FOGSZABÁLYZÓK

Hogyan mossunk fogat és fogselymezzünk fogszabályzóval?

Hogyan Mossunk Fogat És Fogselymezzünk Fogszabályzóval? article banner
MEGOSZTÁS

Ha ön vagy családtagja fogszabályozót hord, ne aggódjon! Ha az alábbiakat szem előtt tartja, önbizalmát hamar visszanyeri.

A foglepedék eltávolítása a fogszabályozó körül

Mihelyt a fogszabályozó kiegyenesíti a fogakat, könnyebben hozzá lehet férni a foglepedékhez a fogakon és a fogak között. A fogszabályozó viselésekor azonban a lepedék és az ételmaradék több helyen képes felhalmozódni és megbújni. Használja a kimondottan fogszabályozó körüli tisztításra tervezett Oral-B® elektromos fogkefét Ortho® fogkefefejjel!

Készüljön fel arra, hogy háromszor több időt kell szájápolással töltenie, ha fogszabályozót visel. De ne aggódjon, megéri. Ha nem figyel oda a szájhigiéniára miközben fogai újrarendeződnek, nagyobb lesz a fogínybetegség kialakulásának kockázata. A gondos szájápolás segít abban, hogy fogai sokkal jobban nézzenek majd ki, amikor lekerül a fogszabályozó.

Fogszabályozó használata után ápolja fogínyét elektromos fogkefével!

Fogszabályozó használata közben célszerű az Oral-B elektromos fogkefe érzékeny (Sensitive) üzemmódját használni. Sensitive (érzékeny) üzemmódban a fogkefe kisebb sebességgel végez oszcilláló mozgást, ezáltal alaposabban és kényelmesebben tisztít a fogínyvonal mentén, valamint a brekettek és fogszabályozó ívek körül.

Fogmosás fogszabályozó mellett

Az Oral-B elektromos fogkefe használata megkönnyíti a rendszeres szájápolást.

 • Előkészületek:

  >Távolítsuk el a rugalmas rögzítőket és a fogszabályzó egyéb levehető részeit!

 • A fogszabályozó tisztítása:

  >Végezzünk alapos tisztítást az ívek és szegek körül!

 • Dörzsöljük meg egyenként az íveket:

  >mozgassuk a fogkefét az ívek felső felétől lefelé és mindenfelé a felső és alsó fogakon.

 • Végezzük el a fogmosást:

  >A fogorvosok a naponta kétszer, 2 percen át történő fogmosást javasolják. Ez azt jelenti, hogy a szájban minden kvadránsra 30 másodperc jut. Az Oral-B elektromos fogkefék beépített időmérője 30 másodpercenkénti rezgéssel jelzi, hogy ideje áttérni a szájüreg következő körnegyedére. Fogmosás közben mindenképpen tisztítsuk meg a fog minden területét! Sokak szerint a legcélszerűbb fogról fogra haladni.

 • Öblögessünk, majd ellenőrizzük az eredményt:

  >az öblögetést alaposan végezzük! Tükörben vizsgáljuk meg fogainkat és a fogszabályozót, végül ne feledjük ellenőrizni, hogy maradt-e valahol ételmaradék.

Fogselyemhasználat fogszabályozó mellett

Bár a fogszabályozó hordásakor végzett fogselyemhasználat kissé bonyolult, az alábbiak betartásával hamar hozzászokhatunk:

 • Naponta egyszer használjunk fogselymet:

  >Használjunk viaszos fogselymet (a viasz nélküli fogselyem gyakrabban akad meg és szakad el a fogszabályozó miatt), fogszalagot vagy kimondottan fogszabályozók tisztítására szánt terméket.Használjunk viaszos fogselymet, és vigyázva húzzuk át a főív alatt, majd a két fog közötti fogközt tisztítsuk. Ne szakítsuk el - csak óvatosan mozgassuk fel és le, vegyük ki, és térjünk a következő fogpárra. Használjunk Oral-B Superfloss® fogselymet, amely befűzővel is rendelkezik, vagy általános fogselymet az ívek alatti részek tisztításához.

 • Mekkora fogselymet használjak?

  >Elegendő körülbelül 45 cm hosszú fogselyem.

 • Fűzzük át óvatosan:

  >Fogjuk meg a fogselymet, és óvatosan fűzzük át a fogszabályozó főíve alatt, majd térjünk a két fog közötti fogközre. Ezután húzzuk ki a fogselymet, és fűzzük be újra a főív alá a következő pár fognál.

 • Vigyázzunk, hogy ne szakítsuk el a fogselymet

  >-óvatosan mozgassuk le és fel a fogak mindkét felén.

Szülőknek: Kisebb gyerekeknek, akiknek még nincs meg a szükséges mozgáskoordinációjuk, hogy át tudják fűzni a fogselymet a főív alatt, a szülő végezze a fogselymezést!

Rendszeres fogászati ellenőrzés

Fontos felkeresni a fogszabályozó orvost a kontrollvizsgálatok és igazítások elvégzése céljából. Ő meg tudja javítani a törött alkatrészeket, válaszol a felmerülő kérdésekre, és megoldja a felmerülő problémákat, mint a szuvasodások vagy ínygyulladás kezelését. Fogorvosa preventív fluoridos kezelést ajánlhat.

Fogszabályozó kezelés idején, körülbelül havonta egyszer kell felkeresni a fogszabályozó orvost. Ilyenkor az orvos ellenőrzi a fogszabályozó és egyéb alkatrészek állapotát, és hogy megfelelő nyomást gyakorolnak-e a fogakra a kívánt hatás elérése céljából.

A rendszeres fogorvosi felülvizsgálatok az esetleges problémákat is feltárják. Ha a fogak tisztításakor nehézségbe ütközik, a fogorvos/fogszabályozó orvos meg tudja mutatni a fogszabályozóval való helyes fogmosás és fogselyemhasználat technikáját. A fogorvosok/fogszabályozó orvosok jelentős része azt ajánlja, hogy fogszabályozó viselése esetén minden egyes étkezés és nassolás után mossunk fogat. Néhány fogorvos fluoridos szájvíz használatát ajánlja a fogkefével nehezen elérhető részeken történő foglepedék-képződés megakadályozására.