FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

Fogszuvasodás: Kezelése, jelek és tünetek

Image - Fogszuvasodás: Kezelése, Jelek És Tünetek -Main article banner
MEGOSZTÁS

Mit nevezünk fogszuvasodásnak? Kezelések, jelek és tünetek

A fogszuvasodás, tehát a fog kilyukadása, napjaink egyik leggyakoribb és legelterjedtebb tartós megbetegedése, bár egyben a legkönnyebben megelőzhető is. Bizonyos ételek fogyasztásakor a fogakon található baktériumok az ételt lebontják , eközben olyan savakat termelnek, amelyek képesek súlyosan károsítani a fogak kemény szöveteit. Ennek eredménye a fogszuvasodás (a fogak kilyukadása).

Mi idézi elő a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás jellemzően két helyen üti fel a fejét: a fog legtetején képződő rágófelületen, - ahol az ételdarabok ismételten közvetlen kapcsolatba kerülnek a foggal, - illetve a fogak között, tehát két fog találkozásánál. Ezen a két helyen a baktériumok előszeretettel telepednek meg, veszélyeztetve a száj higiéniáját. A fog és fogkörnyék nem megfelelő ápolása esetén a baktériumok a szájüregben emészteni kezdik az ételből visszamaradt cukrokat – melléktermékként savakat termelve. Ezek a savak kellően erősek ahhoz, hogy a fogzománcot elmésztelenítsék, és parányi lyukakat alakítsanak ki a fogfelszínen, ami már a fogszuvasodás első stádiuma. A fogzománc fellazul, a fog pedig elveszíti a képességét arra, hogy kalcium- és foszfátstruktúráit a nyál segítségével, természetes módon megerősítse, így a savak idővel behatolnak a fogba, és belülről kifelé elpusztítják annak szöveteit.

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodást négyféle fogászati beavatkozással lehet kezelni. Ezek mindegyikét fogorvos végzi, a fogszuvasodás okozta károsodás helyreállításának érdekében.

  • Tömések: A lyukas fog kezelésére leggyakrabban tömést alkalmaznak. A fogorvos kifúrja a fog érintett területét, eltávolítja a szuvas foganyagot a kialakított üreg belsejéből, majd a helyét kitölti egy megfelelő fogtömő anyaggal. A szuvasodás keletkezési helyétől függően a töméshez különféle tömőanyagokat használnak. A fejlett országokban fogtöméshez leggyakrabbankompozit tömőanyagot használnak, melynek tónusát a fogorvosok széles színpalettáról választhatják ki, amikor a szuvasodás okozta károkat helyreállítják a kívülről látható fogfelületeken. Őrlőfogak esetében egyes fogorvosok eltérő, nagyobb ellenálló képességű tömőanyagot alkalmaznak.

  • Koronák: A korona a fogszuvasodás kezelésének az a módja, amelyet a fogorvosok csak a fog jelentős részének elvesztése esetén alkalmaznak. Ha a fogszuvasodás mértéke nagy méretű tömést igényel, akkor a fog megrepedhet és végül akár ketté is törhet. A fogorvos feladata megmenteni a fog megmaradt darabját, korrigálni azt, majd felhelyezni rá a fémből vagy porcelánból készült koronát.

  • Gyökérkezelés: A fog gyógyításának következő, a fogorvos által végzett módja a gyökérkezelés. Ahogyan a szuvasodás áthalad a fogzománcon, majd a fog belsejében is megtelepszik, előfordulhat, hogy továbbterjed, és károsítja a foggyökérben található idegeket is. A fogorvosnak ilyenkor el kell távolítania a károsodott vagy elhalt fogideget, valamint az azt körülvevő szöveteket (tehát a pulpát), majd az üreget ki kell töltenie. A beavatkozás szokásos utolsó lépése, hogy a fogorvos az érintett fogra koronát helyez fel.

  • Foghúzás: Bizonyos esetekben a fog helyreállíthatatlan károkat szenved, és annak érdekében, hogy a fertőzés ne terjedjen át az állkapocscsontra, a fogat ki kell húzni. Ha egyes fogakat eltávolítanak, az hatással lehet a megmaradt fogak állására, ezért javasolt az üresen maradó foghelyek fogpótlással, híddal vagy implantátummal való helyettesítése.

A fogszuvasodás megelőzése

Bár a kezeletlenül hagyott fogszuvasodás tény, hogy súlyosan károsítja a fogakat, azonban a fogbetegségek és a szuvasodás helyes szájápolási szokások kialakításával nagy mértékben megelőzhető! Ennek része a rendszeres fogorvosi vizsgálat, amely még a súlyosbodás előtt feltárja a fennálló fogászati problémákat. Minél hamarabb jutnak a fogorvos tudomására a szájhigiéniából eredő hiányosságok, - például a lepedékképződés, - annál nagyobb eséllyel előzhető meg a fogszuvasodás és a fogínybetegség, hogy ezek egyáltalán ki se alakuljanak.

A fogorvosok általában az alábbiakat javasolják:

  • Naponta két alkalommal, legalább 2 percen át végzett fogmosás, fluoridos szájöblítők, fogkrémek vagy gélek használatával. Javasoljuk a Crest Pro-Health termékek használatát, amelyek a fog épségét fenyegető savak csökkentésének érdekében fluoridot tartalmaznak.

  • Fogmosás után rendszeresen fogselyem használata, különösen, ha valaki gyakran fogyaszt cukros ételeket és italokat. A magas cukortartalmú termékek folyamatosan újra termelik a fog kemény szöveteire káros savakat. Napi egyszeri vagy kétszerifogselyem használattal [Crest Pro-Health termékek] jobban eltávolíthatók az ételdarabkák a fogak közül, illetve a nehezen hozzáférhető területekről.