FOGSZABÁLYZÓK

Fogtisztítás fogszabályzóval - Hogyan segíthet gyermekének?

MEGOSZTÁS

Amennyiben gyermekének fogszabályzásra van szüksége, esetleg már használ fogszabályozót, bátorítsa őt! Ha segíti őt és segít neki néhány dolgot észben tartani, fogszabályozóval is magabiztosan fog mosolyogni!

A fogszabályzót viselő gyermekeknek még jobban oda kell figyelniük fogaik és fogínyük tisztán tartására. Ennek oka, hogy a fogszabályzó drótjai között található résekbe az ételmaradék és a lepedék könnyen beszorulhat. A nem megfelelően végzett fogmosás a fogak elszíneződéséhez és fogszuvasodáshoz vezethet a fogszabályzó alkatrészei körül.

Gyermeke alaposan mosson fogat minden étkezés után 1350-1500 ppm fluorid tartalmú fogkrémmel és puha sörtéjű fogkefével! Használjon speciális, fogszabályzó viselőinek tervezett rövid sörtéjű interdentális fogkefét a fogszabályzó, és a drótok alatti terület megtisztításához.

A fogszabályzó helyes karbantartása

Az alábbi javaslatok megkönnyítik és hatékonnyá teszik gyermeke mindennapos fogmosási rutinját:

  • Fogmosás előtt - Gyermekének le kell vennie a rugalmas rögzítőket és a fogszabályzó egyéb eltávolítható részeit. Az eltávolítható részeket minden étkezés után ki kell venni a tisztításhoz!

  • Fogmosás - Minden fogat külön-külön, egyesével kell megtisztítani. Először helyezzük a fogkefét 45 fokos szögben a fogíny vonalára, majd gyengéd nyomást gyakorolva végezzünk körkörös mozgást. Egy-egy fogon időzzünk el legalább 10 másodpercig. Ugyanezt a mozdulatsort végezzük el minden fog külső és belső felületén! A kisebb első fogaknál döntsük meg a fogkefét, hogy jobban hozzáférjünk a belső felülethez.

  • Fogszabályzó tisztítása - A fogszabályzó drótjai és konzoljai körüli tisztításhoz döntsük meg a fogkefét 45 fokos szögben. A tisztítást kezdjük a drótívek felső részénél és fokozatosan haladjunk lefelé. Szánjunk elegendő időt arra, hogy minden lepedéket és ételmaradékot alaposan eltávolítsunk a felső és az alsó fogak körül is. A kivehető fogszabályzókat vízzel teli mosdókagyló fölött tisztítsuk meg! Ez megakadályozza a fogszabályzó sérülését abban az esetben is, ha véletlenül leejtik. Az ételmaradékok alapos eltávolítása érdekében mossa meg a fogszabályzót fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Vigyázzon, hogy ne sértse meg a drótokat! A megtisztítás után a fogszabályzó visszahelyezhető a fogakra.

  • Fogköztisztítás naponta egyszer - Kérjék meg a fogorvost arra, hogy mutassa meg gyermekének a fogak és a fogszabályzó közötti területek tisztításának leghatékonyabb módszerét. Mindezek mellett követni kell a termék csomagolásán található útmutatót. Szükség lehet fogszabályzóhoz tervezett egyéb fogköztisztító termékekre, mint például egysoros fogkefére vagy fogselyemre.

  • Gyermeke fogainak védelme - A fogszabályzó használata nagyobb kockázatot jelent a fogszuvasodás kialakulásának szempontjából, ezért a gyermekek fogait 1350-1500 ppm fluorid tartalmú fogkrémmel erősítsük. Naponta legalább kétszer kerüljön sor fogmosásra, lehetőleg minden étkezés után.

  • Ha a fogorvos úgy ítéli meg, hogy hogy a fogszuvasodás kockázatának mértéke indokolja, akkor emelheti a fluorid koncentrációt például (i) erősebb, (2800 ppm fluorid tartalmú) fogkrém felírásával, vagy (ii) alkalmazhat fluoridos lakkot a fogakon évente 2-4 alkalommal a fogászati ellenőrzések során, esetleg (iii) kérheti fluoridos szájöblögető alkalmazását a fogmosástól eltérő időpontokban.

  • Bár a maradék fogkrémet ki kell köpni, azonban öblíteni nem szükséges a fogmosás után. - Ez ugyanis kimossa a fluoridos fogkrémet, ami fontos a fogak megerősítésében. Semlegesítő hatása miatt a szájöblítő használata sem javasolt közvetlenül fogmosás után, mivel kioldhatja a fluoridot a fogak körül.

