FOGSZABÁLYZÓK

A fogszabályzók különböző típusai

A fogszabályzók különböző típusai article banner
MEGOSZTÁS

Mik közül választhatok?

Napjainkban a fogszabályozás többféle fogszabályzót kínál,rendkívül széles választékban. Ami szóba jöhet:

Fém fogszabályzók/Hagyományos fogszabályzók

Ezek azok a fémbrekettek és drótívek, amelyekre a legtöbb ember gondol a „fogszabályozó” hallatán. A modern brekettek azonban kisebbek és kevésbé feltűnőek, mint a közismert „fémszájszerű” fogszabályozók, amelyekre a felnőttek közül sokan még emlékeznek. Ugyanakkor az új, hőre aktiválódó fogszabályozó ívek a test melegét használják a fogak (a múlthoz képest) gyorsabb és kevésbé fájdalmas igazításához.

Előnye:

A legkevésbé költséges, és a színes szalagokat a gyermekek tetszés szerint kiválaszthatják.

Hátránya:

A legfeltűnőbb fogszabályozó

Kerámia fogszabályozók

A kerámia fogszabályozók ugyanolyan méretűek és formájúak, mint a fém fogszabályozók, annyi különbséggel, hogy a brekettek fogszínűek vagy átlátszóak, így idomulnak a fogak színéhez. Néhányan még a huzalokat is fogszínűre kérik, hogy még kevésbé legyen feltűnő.

Előnye:

Sokkal kevésbé észrevehetőek, mint a fém fogszabályozók, és sokkal gyorsabban mozgatják a fogakat, mint az átlátszó műanyag szabályozók (Invisalign).

Hátránya:

Jóval drágábbak, mint a fém fogszabályozók, és a brekettek könnyen elszíneződhetnek, ha a páciensek nem kezelik gondosan őket.

Nyelv felőli fogszabályzók

A nyelv felőli fogszabályozók ugyanolyanok, mint a hagyományos fém fogszabályozók, annyi különbséggel, hogy a brekettek és a drótívek a fogak belső felén helyezkednek el.

Előnye:

Kívülről nem láthatók.

Hátránya:

Nehéz tisztítani őket, drágábbak, súlyos fogeldeformálódásokra nem alkalmasak. Viseletük először kényelmetlen lehet, a rendszeres igazítások hosszasabban tartanak és nehezebben végezhetőek, mint a hagyományos fogszabályozókná.

Invisalign fogszabályzó

Az Invisalign fogszabályozók 18-30 egyedi, fogvédőszerű, átlátszó műanyag szabályozók sorozatai. A szabályozók kivehetőek, és 2 hetente cserélik őket.

Előnye:

Szinte láthatatlanok, a páciensek bármit ehetnek és ihatnak.

Hátránya:

Komoly fogászati problémák esetén nem megfelelőek; csak felnőtteknél és tinédzsereknél használhatók, gyermekeknél nem; könnyen megeshet, hogy a páciensek elveszítik őket, és költséges a helyettesítésük; a kezelés esetleg tovább tarthat velük.