MIÉRT AZ ORAL-B SZÁJVÍZ?

A fluoridos szájvíz használata és tippek

A Fluoridos Szájvíz Használata És Tippek -Main Image article banner
MEGOSZTÁS

Fluoridos szájvíz használata

Sok fogász szerint a fluoridos fogkrémmel végzett napi kétszeri fogmosás elegendő fluoridot tartalmaz a fogszuvasodás ellen. A fogromlásra hajlamos személyeknél a fogmosás és fogselyem használat mellett fluoridos szájvíz használata is javasolt.

Tanulmányok szerint fluoridos szájvizekkel jól kiegészíthető a fluoridos fogkrémekkel végzett napi fogmosás, különösen a fluoriddal nem dúsított ivóvizű térségekben. Ezek a szájöblítők hatékonyan erősítik a fogzománcot és védik a fogakat savkárosodás ellen, azonban nem nyújtanak számottevő védelmet a lepedék okozta fogínygyulladás és a fogínybetegség súlyosabb formái ellen. Ez egy újabb érv a mindennapos fogmosás és fogselyem használat mellett.

Fluoridos szájvíz használatakor követendő lépések

Ha fluoridos szájvízzel kíván öblögetni, kövesse az alábbi lépéseket:

 • Ügyeljen a megfelelő adagolásra:

  A szájvizet a címkén feltüntetett, illetve a fogorvos által javasolt mennyiségben kell használni!

 • Öblögessen intenzíven:

  Becsukott szájjal öblögessen erőteljesen a címkén feltüntetett utasítás szerint!

 • Köpje ki:

  A szájvizet nem szabad lenyelni! A legtöbb fluoridos szájvíz nagy mennyiségű lenyeléskor toxikus hatást fejthet ki. Ha megengedi gyermekének, hogy szájvizet használjon, akkor felügyelettel kell gondoskodni arról, hogy kiköpje és ne nyelje le azt!

 • Ne feledje:

  A fluoridos szájöblítés akkor a leghatékonyabb, ha utána legalább 30 percig tartózkodik az evéstől, az ivástól és a dohányzástól, mert ezek a szájból a fluoridot kimossák.