MIÉRT AZ ORAL-B FOGKRÉM?

A fluoridos fogkrém erősíti a fogakat

Image - A Fluoridos Fogkrém Erősíti A Fogakat article banner
MEGOSZTÁS

Mikor kell fluoridos fogkrémet használni?

A fluoridos fogkrém használata a fogzománc erősítésével segít megelőzni a fogszuvasodást. A fluorid (a fogfelszín megbomlásának első jeleinél) az enyhébb elmésztelenedések helyreállításában is segíthet. Fluorid a csapvízben is előfordulhat. Az évtizedek során számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a fluoridos fogkrém segít megelőzni a fogszuvasodást, így a vele végzett rendszeres fogmosás megbízható módja a szájüreg egészségmegőrzésének. Hat éves kortól már érdemes fluoridos fogkrémet használni, azonban a fogszuvasodásnak fokozottabban kitett gyermekeknél már fiatalabb korban is alkalmazható.

A fluoridos fogkrém veszélyei

Egy dologra mindenképp oda kell figyelni: A fluoridos fogkrém hiába jó ízű, mindig ki kell köpni! Sem a fluoridos, sem más egyéb fogkrémet nem célszerű lenyelni. Amennyiben a fluoridos fogkrémet olyan gyermekek nyelik le, akiknek fogai még fejlődésben vannak (körülbelül 8 éves korig), akkor egy bizonyos "fluorózis" nevű jelenség alakulhat ki náluk a túlzott fluoridbevitelnek köszönhetően, s ez befolyásolja a fogzománc fejlődését. Következtében fehér foltok vagy csíkok jelenhetnek meg a fogakon, amelyek az életkorral egyre sötétebbé válhatnak.

Sok fogorvos ezért egyáltalán nem, vagy a lenyelés elkerülése érdekében csak felnőtt felügyelete mellett javasolja 6 év alatti gyermekek számára a fluoridos fogkrémek használatát. A fluoridtartalmú termékeket, például fogkrémet és szájvizet tehát mindig el kell zárni a gyermekek elől! A kifejlett fogakkal rendelkező nagyobb gyerekeket és tiniket, valamint felnőtteket a fluorózis már nem veszélyezteti.