  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és kontroll mindenképp szükséges.

  • Emlékeztesse gyermekeit arra, hogy figyeljenek oda mit esznek és isznak. A kemény ételek, - például magvak, vagy kemény, ragacsos nyalánkságok illetve cukorka vagy karamell fogyasztása nem ajánlott! Fontos továbbá a cukros ételek és italok korlátozása. Segítsen nekik a helyes étkezési szokások kialakításában, hogy fogaik egészségesek maradjanak. A napi háromszori főétkezés tízóraival és uzsonnával kiegészítve, illetve a tej és víz fogyasztása a legideálisabb a gyermekek számára. Figyeljenek oda a rejtett cukrokat tartalmazó ételekre! Tudjon meg többet arról, hogy gyermekének fogai szempontjából mely élelmiszerek a legkedvezőbbek.

  • A fogszabályzó elszíneződése - Emlékeztesse gyermekét, hogy a fogszabályzó elemei (az úgynevezett kötések) a fogakon elszíneződhetnek. Éppen ezért a színes ételek - mint például a cékla, feketeribizli, bogyós gyümölcsök, curry vagy piros gyümölcslevek - fogyasztása kerülendő!

Ütemezzen be rendszeres fogorvosi vizsgálatokat!

A fogszabályzó viselése során gyermekének rendszeres fogorvosi látogatásra lesz szüksége. A fogszabályzó rutinbeállításait követően előfordulhat, hogy a gyermek kezdetben szorítást, esetleg fájdalmat érez. A hétköznapi fájdalomcsillapítók, mint az algopyrin vagy ibuprofen hatékonyan csökkenthetik az ilyen típusú fájdalmat. Amennyiben a kényelmetlen érzés vagy fájdalom nem múlik el néhány nap után, netán felerősödik, keresse fel gyermeke fogszabályzó orvosát! A fogszabályzóval kapcsolatban felmerülő aggodalmakra vagy problémákra hívja fel a fogorvos figyelmét!

Fontos továbbá, hogy gyermeke továbbra is járjon el rendszeres fogorvosi ellenőrzésekre a fogszabályzás ideje alatt is. A rutinvizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a kezdődő fogszuvasodást és ínybetegségeket észrevegyék. A fogorvos továbbá rendszeres fluoridos kezeléseket is javasolhat, hogy a fogszabályzó viselésének ideje alatt kiegészítő védelmet nyújtson a fogfelszínnek a fogszuvasodással szemben. A fogorvos figyelemmel kíséri a gyermek otthoni fogmosási technikáját is, melyeket szükség esetén korrigál. Fontos, hogy a fogorvos javaslatait gyermeke betartsa!

Egy szakember véleménye Ewa Iwanicka-Grzegorek M.D., Ph.D.: „A fogszabályozás alatt a fogak különösen hajlamosak a fogszuvasodásra és a fogínygyulladásra. Ennek oka, hogy a foglepedék gyakran beborítja a fogszabályzó fém részeit, valamint felgyülemlik a nehezen hozzáférhető területeken.

Ha a lepedéket nem távolítják el rendszeresen, akkor az fog- és fogínyproblémákhoz vezethet. Az el nem távolított lepedékből kemény fogkő képződik, amelyet már csak fogászati beavatkozással lehet eltávolítani. Fogszabályzót viselő pácienseimnek nem győzöm elégszer hangsúlyozni a mindennapos, alapos fogmosás fontosságát.

Én a rezgő-forgó mozgást végző Oral-B elektromos fogkefével történő fogmosást javaslom, ami kétszer annyi lepedéket távolít el, mint az Oral-B manuális fogkefék. Léteznek olyan speciális termékek is, amelyek fokozhatják a szájüreg higiéniáját fogszabályzó viselése idején. Ilyenek például az elektromos fogkefékhez tervezett különleges pótfejek, az interdentális (fogköztisztító) fogkefék, vagy a fogszabályzó belső tisztításához tervezett egysoros fogkefék illetve a fogselyem. A fogszabályzó hatékony tisztításának módszeréről kérdezze fogorvosát!

A fogszabályzó orvosnál tett rendszeres látogatásokon kívül a fogszabályzót viselő páciensnek általános fogorvosi vizsgálatra is szüksége lehet.”