GYERMEKEK

Fogmosás gyerekeknek

MEGOSZTÁS

A megfelelő szájápolási szokások kialakítását sosem lehet túl korai elkezdeni. Természetesen az „első lépéseket” a szülőknek kell megtenniük. Nagyon fontos, hogy jó példával álljunk a gyermekek elé, és a helyes fogmosási és szájápolási szokásokat együtt gyakoroljuk be. A gyerekek minél előbb elkezdenek gondoskodni a saját fogaikról, annál boldogabbak és egészségesebbek lesznek. És nem csak ők, de Ön is. Amit pedig ezáltal egy egész életre megnyernek, azt nem lehet számokban kifejezni.

Fogmosás Gyerekeknek

Ne aggódjon, nincs egyedül!

Ha Ön is úgy véli, hogy egy kisgyermeket megtanítani a helyes fogmosásra és szájápolásra bizony nem kis kihívás, akkor most jó helyen jár! A fogszuvasodás az egyikleggyakoribb egészségügyi probléma gyerekkorban. A kutatások arról is beszámolnak, hogy a hat és nyolc év közötti gyermekek majdnem 50%-ának van legalább egy lukas foga.1 Ezcsak néhány ok a sok közül arra, hogy miért is fontos megértetni a gyerekekkel már az elején, hogy a megfelelő fogmosás bizony fontos dolog.

Hogyan ápoljuk a kisbabák fogait?

Ezzel kapcsolatban számos ismertetőanyag áll rendelkezésre, ezért most csak a jó induláshoz fontos alapokat soroljuk fel.

  • Előzzük meg a lbakteriális lepedék megtelepedését azzal, hogy a kisbaba fogínyét minden étkezés után egy nedves ruhával gyengéden megtöröljük. Ehhez csak tiszta vízrelesz szükségünk, fogkrémre még nem!

  • Elalvás előtt már ne adjunk cumisüvegben tápszert, gyümölcsleveket, vagy egyéb, cukrot tartalmazó folyadékot a babának!

  • Amikor 4–6 hónapos korban a fogzás elindul, elkezdhetjük gyermekünket hozzászoktatni a fogmosáshoz. Erre a célra a legalkalmasabb egy puha sörtéjű fogkefe, valamintborsónyi mennyiségű fluoridmentes fogkrém.

  • Már a kisbabáknál is kialakulhat fogínygyulladás, fogszuvasodás és fogromlás, ezért érdemes időben ellátogatni a gyermekfogászatra. Akár egy éves korban is áteshetünkaz első találkozáson a fogorvossal.

Fogápolás a tipegőknél

A példamutatás és az örömmel végzett fogmosás kulcsfontosságú a sikerhez. Ha a fogmosást a családtagok egyszerre végzik, akkor idővel ez egy olyan közös eseménnyéválhat,amelyet a gyerekek már várni fognak.

  • 2 éves kor körül már elkezdhetünk fluoridos fogkrémet használni, de még ügyeljünk arra, hogy a gyermek ne nyelje le azt! Szeretné, ha a fogmosáshoz szükséges időrögzülne a gyermekében? Próbálja ki, hogy 2 percig énekli a neki a „Kis kacsa fürdik” vagy bármely más dalocskát!

  • Elektromos fogkefe gyerekeknek: az Oral-B® gyerekfogkeféit jól ismert mesefigurák tarkítják. A gyerekek nagyobb kedvvel végzik el a fogmosást, ha közben a Disney®vagy a Pixar® rajzfilmekből ismert barátaik is velük vannak.

  • Rendszerint 3-4 éves korra a gyermekek mind a 20 tejfoga előbújik. A maradandó vagy „csontfogak” 6 éves kor körül jelennek meg, teljes kialakulásuk pedig elhúzódhategészen a kamaszkorig.

  • Ha kisgyermeke fél a fogorvostól, segítsen azzal eloszlatni a félelmét, hogy a vizsgálat ideje alatt ölbe veszi őt.

Fogápolás az idősebb gyermekeknél

Ahogy a gyerekek nőnek, szeretnek egyre nagyobb önállóságra szert tenni. E folyamat része, hogy fogaik ápolásáért is egyre inkább saját maguk lesznek felelősek, szülőiemlékeztető nélkül. Segíthetünk nekik, ha eszükbe juttatjuk a számukra is fontos dolgokat: A tinik szeretnének jó benyomást tenni társaikra, szeretnek mosolyogni a szelfikenés egyetlen gyerek sem tölti szivesen a szabadidejét azzal, hogy a fogorvosi székben üldögél.

A fogmosás idejének elsjátításához segítséget nyújt a Disney Magic Timer időmérő alkalmazás

A gyermekek fogápolásával kapcsolatos másik nagy kihívás, hogy hogyan lehet az édességeket és a cukros üdítőket elkerülni. Kínáljunk nekik egészséges nassolnivalókat,ezzel nemcsak a fogaikat, de általános egészségüket is óvjuk. Ha gyermekünk sportol, gondoskodjunk a megfelelő fogvédő használatáról, amely megóvja a fogakat a sérülésektől,így azok megőrizhetik eredeti épségüket a felnőttkorban is.

A fogselyem használata egy másik nagyon fontos és elsajátítandó része a fogápolásnak. A fogszuvasodás elleni fokozott védelemhez használt hatóanyagokról és fluoridos kezelésekől érdeklődjön fogorvosánál!

1 NIH.gov: Oral Health in America: A Report of the Surgeon General