MIÉRT AZ ORAL-B FOGSELYEM

A fogselymezés kezdete - Mikor kezdjünk fogselymezni?

A fogselymezés kezdete - Mikor kezdjünk fogselymezni? article banner
MEGOSZTÁS

Mikor kezdjék el a gyermekek a fogselyem használatát?

Gyermekeink fogait már akkor el kell kezdeni fogselymezni, amikor még csak tejfogai vannak. Amikor a gyermek fogai elkezdenek szorosan egymáshoz illeszkedni, - rendszerint két- és hatéves kor között, - a szülőknek el kell kezdeniük rászoktatni őket a napi rendszerességgel végzett fogselymezésre. Ahogy ügyesednek, segíthetünk nekik megtanulni a fogselyem használatát. A gyermekek általában 10 éves koruk környékén válnak képessé a fogselyem önálló használatára.

Rendszeresen segítsünk be nekik mindaddig, amíg el nem sajátították a helyes technikát. Ezzel elősegíthető, hogy a gyerekben kialakuljon a helyes fogselymezési rutin, amikor még csak tejfogaik vannak, hogy a maradó fogaik megjelenésekor a fogselymezés már a napi szájápolási rend részévé váljon. Használjunk puha és rugalmas fogselymet, amely nem sérti fel a fogaikat, és kellemes a fogíny számára is.

Hogyan lássunk neki a gyermekek fogselymezéséhez?

Próbáljunk meg olyan apró hurkokat kötni a selyemszál mindkét végére, amelyekbe a gyermek ujjai könnyedén beférnek. Ez a tanulás korai fázisaiban segíteni fog nekik a fogselyem tartásában, mielőtt meg nem tanulják a megfelelő technikát. Ezután vezessük végig a gyermeket a fogselymezés alábbi alaplépésein:

Csévéljünk le mintegy 45 centiméternyi fogselyemdarabot, majd többségét lazán csavarjuk fel két kezünk középső ujjára úgy, hogy mintegy 3 centiméternyi szakasz feszüljön a két ujj között.

Óvatosan csúsztassuk be a fogselymet a gyermek fogai közé úgy, hogy közben a szálat feszesen tartjuk mutató- és hüvelykujjunk között. Ügyeljünk arra, hogy a fogselyem ne szakadjon el és ne sértse fel a fogínyt!

Feszítsük fel ívesen a szálat az egyes fogak felületére C alakban, és így mozgassuk finoman fel és le a fogak oldalain, az ínyvonal alá is becsúsztatva. Amikor egy újabb fogra térünk át, csévéljünk le egy tiszta fogselyemszakaszt.

Ne essünk kétségbe, ha kezdetben egy kis fogínyvérzés tapasztalható: ez a jelenség teljesen normális. Néhány nap fogselyem használat után a fogíny javulásával a vérzés megszűnik. Amennyiben ez nem így történne és a vérzés továbbra is fennáll, keressünk fel fogorvost!