MIÉRT AZ ORAL-B FOGSELYEM

A helyes fogselymezés jótékony hatásai

A Helyes Fogselymezés Jótékony Hatásai -Main Image article banner
MEGOSZTÁS

Milyen előnyöket nyújt a fogselymezés a fogak számára?

A fogselyem rendszeres használata eltávolítja a lepedéket és segít megelőzni a fogkövet okozó lepedék felhalmozódását. A tükörben nem látható, illetve a fogkefe által nem elérhető helyen felhalmozódó lepedék és ételdarabkák eltávolításával a fogselymezés ragyogóbbá teszi a fogakat.

Úgy kell elképzelni, mint egy szőnyeget porszívózás előtt és után. Bár az ember nem mindig látja a port és piszkot, azonban porszívózás után határozottan tisztábbnak és ragyogóbbnak tűnik a szőnyeg, A fogselymezés ugyanezen az elven működik.

A napi fogselymezés nemcsak a fogaknak kedvező, de a helyes szájhigiénia másképpen is hozzájárul az egészséghez.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a fogágybetegségek és a szívbetegség nagyobb kockázata összefügg egymással, bár a kapcsolat megerősítéséhez még több tanulmányra van szükség. Néhány kutató szerint a többi fertőzéshez hasonlóan a szájfertőzés is növelheti a vérben a gyulladást okozó anyagok szintjét, elősegítve a vérrögképződést, és lelassíthatva a szív felé irányuló véráramlást. Egy másik elmélet szerint a szájfertőzésből származó baktériumok könnyen beléphetnek a véráramba, és befolyásolhatják a szív- és érrendszert.

Ezenkívül a fogselymezés alkalmat ad arra is, hogy rendszeresen megvizsgálja, nem tapasztal-e a szájában esetleges duzzanatokat vagy kivörösödést. A fogselymezés jó alkalom arra, hogy a fogakat, a nyelvet és a fogínyt alaposan szemügyre vegyük. Egyes rákos megbetegedések, a HIV/AIDS, a drogfogyasztás és az étkezési zavarok a szájban sérüléseket, az ínyen pedig kivörösödést és duzzanatot okozhatnak.

Miért tesz jót a fogselymezés az ínynek?

Bár a fogágybetegség nem elsődleges oka a fogbél-elhalásnak, azonban az elhanyagolt fogíny növeli a fogvesztés, illetve a gyökérkezelés szükségességének kockázatát. Bár a napi kétszeri fogmosás a jó szájhigiénia alapja, önmagában nem nyújt védelmet az ínybetegség és az ebből fakadó fogvesztés ellen.

Egy 2006-os tanulmány 51 ikerpárnál hasonlította össze, hogy a csak fogmosáshoz képest milyen hatást gyakorol a vérző ínyre a fogselyem használattal kiegészített szájápolás. Az ikerpárok egyik tagja csak napi kétszeri fogmosást végzett, míg a másik a két fogmosás alkalmával fogselymet is használt. Két hét után az ikerpárok fogselymet használó tagjánál 38%-kal csökkent a fogínyvérzés jelensége. Még aki gyerek- vagy kamaszkorában nem is használt rendszeresen fogselymet, annak sem késő elkezdeni és megőrizni a megfelelő szájhigiéniát – ínyét megfelelő fogselymező termékkel egészségesebbé teheti.

A naponta végzett fogselymezés (a fogmosással és szájöblítéssel együtt) a lepedék és ételdarabkák eltávolításával ténylegesen segít megelőzni a fogínygyulladást, megőrzi a fogak és fogíny egészségét és megszépíti a mosolyunkat. A fogselymezés kortól függetlenül fontos fogaink egészségének megőrzéséhez. A gyerekek számára is fontos a helyes szájápolási rutin kialakításához. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért olyan fontos a fogselyem? A válasz: A fogselymezés eltávolítja a fogak és fogíny között található lepedéket és ételdarabkákat, ezzel segít megelőzni a fogínygyulladást.

