KISBABÁK

A Tejfogak Romlása És Szuvasodása

A Tejfogak Romlása És Szuvasodása article banner
MEGOSZTÁS

Ön már tudja, mennyire fontos a mindennapi szájhigiénia. De tudta, hogy ez kisbabája számára is ugyanolyan fontos? Gyermekének tejfogai ugyanolyan könnyen elszuvasodhatnak és elromolhatnak, mint az ön fogai. Valójában a fogszuvasodás a gyermekek leggyakoribb krónikus fertőző betegsége. A tejfogak megalapozzák a maradandó fogak jövőjét, és szuvasodásuk a későbbiekben a szájhigiéniai problémák nagyobb arányú előfordulásához vezethet. Fontos, hogy felismerje a tüneteket, megértse az okokat, valamint, hogy tudja kezelni a tejfogak romlását és szuvasodását.

A csecsemőkori fogszuvasodás tünetei

Az első lépés a fogromlás felismerése, és az első dolog, amire figyelni kell, az a gyermek fogínye. Ha rendszeresen vérzik, vagy vörösnek és duzzadtnak tűnik, az nagy valószínűséggel a baktériumok jelenlétének következménye. Különös figyelmet kell fordítani a csecsemő elülső fogai mentén húzódó fogínyvonalra, ahol a kis fehér pontok a lepedék első jelei lehetnek. Sajnos ezeket a tüneteket gyakran nagyon nehéz észlelni megfelelő fogászati felszerelés nélkül, ezért a rendszeres fogorvosi látogatásokat már az első fogak megjelenésekor érdemes elkezdeni (általában hat hónapos kor körül).

Mi okozza a tejfogak szuvasodását?

Kisbabájának és az ön fogainak szuvasodását is ugyanazon három fő tényező okozza: a cukor, a lepedék és a sav. A fogakon található lepedékben lévő baktériumok a cukrot savvá alakítják, amely elpusztítja a fogzománcot. A lyukak a bomló zománcból keletkeznek. Ez a folyamat már az első fogak megjelenésekor elkezdődhet.

A tejfogak szuvasodásának egy másik jelentős oka, amit talán ön is mindennap használ, az a cumisüveg. Amikor gyermeke cumisüvegből vagy csőrös pohárból iszik, a folyadék összegyűlik a fogak és az íny körül. Ha a gyermek vízen kívül mást is iszik – például tejet, tápszert vagy gyümölcslevet –, az azt jelenti, hogy a fogak alapvetően cukrokban és más, fogszuvasodást okozó maradványokban áznak. Javasoljuk, hogy a csecsemőt még az első születésnapja előtt szoktassa le a cumisüvegről, hogy megelőzze az ilyen típusú fogromlást. Sőt, meg kell próbálnia arra ösztönözni gyermekét, hogy 6 hónapos korától kezdve szokjon hozzá a pohár használatához. Végül pedig, ha éjszakára cumisüveget ad a gyermekének, csak vizet töltsön bele!