FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

Fogszuvasodás: Kezelése, jelek és tünetek

Image - Fogszuvasodás: Kezelése, Jelek És Tünetek -Main article banner
MEGOSZTÁS

Mit nevezünk fogszuvasodásnak? Kezelések, jelek és tünetek

A fogszuvasodás, tehát a fog kilyukadása, napjaink egyik leggyakoribb és legelterjedtebb tartós megbetegedése, bár egyben a legkönnyebben megelőzhető is. Bizonyos ételek fogyasztásakor a fogakon található baktériumok az ételt lebontják , eközben olyan savakat termelnek, amelyek képesek súlyosan károsítani a fogak kemény szöveteit. Ennek eredménye a fogszuvasodás (a fogak kilyukadása).

Mi idézi elő a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás jellemzően két helyen üti fel a fejét: a fog legtetején képződő rágófelületen, - ahol az ételdarabok ismételten közvetlen kapcsolatba kerülnek a foggal, - illetve a fogak között, tehát két fog találkozásánál. Ezen a két helyen a baktériumok előszeretettel telepednek meg, veszélyeztetve a száj higiéniáját. A fog és fogkörnyék nem megfelelő ápolása esetén a baktériumok a szájüregben emészteni kezdik az ételből visszamaradt cukrokat – melléktermékként savakat termelve. Ezek a savak kellően erősek ahhoz, hogy a fogzománcot elmésztelenítsék, és parányi lyukakat alakítsanak ki a fogfelszínen, ami már a fogszuvasodás első stádiuma. A fogzománc fellazul, a fog pedig elveszíti a képességét arra, hogy kalcium- és foszfátstruktúráit a nyál segítségével, természetes módon megerősítse, így a savak idővel behatolnak a fogba, és belülről kifelé elpusztítják annak szöveteit.