Fogselyem használat és fogínybetegség

Az USA-ban átlagosan minden nyolcadik felnőtt valamilyen fogínybetegben szenved. Ez az adat nem csupán az idősekre vonatkozik. A fogínybetegség – a napi fogselyem használatot is tartalmazó szájápolási rutin hiányában – nagyon fiatal korban megjelenhet.

Az okos megelőzés fogselyem használatával kezdődik

Mindez nem is csoda, hiszen a fogselymezés olyan művelet, amely a lepedék eltávolításával segít megelőzni a fogínygyulladás előjeleinek és tüneteinek kialakulását. A fogmosással és napi szájöblítéssel kombinált fogselyem használat egy életen át képes biztosítani a gyönyörű és egészséges mosolyt.

Az étkezés utáni fogselymezés előnyei

Fogyni bizony nem könnyű. Bár tanulmányok és közvetlen bizonyítékok ezt nem támasztják alá, de állítólag a szájhigiénia összefügg a fogyókúra sikerével, mert az étkezés utáni fogmosás és fogselyem használat enyhítheti a nassolás iránt érzett vágyat.

A napközbeni fogmosás sajnos nem mindig oldható meg. Ha valaki az étkezés után csak fogselymet használ, már azzal is javítja szájhigiéniát, és tisztábbá varázsolja fogait függetlenül attól, hogy ezt fogyási szándékkal teszi-e vagy csak el akarja kerülni a délutáni nassolást.

Amikor egy egészséges snackért nyúl, mindig tartsa észben, hogy a finom sósperec, mazsola és aszalt gyümölcs hiába egészséges, ha hajlamos a fogak közé szorulni. Az aszalt gyümölcs ráadásul cukorban is gazdag, így fogszuvasodáshoz vezetnek. Szerencsére fogselyemmel tisztán tarthatja fogait, és elkerülhetővé válik a lyukas fog kialakulása.

Szája és fogai szépségét, valamint jó közérzetét táplálkozási szokásaitól függetlenül rendszeres és alapos, napi két fogmosásból és egy fogselymezésből álló szájápolási rend betartásával megőrizheti.

Fogászati problémája miatt nem használhat fogselymet?

A lepedék eltávolításának fontos eleme a napi fogselymezés, mégis sokan kihagyják, mert fájdalmasnak, kellemetlennek találják. A megfelelő fogselymező termék azonban könnyűvé és fájdalommentessé teheti a fogselyem használatát.

Sokan vallják, hogy a fogselymezéshez a normál fogselyem az egyetlen hatékony eszköz. A különféle életkorú és fogászati állapotú használók azonban számos termék körül választhatnak. Az alábbi problémák fennállása esetén speciális fogselymezésre lehet szükség:

 • Érzékeny fogíny

  >Érzékenyek fogak és vérzésre hajlamos fogíny esetén a fogközökbe könnyen és kényelmesen sikló, puha fogselymet kell választani.

 • Fogszabályozót hord?

  >Sem a fogszabályozó, sem a műfogsor nem akadálya annak, hogy valaki fogselymet használjon. Ilyenkor próbálkozzon speciális, merevített végű, a fogszabályzó alá becsúsztatható fogselyemmel, amelynek szivacsos része a fogközökbe könnyen behatol.

 • Gyermeke van?

  >A gyerekeket fontos más kiskorban megismertetni a fogselymezés előnyeivel. Gyermekének 5-7 éves kortól kezdheti el megtanítani a fogselymezést, de sok gyerek nem lelkesedik érte, és arra panaszkodik, hogy a fogselymezés kellemetlen vagy nehéz.

 • Nehezen megy a fogselymezés?

  >Próbáljon ki egy elektromos fogselymezőt! Az elektromos fogselymező tiszta és egyszerűen használható, és különösen hasznos olyanok számára, akik nem szeretnének mélyen a szájukba nyúlni. Ráadásul egy elektromos fogselymező pontosan a megfelelő mértékű nyomással működik és finoman stimulálja a fogínyt.