FOGROMLÁS ÉS FOGSZUVASODÁS

Esztétikai fogászat és helyreállítási módok

Image - Esztétikai Fogászat És Helyreállítási Módok -Main article banner
MEGOSZTÁS

Mi a helyreállító fogászat?

A „helyreállító fogászat” kifejezésa szájüreg egészségügyi problémáinak integrált kezelését, valamint a száj funkcionális és esztétikai korrekcióját jelenti. Bár a helyreállító fogászatot jelenleg az Amerikai Fogászati Társaság nem ismeri el külön fogászati ágként, az általános fogászok képesek külön képzések és tanúsítványok nélkül elvégezni ezeket az eljárásokat. Minden attól függ, hogy az adott eljárás mennyire bonyolult, és a fogászati szakma mennyire mozog benne otthonosan. Az eljárások közül sok a fogpótlástan területéhez tartozik, beleértve a töméseket, porcelánhéjakat, koronákat, hidakat, teljes vagy részleges protéziseket, illetve a fogászati implantátumokat.

A hiányzó fogak pótlása

A helyreállító fogászatot gyakran fogpótlástanként is emlegetik. Fogorvosa akár a helyreállító fogászat, akár a fogpótlástan kifejezést használja, a cél az, hogy a természetes fogakat lehetőség szerint megőrizzük. A hiányzó fogak helyettesítése fogászati implantátummal, híddal, teljes vagy részleges protézissel javítja a fogak egészségét. A szájban lévő üres helyek feltöltése segíti a maradék fogak fogszuvasodásának megelőzését is, mivel a szabálytalan alakú foghíjakban felhalmozódhat a baktériumok elszaporodásának kedvező lepedék. A hiányzó fogak emellett plusz terhet jelentenek a maradék természetes fogaknak, mivel a rágófelület csökken.

A fogak helyreállításának lehetőségei

Amikor a helyreállító fogászat stratégiáját kiválasztjuk, fizikai és pénzügyi szempontokat kell figyelembe vennünk – az egészségünket és a pénztárcánkat. A legtöbb helyreállító fogászattal foglalkozó szakember megpróbálja lehetőség szerint megmenteni a természetes fogakat, hogy ne kelljen folyamatosan eltávolítani és tisztítani a kivehető protézist. Amennyiben valakinek sok foga hiányzik, vagy más egészségügyi ok miatt szervezete nem alkalmas a fogászati implantátumok beültetésére, akkor a teljes vagy részleges műfogsor jelentheti a legjobb megoldást.

A foghelyreállítás típusai

Napjainkban, - hála a helyreállító fogászat által kínált lehetőségeknek,- rengeteg opció áll rendelkezésre a kopott, szuvas, károsodott vagy hiányzó fogak javítására, és az egészséges, gyönyörű mosoly helyreállítására. A problémától függően fogorvosa a helyreállító fogászat egy vagy két típusát végzi majd el:

  • Közvetlen. A közvetlen foghelyreállítás azt jelenti, hogy az előkészített fogrésbe azonnal tömést helyeznek. Az eljárás a rendelő egyszeri felkeresésével elvégezhető. A fogorvos többféle tömésből választ a tömés helyétől és típusától függően. Gyakran használnak például üveg vagy gyanta ionomereket a gyökér melletti fogpótláshoz, illetve a rágásból eredő nagy nyomásnak nem kitett területeken.

  • Közvetett. A közvetett foghelyreállítás azt jelenti, hogy a személyre szabott pótlást készítenek korona, onlay vagy inlay fogászati betét formájában. A korona a fog teljes rágófelületét beborítja, az inlay a fogcsücsöknél helyezkedik el, az onlay pedig egy vagy több fog hegyét takarja, beleértve a rágófelület egy részét. A közvetlen foghelyreállításhoz több látogatás szükséges, mivel az inlay vagy onlay előállítása fogtechnikai laboratóriumban történik. A korona, az inlay és az onlay többféle anyagból készülhet. Az inlay betéthez még mindig használnak aranyat, azonban azok számára, akik ragaszkodnak a fehér fogakhoz, a porcelán, vagy fogszínű kompozit gyanták is megoldást jelentenek.

A foghelyreállítás költségei és biztosítás

Ne feledje, hogy a legtöbb fogászati biztosítás jelenleg nem terjed ki a fogászati implantátumokra! Lehet, hogy a fogvesztés oka miatt támogatja az Ön egészségbiztosítása, illetve az alapján, hogy van-e kapcsolódó egészségügyi problémája. Mindenképpen konzultáljon fogorvosával, hogy szájüregének egészségét mily módon lehet a legjobban javítani.

A fogszuvasodás és a fogak romlásának megelőzése érdekében válasszon Oral-B elektromos fogkefe-választékunkból!