KISBABÁK

A Tejfogak Romlása És Szuvasodása

A Tejfogak Romlása És Szuvasodása article banner
MEGOSZTÁS

Ön már tudja, mennyire fontos a mindennapi szájhigiénia. De tudta, hogy ez kisbabája számára is ugyanolyan fontos? Gyermekének tejfogai ugyanolyan könnyen elszuvasodhatnak és elromolhatnak, mint az ön fogai. Valójában a fogszuvasodás a gyermekek leggyakoribb krónikus fertőző betegsége. A tejfogak megalapozzák a maradandó fogak jövőjét, és szuvasodásuk a későbbiekben a szájhigiéniai problémák nagyobb arányú előfordulásához vezethet. Fontos, hogy felismerje a tüneteket, megértse az okokat, valamint, hogy tudja kezelni a tejfogak romlását és szuvasodását.

A csecsemőkori fogszuvasodás tünetei

Az első lépés a fogromlás felismerése, és az első dolog, amire figyelni kell, az a gyermek fogínye. Ha rendszeresen vérzik, vagy vörösnek és duzzadtnak tűnik, az nagy valószínűséggel a baktériumok jelenlétének következménye. Különös figyelmet kell fordítani a csecsemő elülső fogai mentén húzódó fogínyvonalra, ahol a kis fehér pontok a lepedék első jelei lehetnek. Sajnos ezeket a tüneteket gyakran nagyon nehéz észlelni megfelelő fogászati felszerelés nélkül, ezért a rendszeres fogorvosi látogatásokat már az első fogak megjelenésekor érdemes elkezdeni (általában hat hónapos kor körül).

Mi okozza a tejfogak szuvasodását?

Kisbabájának és az ön fogainak szuvasodását is ugyanazon három fő tényező okozza: a cukor, a lepedék és a sav. A fogakon található lepedékben lévő baktériumok a cukrot savvá alakítják, amely elpusztítja a fogzománcot. A lyukak a bomló zománcból keletkeznek. Ez a folyamat már az első fogak megjelenésekor elkezdődhet.

A tejfogak szuvasodásának egy másik jelentős oka, amit talán ön is mindennap használ, az a cumisüveg. Amikor gyermeke cumisüvegből vagy csőrös pohárból iszik, a folyadék összegyűlik a fogak és az íny körül. Ha a gyermek vízen kívül mást is iszik – például tejet, tápszert vagy gyümölcslevet –, az azt jelenti, hogy a fogak alapvetően cukrokban és más, fogszuvasodást okozó maradványokban áznak. Javasoljuk, hogy a csecsemőt még az első születésnapja előtt szoktassa le a cumisüvegről, hogy megelőzze az ilyen típusú fogromlást. Sőt, meg kell próbálnia arra ösztönözni gyermekét, hogy 6 hónapos korától kezdve szokjon hozzá a pohár használatához. Végül pedig, ha éjszakára cumisüveget ad a gyermekének, csak vizet töltsön bele!

A tejfogak szuvasodásának kezelése

A jó hír az, hogy a fogszuvasodás könnyen megelőzhető. Mindössze néhány helyes napi szájápolási szokásra van szükség, hogy gondoskodjunk gyermekünk egészséges mosolyáról. Kezdjük a legfontosabb lépéssel: mosson fogat naponta legalább kétszer fluoridos fogkrémmel! Próbálja ki az Oral-B Baby 0-2 Micimackó fogkrémet!

Ez nemcsak a fogszuvasodás megelőzését segíti elő, hanem fontos rutint is kialakít a gyermek fejlődésének korai szakaszában. Tegyen rizsszemnyi méretű fogkrémet egy kifejezetten babafogakhoz készült manuális fogkefére, mint például az Oral-B 0-2 éves korban ajánlott Micimackó fogkefe! Majd gondosan tisztítsa meg a baba fogait! Ezután ne felejtse el megtörölni a baba fogait és ínyét egy puha anyaggal! Ezt már az első fog megjelenésekor el kell kezdeni.

Egy másik fontos lépés, hogy mellőzzük a cukros ételeket és italokat a baba étrendjéből. A kevesebb cukor kisebb mértékű savtermelést és erősebb fogzománcot jelent. Olvassa el a címkéket, és kerülje az egyértelműen káros hatású gyümölcsleveket és szénsavas üdítőitalokat, sőt a szárított gyümölcsöket és keményítőt tartalmazó szénhidrátokat is, mint például a müzliszeletek! Még a kifejezetten csecsemők számára készült élelmiszerek is sok cukrot tartalmazhatnak. És ne feledje: ha éjszaka cumisüveget használnak, győződjön meg arról, hogy az csak vizet tartalmaz!

Kérdések a tejfogak szuvasodásával kapcsolatban

A tejfogakban lévő lyukak hatással vannak a maradandó fogakra? A tejfogak romlása és szuvasodása növelheti annak esélyét, hogy a maradandó fogak nem nőnek egyenesen, illetve késleltetheti a megjelenésüket is.

Betömessem a kisbabám lyukas fogait? Igen, a tömés biztonságos és előnyben részesített kezelési módja a csecsemők és a kisbabák lyukas tejfogainak. Ezzel elkerülhető, hogy a fogszuvasodás szétterjedjen a csecsemő szájüregében.

Mossam a kisbabám fogait? Igen. A fogmosást már az első fog megjelenésétől célszerű naponta kétszer, kisbabák számára készült fluoridos fogkrémmel elvégezni. A fogorvosok azt javasolják, hogy a felnőttek 7 éves korukig mossák gyermekük fogait; ezután veheti át a gyermek az irányítást.

Mikor kezdődjenek a fogorvosi látogatások? Az első fogorvosi látogatásra a fogmosás megkezdésével egy időben, az első fog megjelenésekor kell sort keríteni. Az első látogatás után 6-12 havonta ajánlott a vizsgálatot elvégezni.