EGYÉB

Ajakherpesz: okai, tünetek és kezelés

Ajakherpesz: Okai, Tünetek És Kezelés article banner
MEGOSZTÁS

Mi a herpesz?

A herpesz a herpes simplex vírus (HSV) reaktivációja, amely az ajak külsején seb formájában jelentkezik. A herpes simplex vírus a fertőzést követően "alvó" állapotba kerül a szervezetben, és a herpesz megjelenése azt jelenti, hogy a fertőzés fellángolt.A herpesz további problémákat is okozhat a HIV- vagy AIDS-fertőzötteknek.

A herpesz okai és tünetei

Számos tényező okozhatja a HSV alapú herpesz újbóli fellángolását, például láz, menstruáció, stressz, vagy akár napsugárzás. Mivel a herpesz a száj külső felületén található, így a fogínygyulladáshoz nem tartozik hozzá, bár a HIV-vel fertőzöttek és más immunhiányos betegségekben szenvedők számára a fogínygyulladás nagyobb kockázatot jelent a többi fertőzés mellett.

A HERPESZ TÜNETEIRŐL SZÓLÓ FEJEZET HIÁNYZIK

A herpesz és az afta

Ezzel szemben az afta olyan fekély, amely a száj belső felületén jelentkezik és nem kapcsolódik a HSV-hez. A herpesz az egyébként egészséges embereknél 7-10 nap alatt elmúlik. HIV-fertőzöttek vagy egyéb krónikus betegségben szenvedők esetében herpesz esetén hasznos lehet helyi kezelés, például lidokain vagy benzil-alkohol a tünetek enyhítésére. A HSV fellángolása miatt orvosa esetleg felírhat vírusölő készítményt is.

A herpesz kezelése

Amennyiben herpesze nagyon fájdalmas, szedhet acetaminophent, ibuprofent vagy aszpirint fájdalomcsillapítás céljából, illetve alkalmazhat hideg borogatást a fájdalmat kiváltó területeken. Ne piszkálja és nyomogassa a sebet! Fontos megjegyzés: gyerekeknek soha ne adjon aszpirint herpeszre! Az aszpirin Reye szindrómát okozhat, amely ritka, de potenciálisan halálos kimenetelű rendellenesség.