GYERMEKEK

Tudnivalók a gyermekek fogaival kapcsolatban

Tudnivalók A Gyermekek Fogaival Kapcsolatban article banner
MEGOSZTÁS

Preventív módszerek a helyes szájápoláshoz

A kicsik fogazata már az anyaméhben fejlődésnek indul. Négy hónapos kor körül az első tejfogak áttörik a fogínyt. A gyermekek három éves korára általában már mind a 20 tejfog előbújik, noha ennek üteme és sorrendje esetenként eltérő lehet.

A maradandó fogak hatéves kor körül kezdenek megjelenni. A maradandó fogak megjelenése akár 21 éves korig is elhúzódhat. A szájüreg egészségének biztosítása, valamint az életen át végigkísérő, helyes szájápolási szokások kialakítása érdekében az alábbiakra figyeljünk oda:

 • A fogszuvasodás megelőzése érdekében csökkentsük a bevitt cukor mennyiségét!

 • A fogzománc megerősítése és ellenállóképességének növelése érdekében, gyermekeink számára gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű fluor beviteléről! Ez történhet ivóvízen keresztül, vagy akár fogászati fluoridos kezelés révén. Azok, akiknél az ivóvíz fluoridálása nem megoldott, fluoridos étrendkiegészítőkkel pótolhatják ezt a hiányt. Az étrendkiegészítők szükségességéről kérjük ki a gyermekfogászat fogorvosának tanácsát!

 • Érdemes megfontolni a barázdazárók alkalmazását is. Ezek a barázdazárók egy plusz réteget képeznek a fog felületén, segítséget nyújtva ezzel a fogszuvasodás elleni védelemben. Ezek műanyagból készülnek és a fogorvos ragasztja fel a fogsorra.

 • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy rendszeresen és alaposan mossanak fogat és használjanak fogselymet is! Igyekezzünk a fogmosást és a fogselyem használatát megkedveltetni a gyerekekkel, hogy a későbbiekben is megőrizzék a megfelelő szájápolási szokásokat.

A gyermekek egészséges szájüregét kompromittáló tényezők

Bemutatjuk a gyermekek fogaival kapcsolatos, leggyakrabban előforduló problémákat.

Kisbabák

 • A cumisüveg és a fogszuvasodás: Ez az igen gyakori probléma elkerülhető, ha a cumisüveg cumiját minden etetés után áttöröljük nedves gézzel vagy tiszta törlőruhával. Amint a fogak előbújnak, minden nap mossuk meg őket borsónyi fluoridos fogkrémmel! Ha elalvásnál még a kicsi kezébe adjuk a cumisüveget, tej vagy gyümölcslevek helyett vizet kínáljunk neki!

 • Az ujjszopás: A gyermekek különböző (nem táplálkozási célú) szopizási szokásait a „komfortszopizás” gyűjtőfogalommal illetjük. Ebbe beletartozik a hüvelyk- vagy más ujjak szopása és a cumizás is. Ma már a legtöbb gyermekfogászati és gyermekegészségügyi szakember egyetért abban, hogy ezeknek a szokásoknak fontos személyiségformáló és megnyugtató szerepe van. Épp ezért az első években (akár négyéves korig) nem kell ezeknek különösebb jelentőséget tulajdonítanunk. Ugyanakkor abban is általános az egyetértés, hogy az ujjszopást és a cumizást ha csak lehet abba kell hagyni, mielőtt a maradandó fogak megjelennének. Gyermeke szopási szokásaival kapcsolatban kérdezze fogorvosát!

 • Fehér pöttyök a fogakon: Amint az első fog megjelenik,(általában hat hónapos korban) elkezdhetjük a rendszeres fogmosást és lassan megejthetjük az első fogászati látogatást is!

Kisgyermekek

 • Félelem a fogorvostól: Gyermekünk félelmét igyekezzünk azzal eloszlatni, hogy a vizsgálat ideje alatt az ölünkbe vesszük.

 • A fogmosást rendszeressé tenni a kicsik számára nem könnyű feladat. Igyekezzünk bevonni az egész családot és mutassunk példát a gyerekeknek! Például moshatunk együtt fogat minden nap, ezzel is segítve a helyes szokások kialakítását.

 • Egyes antibiotikumok okozta elszíneződések: Beszéljen gyermekorvosával a felírt gyógyszerekkel kapcsolatban!

Kisiskolások

 • Édesség: Törekedjünk arra, hogy gyermekünknek egészséges nassolnivalókat, például zöldséghasábokat, joghurtot, vagy sajtokat kínálunk!

 • Egyes antibiotikumok okozta elszíneződések: Beszéljen gyermekorvosával a felírt gyógyszerekkel kapcsolatban!

 • Sportolás közben keletkező fogsérülések: Emlékeztessük a gyerekeket, hogy sportolás közben mindig hordjanak fogvédőt! Ezzel az ilyen jellegű balesetek nagy része elkerülhető.

Kamaszok

 • Fogszabályzók: Ügyeljünk arra, hogy kamasz gyermekeink a fogszabályzók körül is alaposan megmossák a fogukat és fogselyem segítségével eltávolítják az ételmaradékokat!

 • Sportolás közben keletkező fogsérülések: Emlékeztessük a gyerekeket, hogy sportolás közben mindig hordjanak fogvédőt! Ezzel az ilyen jellegű balesetek nagy része elkerülhető.