MIÉRT AZ ORAL-B FOGSELYEM

A fogselyem helyes használata - Hogyan kell fogselymezni?

A fogselyem helyes használata - Hogyan kell fogselymezni? article banner
MEGOSZTÁS

A fogínybetegség első tünetei a fogínyvonalon és a fogközökben jelentkeznek. A napi fogselymezés a mindennapi szájápolás fontos része, mivel segít eltávolítani a lepedéket azokról a területekről, melyeket a fogkefe nehezen ér el. A fogselymezésnek azonban megvan a saját technikája, amit célszerű elsajátítani.

A fogselymezés helyes technikája

Fogselymet használ? Ez remek hír! Ahhoz viszont, hogy a fogselyem hatékonyan eltávolítsa a foglepedéket, elengedhetetlen, hogy helyes technikával használjuk.

Mivel fogselymezéskor a szánkba nyúlunk, mindenek előtt alaposan mossuk meg kezeinket! Az amerikai fogászait asszisztensek szövetsége (American Dental Hygienists’ Association) négy egyszerű lépésben foglalja össze a megfelelő fogselymező-technika kulcselemeit.

Lecsévélés:Csévéljünk le mintegy 45 cm hosszú fogselymet, tekerjük egyik (bal vagy jobb) kezünknek középső vagy mutatóujja köré, majd egy rövidebb szakaszt a másik kezünk középső vagy mutatóujja köré is. (Ha valaki a középső ujjára tekeri fel, akkor a mutatóujjával szabadon mozgathatja majd a fogselymet.) Ez bár elsőre hosszúnak tűnhet, viszont nagyobb mennyiségű fogselyem kell ahhoz, hogy minden egyes fogközre elegendő fogselyem jusson.Feszítsünk ki egy 3–5 cm-es fogselyemszakaszt hüvelyk- és mutatóujjunk között! Hüvelykujjunkkal vezessük a fogselymet a felső fogközökbe.

Útmutató: Tartsunk az ujjaink között kifeszítve egy 3–5 cm-es fogselyemszakaszt. Két mutatóujjunkkal vezessük be a fogselymet az alsó fogközökbe.

Csúsztatás: Óvatos cikcakk mozgással irányítsuk a fogselymet a fogközökben. Vigyázzunk, nehogy a fogselyem megpattanjon, illetve „kiugorjon” a fogközből!Feszítsük fel a fogselymet ívesen a fog oldalsó felületére úgy, hogy a szál C alakban ölelje körül a fogat.

Mozgatás: Mozgassuk a fog felületének feszített fogselymet fel-le irányban, az ínyvonal alá is behatolva. Ne feledkezzünk meg a fogak hátoldaláról sem! Valahányszor egy következő fogra térünk át, tekerjünk le egy újabb, tiszta szakaszt a középső ujjunkra csévélt szálból, majd ezzel egyidejűleg tekerjük fel az elhasznált szakaszt másik kéz középső ujjára. A szálat hüvelykujjunkkal támasszuk meg!

Ez a technika bármilyen típusú fogselyemnél alkalmazható, legyen az viaszolt, nem viaszolt, szivacsos fogselyem vagy fogszalag. A fogselyem tetszés szerint választható, csak a helyes technikát kell betartani. Saját és családtagjaink igényeinek megfelelően számos típus közül választhatunk, akár több különbözőeket is.

Nem számít, hogy a fogselymezést a felső vagy az alsó fogakkal, illetve hogy elöl vagy hátul kezdjük. Csak arra ügyeljünk, hogy valamennyi fogközt vegyük sorra a száj jobb és bal oldalán, fent és lent, valamint a legutolsó fogak hátsó felületén is. Ne felejtsünk el fogselymezni az ínyvonal alatt és a fogak azon felületén, amelyek a hiányzó fogak által létrehozott közöket határolják, mert az ételdarabkák ide is képesek beszorulni. A megfelelő technika alkalmazása segít eltávolítani az ételdarabkákat és a lepedékréteget a fogak közül, elősegítve ezáltal a szájegészség javulását.

Fogselymező használata

A művelet technikája nyeles fogselymező használatakor is hasonló. Tartsuk a nyelet szorosan és döntsük meg a fejet az elsőként fogselymezni kívánt felület felé (vagy az alsó, vagy a felső fogak). Óvatosan csúsztassuk a fogselymet két fog közé, és ügyeljünk arra, hogy a fogselyem ne pattanjon el, illetve ne ugorjon ki. Alkalmazzunk ugyanolyan cikcakk mozgást, mint a normál fogselyem esetében. Feszítsük fel a fogselymet ívben az egyes fogak felületére, csúsztassuk be az ínyvonal alá is, és így haladjunk át a fogak összes felületén.