FOGSZABÁLYZÓK

Fogtisztítás fogszabályzóval - Hogyan segíthet gyermekének?

Fogtisztítás fogszabályzóval - Hogyan segíthet gyermekének? - Main Image article banner
MEGOSZTÁS

Amennyiben gyermekének fogszabályzásra van szüksége, esetleg már használ fogszabályozót, bátorítsa őt! Ha segíti őt és segít neki néhány dolgot észben tartani, fogszabályozóval is magabiztosan fog mosolyogni!

A fogszabályzót viselő gyermekeknek még jobban oda kell figyelniük fogaik és fogínyük tisztán tartására. Ennek oka, hogy a fogszabályzó drótjai között található résekbe az ételmaradék és a lepedék könnyen beszorulhat. A nem megfelelően végzett fogmosás a fogak elszíneződéséhez és fogszuvasodáshoz vezethet a fogszabályzó alkatrészei körül.

Gyermeke alaposan mosson fogat minden étkezés után 1350-1500 ppm fluorid tartalmú fogkrémmel és puha sörtéjű fogkefével! Használjon speciális, fogszabályzó viselőinek tervezett rövid sörtéjű interdentális fogkefét a fogszabályzó, és a drótok alatti terület megtisztításához.

A fogszabályzó helyes karbantartása

Az alábbi javaslatok megkönnyítik és hatékonnyá teszik gyermeke mindennapos fogmosási rutinját:

  • Fogmosás előtt - Gyermekének le kell vennie a rugalmas rögzítőket és a fogszabályzó egyéb eltávolítható részeit. Az eltávolítható részeket minden étkezés után ki kell venni a tisztításhoz!

  • Fogmosás - Minden fogat külön-külön, egyesével kell megtisztítani. Először helyezzük a fogkefét 45 fokos szögben a fogíny vonalára, majd gyengéd nyomást gyakorolva végezzünk körkörös mozgást. Egy-egy fogon időzzünk el legalább 10 másodpercig. Ugyanezt a mozdulatsort végezzük el minden fog külső és belső felületén! A kisebb első fogaknál döntsük meg a fogkefét, hogy jobban hozzáférjünk a belső felülethez.

  • Fogszabályzó tisztítása - A fogszabályzó drótjai és konzoljai körüli tisztításhoz döntsük meg a fogkefét 45 fokos szögben. A tisztítást kezdjük a drótívek felső részénél és fokozatosan haladjunk lefelé. Szánjunk elegendő időt arra, hogy minden lepedéket és ételmaradékot alaposan eltávolítsunk a felső és az alsó fogak körül is. A kivehető fogszabályzókat vízzel teli mosdókagyló fölött tisztítsuk meg! Ez megakadályozza a fogszabályzó sérülését abban az esetben is, ha véletlenül leejtik. Az ételmaradékok alapos eltávolítása érdekében mossa meg a fogszabályzót fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Vigyázzon, hogy ne sértse meg a drótokat! A megtisztítás után a fogszabályzó visszahelyezhető a fogakra.

  • Fogköztisztítás naponta egyszer - Kérjék meg a fogorvost arra, hogy mutassa meg gyermekének a fogak és a fogszabályzó közötti területek tisztításának leghatékonyabb módszerét. Mindezek mellett követni kell a termék csomagolásán található útmutatót. Szükség lehet fogszabályzóhoz tervezett egyéb fogköztisztító termékekre, mint például egysoros fogkefére vagy fogselyemre.

  • Gyermeke fogainak védelme - A fogszabályzó használata nagyobb kockázatot jelent a fogszuvasodás kialakulásának szempontjából, ezért a gyermekek fogait 1350-1500 ppm fluorid tartalmú fogkrémmel erősítsük. Naponta legalább kétszer kerüljön sor fogmosásra, lehetőleg minden étkezés után.

  • Ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy hogy a fogszuvasodás kockázatának mértéke indokolja, akkor emelheti a fluorid koncentrációt például (i) erősebb, (2800 ppm fluorid tartalmú) fogkrém felírásával, vagy (ii) alkalmazhat fluoridos lakkot a fogakon évente 2-4 alkalommal a fogászati ellenőrzések során, esetleg (iii) kérheti fluoridos szájöblögető alkalmazását a fogmosástól eltérő időpontokban.

