KISBABÁK

Gyermekkori fogszuvasodás: Jelei és kezelése

Image - Gyermekkori Fogszuvasodás: Jelei És Kezelése - Main article banner
MEGOSZTÁS

A tejfogak ugyanolyan ápolást és napi rutint igényelnek, mint a maradandók. Ha gyermeke tejfogain romlás és fogszuvasodás mutatkozik, ugyanezek a baktériumok a maradandó fogaikat is meg fogják támadni, és életük későbbi szakaszában nagyobb valószínűséggel fognak előfordulni náluk szájhigiéniai problémák. Sajnálatos módon a kisgyermekek fogszuvasodása az elmúlt években növekedett, és mára a gyermekek körében a leggyakoribb krónikus betegséggé vált. Fontos, hogy felismerje a tüneteket, megértse az okokat, valamint, hogy megelőzze és kezelni tudja a kisbaba tejfogainak romlását és szuvasodását.

A fogszuvasodás korai jelei kisgyermekeknél

A fogszuvasodás tüneteinek legkönnyebb ellenőrzése kisgyermekénél az, ha odafigyelünk a fogínyre. Ha vörösnek vagy duzzadtnak tűnik, nagy valószínűséggel ártalmas baktériumok telepedtek meg a fogakban. A másik dolog, amire figyelni kell, a vérzés – ha a fogmosás a mosdóban látható véres köpettel végződik, ideje fogorvoshoz fordulni. Valójában a fogszuvasodás számos jelét nagyon nehéz észrevenni megfelelő felszerelés nélkül, ezért évente egyszer vagy kétszer mindenképpen vigye el gyermekét fogorvoshoz!

Mi okozza a fogszuvasodást a csecsemőknél?

Sok minden befolyásolhatja a szájüreg egészségét, de a kisgyermekek esetében két fő bűnös van, amelyek fogszuvasodáshoz vezethetnek. A legnagyobb problémát a cukrozott élelmiszerek és italok nagymértékű fogyasztása okozza. Amikor gyermeke cukrot eszik vagy cukros üdítőt iszik, a lepedékben lévő baktériumok a cukrot a fogzománcot megtámadó savakra bontják. Ahogy a zománc gyengül, lyukak kezdenek kialakulni. Ez a szuvasodás.

Ha a cukrot lassan, hosszú időn keresztül fogyasztja, az valójában ártalmasabb a kisgyermek fogaira, mint ha egyszerre, gyorsan enné vagy inná meg. Ezért a csőrős poharak számítanak a másik bűnelkövetőnek, ha a fogszuvasodás okozóiról van szó. Ha gyermeke a nap nagyobbik részét víztől eltérő folyadékkal töltött csőrös pohárral tölti, a cukor lassan összegyűlik a fogai körül, ami azt jelenti, hogy a savaknak még több idejük van kárt okozni. Javasoljuk, hogy a gyermeket 12 hónapos korára szoktassa le a csőrös pohárról és a cumisüvegről, tehát ha a totyogó még mindig használja ezeket, ideje abbahagyni.

A gyermekkori fogszuvasodás kezelése

De mi történik, ha kiderül, hogy gyermekének lyukasak a fogai? Ne aggódjon! Vannak biztonságos és hatékony kezelések a terjedés megakadályozására. A szuvasodás mértékétől függően a tömések és a koronák egyaránt megfelelő lehetőségek a gyermekek számára. Mind a novokain injekciót, mind a kis mennyiségű nevetőgázt zsibbasztószerként használják, amelyek nem jelentenek veszélyt a gyermekére. Beszélje meg gyermeke fogorvosával a lehetőségeket!

Hogyan előzhető meg a szuvasodás kisgyermekeknél?

Tudjuk, hogy egy gyermekfogászati beavatkozás ijesztő lehet mind a szülők, mind a gyermekek számára. Vannak azonban egyszerű és hatékony lépések, amelyeket mindennap megtehet annak érdekében, hogy elkerülhesse a fogászati beavatkozást.

Fogmosás: A felnőtt fogakhoz hasonlóan gyermeke fogát is naponta legalább kétszer meg kell mosni. Használjon borsónyi mennyiségű fluoridos fogkrémet egy gyermekbarát fogkefén! Próbálja ki az Oral-B 3+ elektromos fogkefét vagy az Oral-B Kids 3-5 éveseknek ajánlott manuális fogkefét, ha a manuális megoldást részesíti előnyben!

Fogmosás után a gyermek öblítés helyett inkább köpje ki a felesleges fogkrémet, hogy a fluoridos védőréteg elvégezhesse a dolgát. A fogorvosok azt javasolják, hogy a gyermekek fogát 7 éves korukig a felnőttek mossák, hogy hatékonyabb és alaposabb legyen a tisztítás.

Korlátozza a cukorbevitelt! Kerülni kell az olyan élelmiszereket, mint az édesség, a csokoládé és a keksz; valamint a szárított gyümölcsöket, mint például a mazsola. Ezeket nem kell teljesen elhagynia, de tartsa meg a cukros ételeket alkalmi élvezetként és kínálja gyermekének étkezést követően, amikor a nyál a szájban nagyobb valószínűséggel képes lemosni a cukrot, és így minimalizálja az esetleges károkozást. Étkezések között alacsony cukortartalmú rágcsálnivalót adhat gyermekének, például kenyérrudacskát, sós kekszet, sajtot vagy friss gyümölcsöt.

Fluorid: Fontos, hogy gyermeke fogai gyakran legyenek fluoridnak kitéve. Derítse ki, hogy a csapvíz önnél tartalmaz-e fluoridot, vagy pótolnia kell azt gyermeke számára. A kisbaba fogmosásához borsónyi mennyiségű, legalább 1100 ppm fluoridot tartalmazó fogkrémet használjon, mint amilyen a fogorvosok által javasolt Oral-B Kids 3+ fogkrém is. Végezetül győződjön meg arról, hogy fogorvosa évente 1-2 alkalommal fluoridos lakkot használ, hogy gyermeke számára a legjobb védelmet nyújtsa az egészséges mosoly érdekében.