EGYÉB

A fekete nyelv kiváltó okai, tünetei és kezelése

A Fekete Nyelv Kiváltó Okai, Tünetei És Kezelése article banner
MEGOSZTÁS

Mi a fekete szőrnyelv?

A fekete szőrnyelv ideiglenes, ártalmatlan állapot, amelyet a baktériumok elszaporodása okoz a szájban. A baktériumok bizonyos fajtái megtelepednek a nyelvszemölcsökön és vörösvérsejtpigmenteket hoznak létre, amelyektől a nyelv feketének látszik. Amennyiben a nyelv felszínét borító sejtek külső rétegének kopása akadályozott, a szemölcsök megnagyobbodnak, és a nyelv „szőrösnek” tűnhet.

A fekete szőrnyelv kialakulásának okai

Senki nem tudja biztosan, mi okozza a fekete szőrnyelvet. Bizonyos kutatások szerint a szájüregben lévő normál baktériumok elváltozása miatt alakulhat ki például antibiotikum, vagy az olyan bizmutot tartalmazó termékek használata után.

A fekete szőrnyelv másik oka lehet a dohányzás vagy más dohánytermékek használata, a túlzott kávé- vagy teafogyasztás, illetve a nem megfelelő, nem rendszeres szájápolás.

Érdekes módon a rossz lehelet nem kapcsolódik a fekete szőrnyelvhez, és bizonyos szájvizek használata növelheti a kockázatot. Túlzott mértékű használat esetén az összehúzót (például mentolt vagy hamamelist (csodamogyorót) tartalmazó szájvizek, vagy az erős oxidálószerek, például a peroxid növelhetik a fekete szőrnyelv kialakulásának kockázatát.

A fekete szőrnyelv kezelése

Szerencsére a fekete szőrnyelv az alábbi egyszerű lépések betartásával hamar eltűnik:

  • Dörzsölés:

    Fogmosáskor finoman dörzsölje meg a nyelvét fogkefével naponta kétszer! A probléma megoldódása után érdemes továbbra is fogkefével dörzsölni a nyelvet, így megelőzhető a fekete szőrnyelv jelenségének újbóli kialakulása.

  • Öblögetés összetett oldattal:

    Használjon egy rész hidrogén-peroxid és öt rész víz hozzáadásával készített szájöblögető szert a száj kiöblítéséhez, majd öblítse ki száját még egyszer tiszta vízzel!

Amennyiben az elszíneződés továbbra is fennáll, keresse fel fogorvosát!