  • Bár a maradék fogkrémet ki kell köpni, azonban öblíteni nem szükséges a fogmosás után. - Ez ugyanis kimossa a fluoridos fogkrémet, ami fontos a fogak megerősítésében. Semlegesítő hatása miatt a szájöblítő használata sem javasolt közvetlenül fogmosás után, mivel kioldhatja a fluoridot a fogak körül.

  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és kontroll mindenképp szükséges.

  • Emlékeztesse gyermekeit arra, hogy figyeljenek oda mit esznek és isznak. A kemény ételek, - például magvak, vagy kemény, ragacsos nyalánkságok illetve cukorka vagy karamell fogyasztása nem ajánlott! Fontos továbbá a cukros ételek és italok korlátozása. Segítsen nekik a helyes étkezési szokások kialakításában, hogy fogaik egészségesek maradjanak. A napi háromszori főétkezés tízóraival és uzsonnával kiegészítve, illetve a tej és víz fogyasztása a legideálisabb a gyermekek számára. Figyeljenek oda a rejtett cukrokat tartalmazó ételekre! Tudjon meg többet arról, hogy gyermekének fogai szempontjából mely élelmiszerek a legkedvezőbbek.

  • A fogszabályzó elszíneződése - Emlékeztesse gyermekét, hogy a fogszabályzó elemei (az úgynevezett kötések) a fogakon elszíneződhetnek. Éppen ezért a színes ételek - mint például a cékla, feketeribizli, bogyós gyümölcsök, curry vagy piros gyümölcslevek - fogyasztása kerülendő!

Ütemezzen be rendszeres fogorvosi vizsgálatokat!

A fogszabályzó viselése során gyermekének rendszeres fogorvosi látogatásra lesz szüksége. A fogszabályzó rutinbeállításait követően előfordulhat, hogy a gyermek kezdetben szorítást, esetleg fájdalmat érez. A hétköznapi fájdalomcsillapítók, mint az algopyrin vagy ibuprofen hatékonyan csökkenthetik az ilyen típusú fájdalmat. Amennyiben a kényelmetlen érzés vagy fájdalom nem múlik el néhány nap után, netán felerősödik, keresse fel gyermeke fogszabályzó orvosát! A fogszabályzóval kapcsolatban felmerülő aggodalmakra vagy problémákra hívja fel a fogorvos figyelmét!

Fontos továbbá, hogy gyermeke továbbra is járjon el rendszeres fogorvosi ellenőrzésekre a fogszabályzás ideje alatt is. A rutinvizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a kezdődő fogszuvasodást és ínybetegségeket észrevegyék. A fogorvos továbbá rendszeres fluoridos kezeléseket is javasolhat, hogy a fogszabályzó viselésének ideje alatt kiegészítő védelmet nyújtson a fogfelszínnek a fogszuvasodással szemben. A fogorvos figyelemmel kíséri a gyermek otthoni fogmosási technikáját is, melyeket szükség esetén korrigál. Fontos, hogy a fogorvos javaslatait gyermeke betartsa!

Egy szakember véleménye Ewa Iwanicka-Grzegorek M.D., Ph.D.: „A fogszabályozás alatt a fogak különösen hajlamosak a fogszuvasodásra és a fogínygyulladásra. Ennek oka, hogy a foglepedék gyakran beborítja a fogszabályzó fém részeit, valamint felgyülemlik a nehezen hozzáférhető területeken.

Ha a lepedéket nem távolítják el rendszeresen, akkor az fog- és fogínyproblémákhoz vezethet. Az el nem távolított lepedékből kemény fogkő képződik, amelyet már csak fogászati beavatkozással lehet eltávolítani. Fogszabályzót viselő pácienseimnek nem győzöm elégszer hangsúlyozni a mindennapos, alapos fogmosás fontosságát.

Én a rezgő-forgó mozgást végző Oral-B elektromos fogkefével történő fogmosást javaslom, ami kétszer annyi lepedéket távolít el, mint az Oral-B manuális fogkefék. Léteznek olyan speciális termékek is, amelyek fokozhatják a szájüreg higiéniáját fogszabályzó viselése idején. Ilyenek például az elektromos fogkefékhez tervezett különleges pótfejek, az interdentális (fogköztisztító) fogkefék, vagy a fogszabályzó belső tisztításához tervezett egysoros fogkefék illetve a fogselyem. A fogszabályzó hatékony tisztításának módszeréről kérdezze fogorvosát!

A fogszabályzó orvosnál tett rendszeres látogatásokon kívül a fogszabályzót viselő páciensnek általános fogorvosi vizsgálatra is szüksége lehet.”