FOGLEPEDÉK ÉS FOGKŐ

A lepedék és a fogkő közötti különbség

MEGOSZTÁS

A lepedék és a fogkő közötti különbség

Sokan felteszik a fogászati szakembereknek azt a fontos kérdést, hogy van-e különbség a lepedék és a fogkő között? Mind a lepedék, mind pedig a fogkő igen gyakori fogászati probléma. A jelentős lepedéklerakódás fogszuvasodáshoz vagy ínybetegséghez is vezethet. A fogkő nem más, mint az elmeszesedett lepedék. Ha felvértezzük magunkat a tényekkel, akkor eredményesebb lesz majd a fogainkról való gondoskodásunk.

A lepedék és a fogkő közötti különbség

Tények a lepedékről

A lepedék egy ragacsos, színtelen, baktériumokat tartalmazó filmréteg, amely a fog felszínén, különösen a fogínyvonal mentén kezd el lerakódni a fogmosást követő 4–12 órában. Az ételekben és italokban található cukor, valamint a lepedék baktériumok elegyéből aztán sav képződhet. Ezek a savak megtámadják és megrongálják a fogzománcot, melynek következménye a fogromlás lehet. A bakteriális lepedék közrejátszhat az ínybetegségek (például a fogínygyulladás) kialakulásában is. A rendszeres fogmosás és fogselymezés a legjobb védekezési mód a lepedékkel szemben. Amennyiben a lepedék eltávolítása nem történik meg minden nap, akkor idővel felhalmozódhat és fogkővé keményedhet.

Fogkő: a kőkemény igazság

A fogkő tömör és szilárd lerakódás, mely képes megkötni a szennyeződéseket és ezáltal elszínezni a fogakat. Fogkő akkor keletkezik, amikor a fog felületén lerakódott lepedék kölcsönhatásba lép a nyálban lévő ásványi anyagokkal. A fogkő eltávolítását kizárólag a fogorvos tudja precízen elvégezni, de az Oral-B® elektromos fogkefe rendszeres használatával sokat tehetünk a fogkő megelőzéséért.