GYERMEKEK

Ujjszopás - hatásai a fogakra, megelőzés és ellenszer

Ujjszopás - hatásai a fogakra, megelőzés és ellenszer article banner
MEGOSZTÁS

Gyakori, hogy a kisgyermek saját megnyugtatására és az elalvás elősegítésére szopja a hüvelykujját, az ajkát vagy egy másik ujját.

Mennyi idős korukig szopják a kisgyermekek az ujjukat?

A legtöbb gyermek 2 és 4 éves kora között – amikor tejfog helyett először kezd kinőni maradandó fog – kinövi az ujjszopást. A gyermeket az első maradandó fog megjelenése előtt le kell szoktatni az ujjszopásról, különben a fogai és a szájürege rosszul fejlődnek majd.

Káros-e az ujjszopás?

Az ujjszopás okozta későbbi fogászati rendellenesség mértéke attól függ, milyen intenzitással szopja a gyermek a hüvelykujját. Az ujjukat vadul szopó gyermekek esetében nagyobb a fogak károsodásának kockázata, mint a hüvelykujjukat csak passzívan a szájukban tartó társaik esetében.

Az ujjszopás megakadályozásának módszereiről

A hüvelykujj, egy másik ujj vagy az ajkak szopizása olyan mozdulatok, melyekről a gyerekeket le kell szoktatni. Ez nem mindig egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Próbálja ki az alábbi módszereket:

 • A helyes magatartás megjutalmazása

  Ahelyett, hogy leszidnánk amikor szopja az ujját, inkább dícsérjük meg amikor nem!

 • Nyugalom és kényelem biztosítása

  A gyermekek gyakran nyugtalanság miatt szopják az ujjukat. Próbáljuk kideríteni az ujjszopáshoz vezető nyugtalanság okát, majd igyekezzünk az okot megszüntetni!

 • Nyugalom és kényelem biztosítása

  Egy nagyobb gyermek esetén tőle kérjünk ötleteket arra, hogyan tudna leszokni. Például megbeszéljük, hogy egy nagyobb gyermek csak éjjel szophassa az ujját. Lehet a kezére kesztyűt húzni, vagy két ujját ragtapasszal egymáshoz rögzíteni.

 • Fogorvos felkeresése

  Az ujjszopásról való leszoktatáshoz kérjük egy gyermek fogszakorvos segítségét!