FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

A fluoridos fogkrém és szájvíz használatának előnyei

Image - A Fluoridos Fogkrém És Szájvíz Használatának Előnyei - Main article banner
MEGOSZTÁS

Megelőzi-e a fluorid a fogszuvasodást?

A fluorid segít megelőzni a fogszuvasodást oly módon, hogy lelassítja a fogzománc leépülését és fokozza a remineralizációs folyamat ütemét. Az újonnan kialakuló zománckristályok keményebbek, nagyobbak, és jobban ellenállnak a savaknak. A fogzománc kemény, mégis porózus. A fogak felszínén található lepedék savakat termelhet, amelyek behatolnak a fogzománc pórusaiba, és tönkreteszik annak belső szerkezetét. A folyamat neve demineralizáció, és olyan gyenge pontokat hozhat lére a fogakon, amelyek kezelés nélkül lyukká alakulhatnak. Ha megérti mire képes a fluorid a fogak egészségéért, tudatosabban lesz képes azonosítani a lepedéket, és megakadályozni, hogy az fogszuvasodássá váljon.

Ismerje meg a fluorid pozitív hatásait a fogaira!

A leggyakoribb fluoridforrás a fluoridos ivóvíz, fogkrém, valamint néhány fajta szájvíz.

Fluoridos fogkrém

A fluoridos fogkrém segít megelőzni a fogszuvasodást mind a gyermekeknél, mind pedig a felnőtteknél. A gyenge pontok és a kilátszó foggyökér megerősítése érdekében, valamint a fogszuvasodás korai megelőzéséért rendszeresen mosson fogat fluoridos fogkrémmel!

  • Gyermekeinek fogmosását mindig felügyelje!

  • A hat évnél fiatalabb gyermekek csupán borsónyi mennyiségű fluoridtartalmú fogkrémet használjanak!

Fluoridos szájvíz

Fluoridtartalmú szájvizes öblítéssel Ön és családja egyaránt védekezhet a fogszuvasodás ellen.

  • Az üzletekben sokféle fluoridos szájvíz kapható.

Fluoridos víz

A fluorid hozzáadása az ivóvízhez a gyermekek és felnőttek fogszuvasodás elleni védelmének egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja.

  • Nem biztos az ivóvízrendszer fluoridtartalmában? Kérdezze meg fogorvosát! Jelezze fogorvosának, ha az Ön által fogyasztott ivóvíz nem tartalmaz fluoridot. Ilyen esetekben a fogorvos javasolhatja, hogy vegyen igénybe magas fluoridkoncentrációjú kezeléseket.

  • Amennyiben Önöknél az ivóvíz nem tartalmaz fluoridot, fogorvosa felírhat Önnek és családjának fluoridtablettát vagy -cseppeket a fogszuvasodás megelőzése céljából.

  • A fluoridos víz kiválóan helyettesíti az üdítőket, mivel segít a fogak védelmében, és minimalizálja a cukorbevitel miatti károsodást.

  • A palackozott vízből hiányozhat a fluorid, ezért hiába tűnhet fogyasztása biztonságosabbnak, mégis érdemes fontolóra vennie, hogy mennyi fluoridtól esik el csapvíz hiányában.

A fluorid szerepe kulcsfontosságú a fogak egészsége szempontjából, és most, hogy megismerte a fluorid fontosságát, nagyobb rendszerességgel alkalmazhatja a szájápolásban.