FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

Fogtályog - okok, tünetek és kezelés

Image - Fogtályog - Okok, Tünetek És Kezelés - Main article banner
MEGOSZTÁS

Mi okozza a fogtályogot?

Amennyiben olyan fogfájást tapasztal, amely meghaladja az enyhétől a mérsékeltig terjedő fájdalmat és olyan szintet ér el, hogy komoly, lüktető fájdalmat érez, az fogtályog jele lehet. A fogtályog a foggyökérnél kialakuló, fertőzés okozta gennyesedés. Ennek az első jele a szűnni nem akaró, lüktető fogfájás.

A fogtályog tünetei

Kezdeti stádiumban a fog érzékennyé válhat rágás és harapás közben, valamint a melegre és a hidegre. A beteg belázasodhat, nyirokcsomói megduzzadhatnak az állkapcsában vagy a nyakán, illetve feldagadhat az arca.

Ha a tályog kifakad, azt észre fogja venni, mivel ilyenkor rossz ízű váladék jut a szájába. Bár a tályog kifakadásával a fájdalom enyhülhet, a fertőzés leküzdése, valamint a fog megmentése és a szövődmények elkerülése érdekében mindenképpen menjen el fogorvoshoz! Ha a tályog nem fakad ki, a fertőzés átterjedhet a szervezet többi részeire. Ez semmiképp nem hagyható figyelmen kívül!

A fogtályog kezelése

Amennyiben az magától nem fakadt ki, a kezelés során valószínűleg leszívják a tályogot. A fogorvos valószínűleg vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szedését is ajánlja majd, illetve hogy öblögessen meleg, sós vízzel és szedjen antibiotikumot. Súlyosabb tályog esetén gyökérkezelés válhat szükségessé a fertőzött szövetek eltávolítása érdekében, és a legrosszabb esetben a fogat is ki kell húzni.

Hogyan előzhető meg a fogtályog?

A fogtályog kezeletlen fogszuvasodás miatt alakulhat ki, így a legjobb módja a tályog megelőzésének a fogszuvasodás kialakulásának megakadályozása rendszeresen és megfelelően végzett szájápolással, amely napi kétszeri fogmosásból és mindennapos fogselyemhasználtból áll. Emellett szintén fontos a rendszeres fogorvosi felülvizsgálat, különösen, ha kezelték már tályoggal. Ezáltal fogorvosa megbizonyosodhat arról, hogy a fertőzés végleg elmúlt.