MIÉRT AZ ORAL-B FOGSELYEM

A fogselyem története - Ki találta fel és mikor?

Image - A Fogselyem Története - Ki Találta Fel És Mikor? -Main article banner
MEGOSZTÁS

Az évek során az antropológusok bizonyítékokat találtak arra, hogy az ősemberek különféle eszközöket, például hegyes gallyakat használtak a fogközeik tisztításához.

Kinek a nevéhez fűződik a fogselyem?

A legtöbb forrás szerint a mai formájában ismert fogselyem feltalálása egy New Orleans-i fogorvos nevéhez fűződik, aki 1815-ben kezdte tanácsolni a pácienseinek, hogy fogközeik tisztításához vékony, selyemfonalat használjanak.

Mikor fedezték fel a fogselymet?

Az ötlet elismerést aratott, és a Massachusetts állambeli Rudolphban működő Codman and Shurtleft nevű vállalat 1882-ben megkezdte a nem viaszolt selyemből készült fogselyem piaci bevezetését. Ezt követte 1986-ban a Johnson & Johnson vállalat első fogselyme. A new jersey-i székhelyű J&J 1898-ban szabadalmaztatott egy fogselymet, amely ugyanabból a selyemanyagból készült, amelyet az orvosok sebészi varratokhoz használtak.

Szeretne csúcstechnológiás terméket használni? Választhat telepes fogselymezőt, amely kettős feladatot lát el: rezgéssel masszírozza a fogínyt, miközben megtisztítja annak környékét.

Fogselyem innovációk (1940-1950)

Az 1940-es években a fogselyem anyagául szolgáló selymet a nylon váltotta fel. Egyenletes textúrája és foszlásállósága fejlődést jelentett a selyemből készült termékekkel szemben. A nylon használata az 1940-es években lehetővé tette a viaszolt fogselyem, az 1950-es években pedig a fogszalag kifejlesztését.

A fogselyem napjainkban

Azóta többféle típusú fogselyem is elterjedt, ideértve az új anyagból, pl. a Gore-Texből készült, illetve a különböző textúrájú, - például szivacsos vagy puha - változatokat. A mai fogselymek különböző tulajdonságaikkal teszik könnyebbé a fogselymezést. A megerősített végű fogselyem például a fogszabályozók vagy más fogászati készülékek körüli fogselymezést hivatott megkönnyíteni.

Ma a fogselyem kulcsfontosságú része a napi kétszeri fogmosásból, napi fogselymezésből és a rendszeres szájvízhasználatból álló szájápolásnak, amely a szájegészség fenntartását segíti elő.