GYERMEKEK

Fogápolás gyermekkorban - Hogyan ápoljuk 6-12 éves gyermekünk fogait?

Fogápolás gyermekkorban - Hogyan ápoljuk 6-12 éves gyermekünk fogait? article banner
MEGOSZTÁS

Koruk előrehaladtával a picik tejfogai elkezdenek kipotyogni, és helyükben megjelennek a csontfogak. Továbbra is fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében tisztán tartsuk a fogakat és a fogínyt. A szülőkben természetes módon felmerülhetnek kérdések gyermekük szájápolásának újabb fejezetével kapcsolatban.

Miért fontos a fogmosás a 6-12 éves gyermekek számára?

A fogmosás a gyermekek nap rutinjának részét kell hogy képezze.. Ahogy fiatalabb korukban is, a fogaik továbbra is hajlamosak a szuvasodásra. Annak ellenére, hogy a tejfogak előbb-utóbb kihullanak, ápolásuk mégis jelentőséggel bír. A tejfogak szuvasodása fájdalommal járhat, esetleg ki is kell húzni őket, amely nem egy kellemes élmény. A tejfogak idő előtti elvesztése a többi fog torlódásához vezethet, ami csökkenti a maradandó fogak helyét.

Tippek a gyermeke fogmosásához

A gyermekkor kezdeti szakaszaiban nagyjából hasonló módon kell mosnia a gyermeke fogát, mint óvodás korában. 6-12 éves korában azonban számos fontos dologra oda kell figyelnünk

6-8 éves korban

  • A fogmosást továbbra is a szülők felügyelik. A helyes fogmosási technikák elsajátítása időt vehet igénybe, ezért a szülők továbbra is besegítenek a fogmosásban. 7 éves kora után már megengedheti gyermekének, hogy átvegye az irányítást, de továbbra is tartsa szemét a fogmosáson!

  • Este lefekvés előtt, valamint reggel ébredés után meg kell történnie a fogmosásnak.

  • A fogmosást az életkornak megfelelő, puha vagy közepes sörtéjű manuális fogkefével kell végezni. Ekkor a gyermek már használhat elektromos fogkefét is.

  • A fogmosáshoz borsónyi mennyiségű fogkrém szükséges. Az ajánlott fluorid tartalom 1350 ppm és 1500 ppm között van, de ne legyen kevesebb 1000 ppm értéknél!

  • A fogmosás után a gyermeke köpje ki a fogkrémet, de a száját ne öblítse ki vízzel, mivel így a fogkrémből származó fluorid erősítő réteget képez a fogakon.

9-12 éves korban

  • 9 éves korában a gyermek már önálló fogmosást végez, azonban még lehet szükség apróbb szülői segítségre. A gyermeknek azonban nagyrészt már önállóan el kell tudnia végezni ezt a műveletet.

  • Győződjön meg arról, hogy a gyermeke két percen keresztül mossa a fogát, borsónyi mennyiségű, 1350-1500 ppm fluoridot tartalmazó fogkrém és egy manuális vagy elektromos fogkefe használatával. Most már biztonságosan használhatnak felnőtt fogkrémet a gyermekek számára készült fogkrémek helyett.

  • Fogmosás után gyermekének ki kell köpnie a fogkrémet, de nem szükséges vízzel öblögetni. Ez fenntartja a fluorid koncentrációt a fogakon.

Tippek a fogmosás megkönnyítéséhez

Ahogy a gyermekek nőnek, valószínűleg túljutunk azon az időszakon, amikor nehéz volt rávenni őket a fogmosásra. A cél most a következetesség és a rendszeres fogmosás fenntartása, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni. Amennyiben ez továbbra is kihívást jelent, emlékeztesse a kitartásra, és tudassa vele, hogy a fogmosás elhanyagolása negatív hatással lehet az általános egészségére.

Ideális esetben este lefekvés előtt és reggel ébredés után mosson fogat. Fontos, hogy a helyes szájápolási magatartással ön is példát mutasson gyermekének! Ha a gyermek látja, hogy a rendszeres fogmosás és fogselyem használat az őt körülvevő felnőttek napi rutinjának részét képzi, akkor az neki is segít a helyes és naponta végzett fogmosási szokások kialakításában.

Természetesen csakúgy mint amikor kisebbek voltak, nem baj, ha nem sikerül minden nap tökéletesen a szájápolás. Ha azt tapasztalja, hogy a gyermeke elhanyagolja az alapvető szájápolást, akkor emlékeztesse őt, hogy mennyire fontos a napi fogmosás és fogselyem használat az általános egészsége és jó közérzete szempontjából.