleli körül az egyes fogakat, amelyhez hozzá vannak rögzítve a brekettek. Ilyen stílusú fogszabályozót ma már nem nagyon használnak.

A használt fogszabályozó típusától függetlenül ugyanaz a cél - hosszabb időn keresztül állandó nyomást gyakorolni a fogakra, hogy azok megfelelően illeszkedjenek. Használjunk fogselyem befűzőt vagy fogszabályozót viselők számára kifejlesztett fogselymet, amelynek megerősített befűző vége van, és azzal fűzzük át a fogselymet a fogszabályozó fő íve alatt.

A standard fogkefe alternatívájaként fogköztisztítót is használhatunk fogszabályozó viselésekor fogaink épségének megőrzésére.