GYERMEKEK

Mikor menjen gyermeke először fogorvoshoz?

Mikor Menjen Gyermeke Először Fogorvoshoz? article banner
MEGOSZTÁS

Mikor vigyük gyermekünket először fogorvoshoz?

Tudta, hogy a gyermekek fogai már a születésük előtt elkezdenek kifejlődni? Az első tejfog akár már négy hónapos korban előbukkanhat. Ennek tudatában vajon mikor menjünk vele először fogorvoshoz? A válasz: az első fog megjelenésekor. Ekkor kell elkezdeni a mindennapos fogmosást, és ekkor kell megejteni az első fogászati látogatást is. A legtöbb gyermeket egyéves korában viszik el először fogorvoshoz.

Kérdezze meg ismerőseit, rokonait, és válasszon egy gyerekfogorvost, aki a közelben praktizál és szereti a gyerekeket. Az első fogászati élmény maradandóan meghatározza a gyermek fogorvosokhoz való viszonyát.

Gyermekünk első fogászati vizsgálata

Tegyük gyermekünk első fogászati látogatását élvezetessé és pozitív élménnyé! Már előre készítse fel gyermekét, hogy a doktor bácsi megnézi és megtisztítja majd a fogait. Próbáljon fogorvost ábrázoló képeket mutatni a gyereknek, és vidám, játékos formában el is játszhatják, hogy az egyikük a fogorvos. Hároméves kor alatt a legtöbb fogorvos jobban szereti, ha a szülő is részt vesz a vizsgálaton. Vannak, akik beültetik a szülőt a fogorvosi székbe, hogy a kis páciens az első néhány alkalommal még nagyobb biztonságban érezhesse magát. Hasznos lehet egy kisebb gyereket előbb elvinni nagyobb testvére fogászati vizsgálatára, hogy elkezdjen hozzászokni a környezethez és az ott dolgozókhoz.

A nagyobb gyerekek rendszerint örülnek, hogy „már nagyok”, és szívesen beülnek a fogorvosi székbe egyedül is, miközben szüleik a váróban maradnak. Az első látogatás alkalmával a fogorvos az egyéb problémák mellett a fogszuvasodás korai jeleit keresi. Emellett számos tanáccsal szolgálhat a szülő számára, melynek segítségével elkerülhető a fogszuvasodás. A gyermeket az első látogatás után is rendszeresen vigyük el fogorvoshoz!