EGYÉB

Száraz száj: kialakulásának okai, gyógyítása és kezelése

Száraz Száj: Kialakulásának Okai, Gyógyítása És Kezelése article banner
MEGOSZTÁS

A szájszárazság napi szinten okozhat valakinek kényelmetlenséget nyelés, étkezés vagy beszéd közben. A probléma oka, hogy a szervezet nem termel elegendő nyálat a szájüreg átnedvesítéséhez. A gyógyszerek felírásakor az orvosok többnyire nem tesznek említést erről a mellékhatásról, holott a szájszárazságot gyógyszer szedése is okozhatja. Amennyiben Ön szájszárazságot tapasztal, a felírt gyógyszer szedését semmiképp ne hagyja abba, viszont a lehető leghamarabb jelezze orvosának a problémát! A szájszárazság jelezhet betegséget, illetve utalhat más egészségügyi problémára, például cukorbetegségre. A zavaró szájszárazságról ezért mindenképp tájékoztassa orvosát, illetve fogorvosát!

A szájszárazság okai

A gyógyszerek szedésén túl stressz és szorongás is előidézheti. Fogorvosával mindenképp beszéljen általános egészségügyi problémáiról, mert a szájszárazság kockázatának növekedése egyben a fogínybetegség kockázatát is növeli! Bizonyos esetekben a fogorvos javaslatot tehet arra, hogy szenteljen nagyobb figyelmet a szájápolásra, és a különösen kockázatos időszakokban (például várandósság idején vagy kemoterápiás kezelések előtt) többször jelenjen meg fogászati szakvizsgálaton.

A hirtelen jelentkező szájszárazságot okozhatja az is, ha valaki bizonyos típusú gyógyszereket kezd el szedni. A szájszárazság leggyakoribb okozói a gyógyszerek. Mi több, az Általános Fogorvosi Akadémia (Academy of General Dentistry) szerint szájszárazságot az esetek mintegy 90%-ában gyógyszerek szedése idézi elő. Noha a szájszárazság miatt nem függeszthető fel a gyógyszerek szedése, azonban nem árt, ha tájékoztatjuk fogorvosunkat az egészségünkben bekövetkező bármilyen jellegű változásról, illetve ha elkezdünk valamilyen gyógyszert szedni. Az antidepresszánsok, antihisztaminok, gyulladáscsökkentők és vérnyomáscsökkentők például hozzájárulhatnak a szájszárazsághoz. Emellett egyes krónikus betegségek, - például cukorbetegség, vesebetegség vagy lupusz, - valamint bizonyos orvosi kezelések, - például kemoterápia vagy sugárkezelés - hozzájáruló tényezők lehetnek.

Amennyiben szájszárazsága tartós és súlyos, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy csökkentheti-e a problémát okozó gyógyszer adagját, esetleg átválthat-e egy másik készítményre. Mivel mindenki másként reagál a gyógyszerekre, így egy másik, azonos hatású gyógyszerre történő áttérés ugyanolyan eredményességet nyújtva csökkentheti a szájszárazság problémáját.

A szájszárazsággal összefüggő egészségügyi problémák

A legtöbb embernek eszébe sem jut foglalkozni szájüregének nedvességtartalmával, mindaddig,amíg szájkiszáradást nem tapasztal. A xerostomiaként is ismert szájszárazságot többek között az alábbi körülmények okozhatják:

 • Rákkezelések:

  Ha valamely, a fejet vagy nyakat érintő daganatra sugárterápiát kap, a szájszárazság gyakori mellékhatásnak számít, mivel a rák elpusztítása mellett a sugárzás károsítja a nyálmirigyeket is. A test más részén kifejlődött daganatos megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek szintén okozhatnak szájszárazságot.

 • Vényköteles gyógyszerek:

  Több száz rendszeresen felírt gyógyszer, - például antidepresszáns és vérnyomáscsökkentő készítmény - nagy mértékben hozzájárulhat a szájszárazsághoz. Aki gyógyszerszedés következtében szájszárazságot tapasztal, annak különös gondot kell fordítania a fogmosásra és a megfelelő fogselyem használatra.

