MIÉRT VÁLASSZAM AZ ORAL-B ELEKTROMOS FOGKEFÉT

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

MEGOSZTÁS

Szeretné tudni, hogy az a hi-tech elektromos fogkefe, amelyet a fogorvosi rendelőben látott vajon tényleg hatékonyabb-e, mint a kézi fogkefék? Mit érdemes tudnunk a ceruzaelemmel működő fogkefékről? Mi a különbség a számos fogkefe között?

A szakemberek véleménye szerint a szájhigiéniai alapok, a fogmosási technika, a fogmosás gyakorisága és hossza mellett a fogkefe típusa is közvetlenül hozzájárul a lepedékeltávolítás eredményességéhez.1 Segít a megfelelő fogkefe kiválasztásában, ha tisztában vagyunk a kereskedelemben előforduló fogkefe típusokkal és a köztük lévő különbségekkel.

A fogkefék három típusa

A kereskedelemben kapható három elektromos fogkefe típus az újratölthető (köztük a szónikus), a hagyományos kézi, és az elemes

 • Újratölthető elektromos fogkefe: Az újratölthető elektromos fogkefe a fali konnektorhoz csatlakoztatva tölthető újra. A fogkefefejet háromhavonta érdemes cserélni, míg a fogkefe nyelét megtartjuk. Az újratölthető elektromos fogkefék az általuk alkalmazott tisztító technológiában különböznek egymástól; ezek a rezgő-forgó (3D tisztító technológia) illetve a szónikus, azaz hanghullámmal működő.

 • Hagyományos kézi fogkefe: az elektromos fogkefével ellentétben a hagyományos kézi fogkefék azok a műanyag nyelű és különböző sörtemintázatú fogkefefejből álló alapszintű fogkefék, amelyeket már bizonyára Ön is használt. Ez a leggyakrabban használt fogkefefajta, működése nem igényel áramot.

 • Elemes fogkefe: azok számára, akik szeretik a hatékonyságot, de tartanak az elektromos fogkeféktől, valószínűleg az elemes fogkefék jelentik a megoldást. Az újratölthető elektromos fogkeféhez hasonlóan az elemes fogkeféket is gyakran elektromos fogkefének hívjuk, mivel ceruzaelemmel működnek. Míg kialakításukat tekintve hasonlítanak a kézi fogkefékhez, az elemes fogkefék rezgésük révén bizonyos szintű extra tisztítóhatást fejtenek ki.

A különböző fogkeféket működtető technológia és a fogkefék jellemzői

Újratölthető elektromos fogkefe: az alkalmazott technológiák tekintetében és jellemzőiben is sokoldalú elektromos fogkefék számos előnyt nyújtanak a száj egészsége szempontjából. Egyes típusok képesek még a fogmosási szokások javítására is. Hi-tech jellemzők:

 • Számos tisztítási mód: érzékeny fogakra tisztítása, fehérítő fogmosás, és ínymasszírozás

 • A nyomásérzékelők jeleznek, ha a fogmosás túl erőteljes

 • Az időzítők segítenek betartani a kvadránsokként ajánlott fogmosási időt

 • A fogkefefej cseréjének esedékességét jelző digitális emlékeztető

 • Rezgő-forgó vagy hanghullámmal működő (szónikus) technológia

 • Egy fogkefenyéllel számos fogkefefej típus használható azért, hogy Ön a legszimpatikusabb sörtemintázatot választhassa

A legtöbb elektromos fogkefe extra kényelmet biztosító jellemzőkkel is rendelkezik, mint például a fogkefefej- vagy fogkefetartó, fürdőszobapultra helyezhető tárolóegység és utazó töltő.

Hagyományos kézi fogkefe: míg az egyszerű fogkefék közelről sem rendelkeznek olyan sok előnnyel és funkcióval, mint az újratölthető elektromos fogkefék, a fogkefefejekbe és nyélkialakításba épített technológia igen fejlett szintet képvisel:

 • Harántirányban döntött, extra-hosszú vagy többszintes sörték

 • Polírozott vagy lekerekített sörtevégek

 • Textúrált sörték

 • Kehely formájú sörték a hatékonyabb fehérítésért

 • Ergonómikus kialakítású és speciális markolatú nyél

 • Elvékonyodó vagy döntött fogkefefej

 • Ínystimuláló

 • Nyelvtisztító lapocskák

Elemes fogkefe: míg jellemzőiben a hagyományos kézi fogkefékhez hasonlít, az elemes fogkefe rezgése révén hatékonyabb tisztítást tesz lehetővé. A kézi fogkefék jellemzőin túl a következő funkciókkal rendelkezik

 • Beépített ceruzaelem, amely egyes típusokban cserélhető

 • “Be/Ki” vagy “+/-“ gomb a fogkefe nyelén

 • Sörték és hasított fogkefefejek, amelyek kialakításuknak köszönhetően a vibrálásokkal együtt pulzálnak

A fogmosási technika megváltoztatása

A megfelelő fogmosási technika a fogkefe típusától függően változik. A hagyományos kézi és az elemes fogkefék esetében teljességében vagy túlnyomó részben Ön végzi a súroló mozdulatokat, a fogkefét a fogak és az íny minden oldalán oda-vissza mozgatva. Ezzel szemben az újratölthető elektromos fogkefék elvégzik ezt Ön helyett és a fogkefét csak a fog és íny felületén kell vezetnie. A technika elsajátítása után a legtöbben könnyebbnek tartják az utóbbi fogmosási módot.

Miért kerül többe az elektromos fogkefe

Az újratölthető elektromos fogkefék ára jellemzően magasabb , mint az elemes és a hagyományos kézi fogkeféké, de pl. az Oral-B Vitality már 5-6 ezer forinttól kapható. Fontos tudni azt, hogy az elektromos fogkefék számos egészségügyi előnnyel és funkcióval rendelkeznek. A szokványos kézi fogkefék a legolcsóbbak, és gyakran nemcsak egyesével, hanem csomagban is kaphatók. Az elemes fogkefék az átlagos kézi fogkeféknél csak 1-2 ezer forinttal kerülnek többe.

Az elektromos fogkefe kipróbálása

Teljesen érthető az, hogy mielőtt megvásárolná első hi-tech elektromos fogkeféjét, szeretne egyet kipróbálni, hogy kialakíthassa saját véleményét. Míg e tekintetben fogorvosa tudja a legjobb tanácsot adni, érdemes elgondolkozni egy megfizethetőbb, alacsony árkategóriás típus beszerzésén mint pl. az Oral-B CrossAction vagy az Oral-B Vitality. Ezek a modellek kiválóan alkalmasak azok számára, akik szeretnék megtapasztalni az elektromos fogkefék hatékonyságát, de először csak ízelítőt szeretnének kapni belőle.

1 Egelberg J and Claffey N. In: Proceedings of the European Workshop on Mechanical Plaque Control [A mechanikus plakk elleni védelem európai műhelyének jegyzőkönyve. Quintessence Books. 1998; 169 - 172