MIÉRT AZ ORAL-B SZÁJVÍZ?

Szájvizek: Találja meg az Önnek leginkább megfelelőt

Image - Szájvizek: Találja Meg Az Önnek Leginkább Megfelelőt - Main article banner
MEGOSZTÁS

A szájápolási szokásainak leginkább megfelelő szájvíz kiválasztásakor fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi is a különbség az egyes termékek között.

A különféle típusú szájvizek közötti különbség

A szájvíz friss leheletet nyújt de nem tisztítja a fogakat. A szájvizek nem helyettesítik a rendszeres, napi kétszeri fogmosást és a mindennapos fogselyemhasználatot, de segíthetnek a szájüregben visszamaradt ételdarabkák eltávolításában. A vény nélkül kapható, normál szájvizek tartalmaznak a friss leheletért felelős összetevőket, például mentolos ízesítést. Azonban ha a címkéjük külön nem jelöli, akkor fluoridot nem tartalmaznak.

Alkoholos szájvíz

Vannak, akik mindennapos szájápolási rutinjuk részeként szeretnének szájvizet használni, azonban alkoholtartalmuk miatt elbizonytalanodnak. Ennek többnyire az az oka, hogy az ajánlott öblögetési időtartam egy alkoholos termékkel kellemetlen érzés számukra (sok szájvíz alkoholtartalma 20%-os). Mások amiatt aggódnak, hogy a 20%-os alkoholtartalom a szájvíz lenyelését kipróbáló gyerekek vagy tizenévesek esetén rosszullétet okozhat. Egyes gyógyult alkoholbetegek azért kerülik ezt a terméket, mert az alkoholtartalom bizonyos esetekben visszaeséshez vezethet.

Alkoholmentes szájvíz

Létezik azonban alternatív megoldás. Alkoholmentes változatban is kapható olyan szájvíz, amely rendelkezik egy tipikus alkoholtartalmú termék szájhigiéniás tulajdonságaival. Vegye fontolóra CPC (cetilpiridinium-klorid) tartalmú szájvíz használatát! Ez a hatóanyag számos egészségügyi termékben megtalálható. A CPC bizonyítottan biztonságos és hatásos. Szájöblítés közben kötést létesít a baktériumok felszínével, melynek hatására azok szétbomlanak, így kevesebb baktérium halmozódik fel a fog felületén.

Fluoridos szájöblítők

A fluoridos szájöblítők nem távolítják el a lepedéket, mivel hatási mechanizmusuk alapja, hogy megóvják a fogakat a lepedékben tenyésző baktériumok által termelt savak hatásától. Épp ezért nem helyettesítik a fogmosást vagy fogselyem használatát. A fluoridos szájöblítő fluoridtartalma beépül a fogakat borító fogzománcba, és az erre a hatásra fogékony személyeknél elősegítheti a szuvasodás elleni védelmet.

Amit fontos megjegyezni

Ne feledje, hogy mind a szájvíz, mind pedig a fluoridos szájöblítő használata csak a megfelelő fogmosási rutint, - vagyis a fogmosást és fogselymezést - követően javasolt. Vegye figyelembe továbbá, hogy a szájvizek és szájöblítők használata 6 év alatti gyermekek számára nem ajánlott, mert kiköpés helyett van, hogy lenyelik a terméket.