MIÉRT AZ ORAL-B FOGSELYEM

Mire jó a fogselyem? Pro és kontra

Mire Jó A Fogselyem? Pro És Kontra article banner
MEGOSZTÁS

Fogselymek

A fogselyem, bár nagyon egyszerű termék, rendkívül széles választékban kapható. Bármelyiket választhatja, csak használja mindennap!

Minden fogselyem-típus mellett és ellen is szólnak bizonyos érvek. Íme néhány szempont, melyeket érdemes figyelembe venni a választásnál.

 • A nem viaszolt fogselyem

  >egy vékony, körülbelül 35 szálból csavart, nylon fogselyem. Befér a szűk fogközökbe, de bolyhosodásra vagy szakadásra hajlamos lehet.

 • A viaszolt fogselyem

  >egy vékony viaszréteggel borított, általános, nylon fogselyem. Kevésbé hajlamos a szakadásra, de a viaszréteg miatt nehezebb lehet szűk helyeken használni.

 • A fogszalag

  >szélesebb és vastagabb, mint a normál fogselyem, és viaszolt vagy nem viaszolt kivitelben is kapható. A szélesebb fogközökkel rendelkezők gyakran kényelmesebbnek találják a fogszalagok használatát, mint a normál fogselyemét.

 • A politetrafluoretilén (PTFE) fogselyem

  >ugyanabból az anyagból készült, mint a csúcstechnológiás Gore-Tex anyag. Könnyen siklik a fogak között, és a normál fogselyemhez képest kevésbé hajlamos a szakadásra.

 • A Super Floss fogselymek

  >a fogszabályzók és hidak tisztításának megkönnyítésére végein merevített, fonalszerű anyagból készülnek.

Az ízesített fogselymek előnyei

A fent említett fogselymek ízesített változatokban is kaphatók. Ha gyermeke nem lelkesedik a fogselyem használatáért, emlékeztesse, hogy a mentolos fogselyem az ételmaradékok eltávolításával nemcsak a mosolyát varázsolja szebbé, de frissíti a leheletet is. Ez motiválhatja csemetéinket arra, hogy iskola előtt elvégezzék a fogselymezést.

A felnőttek is sokszor előnyben részesítik az ízesített fogselymet. Ha egész nap diákokkal, ügyfelekkel vagy betegekkel dolgozik, és az esti hazaérkezésig kevés ideje van a szájápolásra, egy ízesített fogselyem jó szolgálatot tehet ebéd után. Ha nem szeretné, hogy a fogselyem mentolos íze kellemetlenül keveredjen az ön által használt fogkrém ízével, tartson egy doboz mentolos fogselymet a fiókjában az ebéd utáni fogápoláshoz, és egy ízesítetlen változatot a az esti szájápoláshoz.

A fogselyem nyújtotta előnyöket mindenkinek érdemes kihasználnia. Azonban a fogselymezés nem mindenkinek megy egyformán könnyen. Nem egyszerű például a kicsiknek, akik még csak tanulják a fogselymezést, az ízületi gyulladásban szenvedő idősebbeknek, vagy azoknak, akik idegenkednek attól, hogy ujjukat a szájukba helyezzék. Egyesek pedig, bár egyik fenti csoportba sem tartoznak, mégis előnyben részesítik a nyeles fogselymezőt, amelynek ágas vége egy darab fogselymet tart.

Egyszer használatos fogselymezők

Vásárolhatunk eldobható fogselymezőketis. Az egyszer használatos fogselymezők különösen kisgyerekek számára jelentenek jó választást, akik kevésbé képesek megbízhatóan tisztán tartani a fogselymezőjüket.

A fogselymező használata során kövesse ugyanazt az alaptechnikát, mint a normál fogselyem esetében. Úgy mozgassa a fogselymezőt a nyelénél fogva, hogy a fogselyem darab „C” alakban a fog köré görbüljön. Óvatosan vigye a fogselymet az ínyvonal alá, húzza fel a fog tetejéig, majd többször mozgassa fel és le.

Jól működnek-e az elektromos fogselymezők?

Az elektromos fogselymezők alternatívát kínálnak azok számára, akik nehéznek találják a fogselyem kezelését. A legtöbb elektromos fogselymező nyele ergonomikus kialakítású, néhány típus pedig döntött fejjel készült, hogy megkönnyítse a hátsó fogak elérését. Továbbá a fogíny kíméletes stimulációja révén az elektromos fogselymező hozzájárul a száj egészségéhez. Kisgyermekek, idősebbek, illetve a bizonytalan fogással bírók ne használjanak felügyelet nélkül elektromos fogselymezőt!