MIÉRT AZ ORAL-B FOGSELYEM

A helyes fogselymezés jótékony hatásai

A Helyes Fogselymezés Jótékony Hatásai -Main Image article banner
MEGOSZTÁS

Milyen előnyöket nyújt a fogselymezés a fogak számára?

A fogselyem rendszeres használata eltávolítja a lepedéket és segít megelőzni a fogkövet okozó lepedék felhalmozódását. A tükörben nem látható, illetve a fogkefe által nem elérhető helyen felhalmozódó lepedék és ételdarabkák eltávolításával a fogselymezés ragyogóbbá teszi a fogakat.

Úgy kell elképzelni, mint egy szőnyeget porszívózás előtt és után. Bár az ember nem mindig látja a port és piszkot, azonban porszívózás után határozottan tisztábbnak és ragyogóbbnak tűnik a szőnyeg, A fogselymezés ugyanezen az elven működik.

A napi fogselymezés nemcsak a fogaknak kedvező, de a helyes szájhigiénia másképpen is hozzájárul az egészséghez.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a fogágybetegségek és a szívbetegség nagyobb kockázata összefügg egymással, bár a kapcsolat megerősítéséhez még több tanulmányra van szükség. Néhány kutató szerint a többi fertőzéshez hasonlóan a szájfertőzés is növelheti a vérben a gyulladást okozó anyagok szintjét, elősegítve a vérrögképződést, és lelassíthatva a szív felé irányuló véráramlást. Egy másik elmélet szerint a szájfertőzésből származó baktériumok könnyen beléphetnek a véráramba, és befolyásolhatják a szív- és érrendszert.

Ezenkívül a fogselymezés alkalmat ad arra is, hogy rendszeresen megvizsgálja, nem tapasztal-e a szájában esetleges duzzanatokat vagy kivörösödést. A fogselymezés jó alkalom arra, hogy a fogakat, a nyelvet és a fogínyt alaposan szemügyre vegyük. Egyes rákos megbetegedések, a HIV/AIDS, a drogfogyasztás és az étkezési zavarok a szájban sérüléseket, az ínyen pedig kivörösödést és duzzanatot okozhatnak.

Miért tesz jót a fogselymezés az ínynek?

Bár a fogágybetegség nem elsődleges oka a fogbél-elhalásnak, azonban az elhanyagolt fogíny növeli a fogvesztés, illetve a gyökérkezelés szükségességének kockázatát. Bár a napi kétszeri fogmosás a jó szájhigiénia alapja, önmagában nem nyújt védelmet az ínybetegség és az ebből fakadó fogvesztés ellen.

Egy 2006-os tanulmány 51 ikerpárnál hasonlította össze, hogy a csak fogmosáshoz képest milyen hatást gyakorol a vérző ínyre a fogselyem használattal kiegészített szájápolás. Az ikerpárok egyik tagja csak napi kétszeri fogmosást végzett, míg a másik a két fogmosás alkalmával fogselymet is használt. Két hét után az ikerpárok fogselymet használó tagjánál 38%-kal csökkent a fogínyvérzés jelensége. Még aki gyerek- vagy kamaszkorában nem is használt rendszeresen fogselymet, annak sem késő elkezdeni és megőrizni a megfelelő szájhigiéniát – ínyét megfelelő fogselymező termékkel egészségesebbé teheti.

A naponta végzett fogselymezés (a fogmosással és szájöblítéssel együtt) a lepedék és ételdarabkák eltávolításával ténylegesen segít megelőzni a fogínygyulladást, megőrzi a fogak és fogíny egészségét és megszépíti a mosolyunkat. A fogselymezés kortól függetlenül fontos fogaink egészségének megőrzéséhez. A gyerekek számára is fontos a helyes szájápolási rutin kialakításához. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért olyan fontos a fogselyem? A válasz: A fogselymezés eltávolítja a fogak és fogíny között található lepedéket és ételdarabkákat, ezzel segít megelőzni a fogínygyulladást.

Fogselyem használat és fogínybetegség

Az USA-ban átlagosan minden nyolcadik felnőtt valamilyen fogínybetegben szenved. Ez az adat nem csupán az idősekre vonatkozik. A fogínybetegség – a napi fogselyem használatot is tartalmazó szájápolási rutin hiányában – nagyon fiatal korban megjelenhet.

Az okos megelőzés fogselyem használatával kezdődik

Mindez nem is csoda, hiszen a fogselymezés olyan művelet, amely a lepedék eltávolításával segít megelőzni a fogínygyulladás előjeleinek és tüneteinek kialakulását. A fogmosással és napi szájöblítéssel kombinált fogselyem használat egy életen át képes biztosítani a gyönyörű és egészséges mosolyt.