EGYÉB

A pericoronitis tünetei és kezelése

A Pericoronitis Tünetei És Kezelése  article banner
MEGOSZTÁS

A fogínyen áttörni nem tudó fogak

A részlegesen áttört fog olyan fog, amely nem bújt elő egészen az ínyből. A részben áttört fogakat különösen nehéz tisztítani, és körülöttük könnyen kialakulhat fogínygyulladás. Amennyiben a felső állkapocs bölcsességfogai hamarabb előbújnak, mint az alsó állkapocsbeliek, a felső fog ráharaphat az impaktált fogra. Ez irritációt okozhat, és növelheti a fertőzés veszélyét.

A pericoronitis tünetei

A pericoronitis a részben áttört fogak koronája körül kialakult fogínygyulladás. A jelenség a leggyakoribb a bölcsességfogak körül, amelyek gyakran impaktáltak, és megtörténhet, hogy épp csak meg fogják haladni az ínyvonalat.

A pericoronitis kezelése

Pericoronitis esetén a fogorvos az impaktált fog körüli rész öblítésével eltávolítja az ételmaradványokat. Ezután röntgenfelvételt készít, hogy megállapítsa, lehet-e számítani a fog áttörésére. Amennyiben úgy tűnik, hogy a fog feltehetően továbbra sem tud előbújni, a fogorvos valószínűleg mindkét (a felső és az alsó) bölcsességfog eltávolítását fogja javasolni. Néha mindkét fogat ugyanazon kezelés során távolítják el, a fogorvosok egy része viszont jobbnak látja külön alkalommal végezni a két foghúzást. Ha az alsó vagy felső bölcsességfogak valamelyike nem tud előbújni, vagy ha a nem megfelelő illeszkedés miatt el akarjuk kerülni a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát, akkor a bölcsességfogak eltávolítása indokolt.