GYERMEKEK

Gyermek fogápolás - Hogyan ápoljuk 3-5 éves gyermekünk fogait?

Gyermek Fogápolás - Hogyan Ápoljuk 3-5 Éves Gyermekünk Fogait? article banner
MEGOSZTÁS

Most, hogy gyermeke fogai előbújtak, a tisztán tartásuk a maradandó fogak egészségének kulcsa. Egy 3-5 éves gyermek szüleiben természetes, ha kérdések merülnek fel gyermekük helyes fogmosásával kapcsolatban, illetve hogy mi a teendő, ha a gyermek nem hajlandó együttműködést tanúsítani a helyes fogmosási szokások elsajátításában.

Miért fontos a fogmosás a 3-5 éves gyermekek számára?

A gyermekek fogmosása számos okból lehet fontos. A tejfogak tartják egyenesen az állkapcsot, és készítik elő a helyet a később előbújó csontfogak számára, illetve fontos szerepet játszanak abban, ahogy a gyermek megtanul rágni, mosolyogni és beszélni. Az egészséges fogak továbbá növelik a gyermek önbizalmát, az iskolában és baráti körben betöltött magabiztos szerepüket. A megfelelő szájápolási szokások korai bevezetése segít a későbbi, tudatos fogápolásban.

Ha a tejfogak szuvasodnak és ennek következtében eltávolításra kerülnek, ez a többi tejfog elmozdulását, így a maradandó fogak helyének csökkenését eredményezheti. A megfelelő szájápolás hiányában nagyobb a valószínűsége annak, hogy a maradandó fogak is szuvasodni fognak

Tippek a gyermeke fogmosásához

Gyermeke fogmosása hasonló módon történik, mint amikor az első fogak kibújtak.

  • Egy gyermekek számára tervezett, puha sörtéjű fogkefével és borsónyi fluoridos fogkrémmel mossa meg csemetéjének fogait, 2 percen keresztül! Hagyja, hogy a kicsi besegítsen, de önnek kell megmosnia a fogát. Önálló fogmosásra a gyermek körülbelül 7 éves kora körül lesz képes.

  • Használjon fluoridos fogkrémet! A fluorid segít megvédeni és megerősíteni a fogzománcot a fogakon. Az ajánlott fluorid tartalom 1350 és 1500 ppm között van, de ne legyen kevesebb 1000 ppm értéknél! Gyakran egyszerűbb enyhe mentaízesítésű fogkrémet használni, de a gyermekek más ízekhez is hamar hozzászoknak. Ez később megnehezítheti a felnőtt fogkrémre való áttérést.

  • Amennyiben manuális fogkefét használ, végezzen gyengéd körkörös vagy előre-hátra mozdulatokat! Elektromos fogkefénél egyszerűen helyezze a fogkefe fejét a fogak köré és hagyja, hogy a fogkefe elvégezze ön helyett a fogmosó mozdulatokat!

  • Kérje meg gyermekét, hogy köpje ki a felesleges fogkrémet, majd öblögetés helyett csak törölje le a felesleget a szájáról! Az öblögetés kimossa a fogzománc számára védelmet jelentő fluoridot a szájüregből.

  • Ne használjon szájöblítőt ebben az életkorban a lenyelésével kapcsolatos problémák elkerülése érdekében.