EGYÉB

Fokozott nyálelválasztás: meghatározás és kezelés

Fokozott Nyálelválasztás: Meghatározás És Kezelés article banner
MEGOSZTÁS

Ptializmus, avagy túlzott nyálképződés – mit kell róla tudni?

A ptializmus egyszerűre fordítva nem jelent mást, mint fokozott nyálképződést. Ez a jelenség bárkinél jelentkezhet, és a várandós kismamák körében sem ritka, különösen az első trimeszter ideje alatt.

A terhesség során fellépő túlzott nyálképződés

A túlzott nyálképződés előfordulása az olyan várandós nők körében a leggyakoribb, akik extrém hányingertől és reggeli hányástól (hyperemesis gravidarum) szenvednek. A várandósság ideje alatti túlzott nyálképződés oka noha bizonytalan, azonban mindenképp összefüggésbe hozható a hormonváltozással. Azok a nők, akik gyakran tapasztalnak hányingert, ösztönösen kevesebbet nyelnek, így a nyál összegyűlik a szájukban. Mindemellett a gyomorégés és hányinger hatására a nyálmirigyek fokozott működésbe lépnek, és a nyelőcső bevonásához több nyálat termelnek, ezzel védekezve a hányás okozta irritációval szemben.

A túlzott nyálképződés kezelése

A túlzott nyálképződésnek nincs egyedüli ellenszere, azonban az alábbi "óvintézkedések" segíthetnek a probléma mérséklésében:

  • Fogmosás A várandósság alatt egyébként is fokozzottan kell ügyelni a rendszeres szájápolásra, hogy megelőzzük a fogínybetegséget. A fogmosás és a napi többszöri szájvizes öblögetés kordában tarthatja a túlzott nyáltermelődést, így könnyebbé válhat a nyelés.

  • Rendszeres vízfogyasztás A gyakori, kortyonkénti vízivás segíthet lenyelni a túlzott mennyiségű nyálat anélkül, hogy hányinger alakulna ki.

  • Helyes táplálkozás Próbáljon meg többször, kevesebbet étkezni és kerülje a magas keményítőtartalmú élelmiszereket, például a fehér kenyeret!

  • Rágógumi használata A cukormentes rágó fogyasztása vagy a cukormentes keménycukorka szopogatása segít a túlzott mennyiségű nyál lenyelésében.