EGYÉB

Fogcsikorgatás (bruxizmus): tünetek, okok és kezelési módok

Image - Fogcsikorgatás (Bruxizmus): Tünetek, Okok És Kezelési Módok - Main article banner
MEGOSZTÁS

Mi a bruxizmus (éjszakai fogcsikorgatás)?

Szokott fájó állkapoccsal vagy fejfájással ébredni, vagy észreveszi, hogy az állkapcsa ropog vagy kattog, mikor kinyitja és becsukja a száját? Amennyiben igen, Ön valószínűleg éjszaka csikorgatja a fogát. Az éjszakai fogcsikorgatás vagy bruxizmus nem feltétlenül okoz fogorvosi problémát, de súlyos esetekben a fogak rossz illeszkedését okozhatja, amely fogínybetegségetidézhet elő.

Az éjszakai fogcsikorgatás tünetei

Fontos, hogy éjszakai fogcsikorgatásáról tájékoztassa fogorvosát, aki így felmérheti a fogzománc esetleges károsodását. Sok embernek van enyhe, konkrét kezelést nem igénylő bruxizmusa, de ha a fogcsikorgatás súlyos, akkor fogorvosa fogai védelmére és a további károsodások megelőzésére éjszaka viselendő harapásemelő sínt adhat.

A fogcsikorgatás kiváltó okai

A fogcsikorgatás leggyakrabban éjszaka, alvás közben fordul elő. Bár sokszor kapcsolják össze a stresszel, a bruxizmust alvászavar vagy a fogsor mechanikai problémái is okozhatják, például hiányzó vagy letört fogak, illetve szabálytalan harapás. Bizonyos esetekben a fogcsikorgatást nem a stressz vagy a rossz harapás okozza, hanem lehet olyan neurológiai betegségek tünete, mint például a Huntington-kór vagy a Parkinson-kór. Bizonyos pszichiátriai gyógyszerek, például an antidepresszánsok szintén okozhatnak bruxizmust.

A fogcsikorgatás kezelése

Amennyiben a bruxizmust Önnél fizikai probléma okozza, - például a rosszul illeszkedő vagy letört fogak, - fogorvosa többféle javaslattal élhet a probléma megoldására, koronát vagy fogszabályzót javasolhat, vagy olyan egyéb bruxizmust kezelő módszert, amely megszüntetheti a fogcsikorgatást. Ha bruxizmusát stressz okozza, fontos megkeresni annak okát, és például állkapocs-specifikus fizikoterápiával, meditációval és testmozgással lazítani. Néhány fogcsikorgató számára használ az izomlazítók alkalmazása.