 • Idegkárosodás:

  A fej vagy a nyak bizonyos sérülései károsíthatnak olyan idegeket, amelyek a nyálmirigyeket nyáltermelésre késztetik.

 • Krónikus betegségek:

  A cukorbetegség, a HIV/AIDS és a Parkinson-kór azon betegségek közé tartoznak, amelyek hozzájárulhatnak a krónikus szájszárazsághoz. Az idősek közül vannak, akik egy bizonyos autoimmun betegségben, az úgynevezett Sjogren-szindrómában szenvednek. Velejárója a szem és száj extrém kiszáradása. Az időskori Sjogren-szindróma gyakrabban tapasztalható a nők, mint a férfiak esetében. E betegség pontos kiváltó oka nem ismert, azonban ha Ön vagy ismerőse érintett, kiemelkedően fontos, hogy odafigyeljen a szájszárazság problémájára. Még a hosszú ideje kifogástalan szájápolást végző páciensek esetében is kialakulhat fogszuvasodás, a betegségre jellemző erős nyálhiány miatt.

 • Kábítószer-használat:

  A metamfetaminok összefüggésbe hozhatók a szájszárazsággal.

A szájszárazság tünetei

Ébredés után száraznak és ragacsosnak érzi a száját? Késztetést érez a sűrű vízivásra? A szájszárazság nehezíti a nyelést és az étel megrágását, valamint rontja a beszéd érthetőségét. Következtében a fogak igen gyorsan szuvasodásnak indulhatnak, néha minden különösebb előjel nélkül. A kezeletlen szájszárazság hozzájárulhat a rossz lehelethez is, amely másoknak is feltűnhet.

 • Száraz, ragacsos érzet a szájüregben, mintha az vattával volna kibélelve.

 • Égő érzet a szájban vagy a nyelven, és a nyelv felülete néha mintha cserzett bőr lenne.

 • Nehézség vagy kényelmetlen érzet rágás, nyelés vagy beszéd során.

 • Száraz ajkak és torok, vagy kisebesedések a szájüreg belsejében.

Szájszárazsággal állok-e szemben?

Amennyiben szájszárazságra gyanakszik de nem biztos benne, válaszolja meg az alábbi kérdéseket:

 1. Ön szed napi rendszerességgel egy vagy akár több vényköteles gyógyszert?

 2. Száraznak és ragacsosnak érzi a száját, amikor reggel felébred?

 3. Nehezére esik nyelni vagy beszélni?

 4. Sokszor kell vizet kortyolgatnia ahhoz, hogy ne érezze a száját száraznak?

 5. Száraznak érzi a torkát, és néha ég a szája?

 6. Ég a nyelve, vagy annak felszíne sötétebb pirosra változott?

 7. Nyelve száraz érzetű, pergamen-szerű?

 8. Száján és nyelvén nehezen múló kisebesedések jelentkeznek?

Amennyiben Ön egynél több kérdésre válaszolt igennel, konzultáljon kezelőorvosával vagy forduljon fogorvoshoz, hogy tanácsot adhassanak a probléma enyhítésére.

A szájszárazság tüneteinek enyhítése és kezelése

 • Napközben és az éjszaka folyamán is kortyolgasson szobahőmérsékletű vizet, illetve mindig legyen önnél egy flakon víz!

 • Ne igyon túl sok szélsőséges hőmérsékletű (nagyon forró vagy nagyon hideg) vizet!

 • Kizárólag cukormentes italokat igyon és kerülje a szénsavas üdítőket!

 • Az étkezésekhez mindig készítsen oda egy pohár vizet. Étkezés előtt, alatt és után is igyon vizet!

 • Cukormentes rágóval vagy drazséval serkentse a nyáltermelést!

 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást! A szeszes italok és a dohányzás egyaránt kiszárítják a szájüreget, valamint fogékonyabbá tesznek a fogínybetegségekre és a szájüregi daganatos megbetegedésekre.

 • Amennyiben használ szájöblögetőt, válassza az alkoholmentes verziót! Olvassa el a termék címkéjét és győződjön meg arról, hogy az alkoholok nem szerepel a termék összetevői között.