FOGSZABÁLYZÓK

Hogyan mossunk fogat és fogselymezzünk fogszabályzóval?

MEGOSZTÁS

Ha ön vagy családtagja fogszabályozót hord, ne aggódjon! Ha az alábbiakat szem előtt tartja, önbizalmát hamar visszanyeri.

A foglepedék eltávolítása a fogszabályozó körül

Mihelyt a fogszabályozó kiegyenesíti a fogakat, könnyebben hozzá lehet férni a foglepedékhez a fogakon és a fogak között. A fogszabályozó viselésekor azonban a lepedék és az ételmaradék több helyen képes felhalmozódni és megbújni. Használja a kimondottan fogszabályozó körüli tisztításra tervezett Oral-B® elektromos fogkefét Ortho® fogkefefejjel!

Készüljön fel arra, hogy háromszor több időt kell szájápolással töltenie, ha fogszabályozót visel. De ne aggódjon, megéri. Ha nem figyel oda a szájhigiéniára miközben fogai újrarendeződnek, nagyobb lesz a fogínybetegség kialakulásának kockázata. A gondos szájápolás segít abban, hogy fogai sokkal jobban nézzenek majd ki, amikor lekerül a fogszabályozó.

Fogszabályozó használata után ápolja fogínyét elektromos fogkefével!

Fogszabályozó használata közben célszerű az Oral-B elektromos fogkefe érzékeny (Sensitive) üzemmódját használni. Sensitive (érzékeny) üzemmódban a fogkefe kisebb sebességgel végez oszcilláló mozgást, ezáltal alaposabban és kényelmesebben tisztít a fogínyvonal mentén, valamint a brekettek és fogszabályozó ívek körül.

Fogmosás fogszabályozó mellett

Az Oral-B elektromos fogkefe használata megkönnyíti a rendszeres szájápolást.

 • Előkészületek:

  >Távolítsuk el a rugalmas rögzítőket és a fogszabályzó egyéb levehető részeit!

 • A fogszabályozó tisztítása:

  >Végezzünk alapos tisztítást az ívek és szegek körül!

 • Dörzsöljük meg egyenként az íveket:

  >mozgassuk a fogkefét az ívek felső felétől lefelé és mindenfelé a felső és alsó fogakon.

 • Végezzük el a fogmosást:

  >A fogorvosok a naponta kétszer, 2 percen át történő fogmosást javasolják. Ez azt jelenti, hogy a szájban minden kvadránsra 30 másodperc jut. Az Oral-B elektromos fogkefék beépített időmérője 30 másodpercenkénti rezgéssel jelzi, hogy ideje áttérni a szájüreg következő körnegyedére. Fogmosás közben mindenképpen tisztítsuk meg a fog minden területét! Sokak szerint a legcélszerűbb fogról fogra haladni.

 • Öblögessünk, majd ellenőrizzük az eredményt:

  >az öblögetést alaposan végezzük! Tükörben vizsgáljuk meg fogainkat és a fogszabályozót, végül ne feledjük ellenőrizni, hogy maradt-e valahol ételmaradék.

Fogselyemhasználat fogszabályozó mellett

Bár a fogszabályozó hordásakor végzett fogselyemhasználat kissé bonyolult, az alábbiak betartásával hamar hozzászokhatunk:

 • Naponta egyszer használjunk fogselymet:

  >Használjunk viaszos fogselymet (a viasz nélküli fogselyem gyakrabban akad meg és szakad el a fogszabályozó miatt), fogszalagot vagy kimondottan fogszabályozók tisztítására szánt terméket.Használjunk viaszos fogselymet, és vigyázva húzzuk át a főív alatt, majd a két fog közötti fogközt tisztítsuk. Ne szakítsuk el - csak óvatosan mozgassuk fel és le, vegyük ki, és térjünk a következő fogpárra. Használjunk Oral-B Superfloss® fogselymet, amely befűzővel is rendelkezik, vagy általános fogselymet az ívek alatti részek tisztításához.

 • Mekkora fogselymet használjak?

  >Elegendő körülbelül 45 cm hosszú fogselyem.

 • Fűzzük át óvatosan:

  >Fogjuk meg a fogselymet, és óvatosan fűzzük át a fogszabályozó főíve alatt, majd térjünk a két fog közötti fogközre. Ezután húzzuk ki a fogselymet, és fűzzük be újra a főív alá a következő pár fognál.

 • Vigyázzunk, hogy ne szakítsuk el a fogselymet

  >-óvatosan mozgassuk le és fel a fogak mindkét felén.

Szülőknek: Kisebb gyerekeknek, akiknek még nincs meg a szükséges mozgáskoordinációjuk, hogy át tudják fűzni a fogselymet a főív alatt, a szülő végezze a fogselymezést!

Rendszeres fogászati ellenőrzés

Fontos felkeresni a fogszabályozó orvost a kontrollvizsgálatok és igazítások elvégzése céljából. Ő meg tudja javítani a törött alkatrészeket, válaszol a felmerülő kérdésekre, és megoldja a felmerülő problémákat, mint a szuvasodások vagy ínygyulladás kezelését. Fogorvosa preventív fluoridos kezelést ajánlhat.

Fogszabályozó kezelés idején, körülbelül havonta egyszer kell felkeresni a fogszabályozó orvost. Ilyenkor az orvos ellenőrzi a fogszabályozó és egyéb alkatrészek állapotát, és hogy megfelelő nyomást gyakorolnak-e a fogakra a kívánt hatás elérése céljából.

A rendszeres fogorvosi felülvizsgálatok az esetleges problémákat is feltárják. Ha a fogak tisztításakor nehézségbe ütközik, a fogorvos/fogszabályozó orvos meg tudja mutatni a fogszabályozóval való helyes fogmosás és fogselyemhasználat technikáját. A fogorvosok/fogszabályozó orvosok jelentős része azt ajánlja, hogy fogszabályozó viselése esetén minden egyes étkezés és nassolás után mossunk fogat. Néhány fogorvos fluoridos szájvíz használatát ajánlja a fogkefével nehezen elérhető részeken történő foglepedék-képződés megakadályozására.