A FOGÍNY EGÉSZSÉGE

Mit kell tudni a fogínygyulladásról?

MEGOSZTÁS

Mi az a fogínygyulladás (gingivitis)?

A fogínygyulladás az ínybetegség egy korai stádiuma, amelyet a bakteriális lepedéknek a fogat körülvevő szöveten való lerakódása okozhat. Ha a lepedéket, - ezt a természetesen keletkező, baktériumokat tartalmazó filmréteget - nem távolítjuk el a napi fogmosással, akár fogínygyulladáshoz is vezethet.

Mit Kell Tudni A Fogínygyulladásról?

Kinél jelenhet meg a fogínygyulladás?

A fogínygyulladás viszonylag gyakori betegség. Noha a felnőtt lakosság közel 80%-a észlel fogínygyulladás tüneteket, ez nem jelenti azt, hogy a probléma nem elkerülhető. Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben az ínygyulladással nem társul fájdalom vagy látható jel, így sokan nem is veszik észre. Ez még egy ok arra, hogy legalább félévente rendszeres fogászati kontrollra járjunk. A fogorvos azonnal észreveszi a problémát és így a fogínygyulladás, vagy a fogínysorvadás kezelése nem marad el.

A fogínygyulladás tünetei

A fogínygyulladás leggyakoribb tünete a vörös, gyulladt és vérző fogíny. A rossz szájhigiénia és a krónikus fogínygyulladás következménye lehet a fogágybetegség, a fogínysorvadás és a krónikus rossz lehelet. Amennyiben tartósan ilyen tüneteket észlelünk, akkor haladéktalanul forduljunk fogorvoshoz, aki meghatározza számunkra a megfelelő kezelést! Ismerje meg, hogyan védekezhet a fogínygyulladással szemben!