GYERMEKEK

Gyermek fogápolási és szájhigiéniai tippek

Gyermek Fogápolási És Szájhigiéniai Tippek article banner
MEGOSZTÁS

Mikor kezdjük el kialakítani a megfelelő szájápolási szokásokat?

Sok szülő teszi fel a kérdést: Mikortól kell elkezdeni a fogmosást és a fogselyem használatát gyermekemnél? Alapvetően akkortól, amikor a gyereknek már vannak egymást érő fogai, - vagyis általában két-, hároméves korban. Ebben a fejlődési szakaszban már megrekedhetnek az ételmaradékok a fogak között, ez pedig elősegíti a baktériumok elszaporodását valamint a lepedékképződést a szájüregben. Ebben az életkorban nem feltétlenül szükséges minden gyermeknél fogselymet használni, ezt illetően kérjük ki a gyerekfogorvos tanácsát!

Hogyan mossuk a baba fogát?

A mefelelő szájápolás már a fogak megjelenése előtt kezdődik. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ajánlja, hogy etetés után a szülők puha törlőkendővel vagy babafogkefével és csak vízzel (fogkrém nélkül) töröljék meg a csecsemő ínyét. Alkalmazhatunk a fogorvos által ajánlott tisztító módszereket is. Az első fogak megjelenésétől a szülőknek naponta kétszer két percig gyermekméretű, puha sörtéjű, párnázott fejű fogkefével és borsószem nagyságú, fluoridmentes fogkrémmel ajánlott megmosniuk a baba fogát.

A gyermekek fejlődésének szakaszai

Szájápolási tippek - Életkor 1. szakasz (4-24 hónapos korban)

A foglepedék kialakulásának megelőzése érdekében (foglepedék: lágy, ragacsos, baktériumokat tartalmazó filmréteg, amely lerakódik a fogakra és fogszuvasodást okoz) a szülőknek minden etetés (szoptatás vagy cumisüvegből történő táplálás) után rendszeresen meg kell törölniük a csecsemő fogínyét nedves kendővel.

 • Az első fogak megjelenésétől a szülőknek naponta kétszer két percig gyermekméretű, puha sörtéjű, párnázott fejű fogkefével és borsószem nagyságú, fluoridmentes fogkrémmel ajánlott megmosniuk a baba fogát.

 • Az első fogászati vizsgálat tekintetében a szülőknek ajánlott kikérniük gyermekorvosuk véleményét, de tarthatják magukat ahhoz is, hogy gyermeküket egyéves korában viszik el először fogorvoshoz. A fogak megfelelő fejlődésének érdekében, a továbbiakban félévente ajánlott elvinni a kicsiket ellenőrzésre.

Szájápolási tippek - Életkor 2. szakasz (2-4 éves korban)

Kétévesnél idősebb gyermekek már moshatnak fogat fluoridos fogkrémmel annak érdekében, hogy elkerüljék a fogszuvasodást. A 2. évüket már betöltött gyermekeket nyugodtan biztassunk az önálló fogmosásra! Természetesen a fogmosást továbbra is felügyeljük és gondoskodjunk annak megfelelő végzéséről. Ha gyermeke nem akar fogat mosni, legyen kreatív, és tegye játékossá a fogmosást (például "kincskeresés a fogak között" jelszóval). Az is segíthet, ha kedvenc mesefigurájával díszített fogkefét adunk gyermekünk kezébe.

 • A megfelelő szokások kialakulásáig felügyeljük gyermekünk fogmosását! Ajánlott a két percig tartó fogmosás, a legtöbbet rágó fogakra, valamint a hátsó fogakra (a leggyakrabban ezek szoktak először kilyukadni) fektetve a hangsúlyt. A fogmosás egyes gyermekek számára kényszernek tűnhet, lássunk most néhány ötletet arra, hogyan lehet szórakoztatóbbá tenni az élményt: Használjunk olyan fogkefét, amelyet külön arra terveztek, hogy felkeltse a növekvő tejfogait megmosni tanuló kisgyermek érdeklődését. Az ilyen fogkefét úgy tervezték meg, hogy keskeny fejével, egyszerű sörteállásával és Power Tip-sörtéivel az összes fogat hatékonyan elérje.

 • Mutassunk példát, a gyermekkel együtt mossunk mi is fogat! Ezáltal a gyermek arra is rájön, hogy a szüleit nézve és utánozva tanulhat meg dolgokat.

 • A két évnél idősebb gyermekek szüleinek tisztában kell lenniük azzal, hogy a táplálkozási és étkezési/ivási szokások milyen hatással vannak a szájüreg egészségére, valamint egész egészségünkre. A szülők úgy segíthetik elő az egészséges szokások kialakulását, ha korlátozzák a cukros italok fogyasztását, ha nem használnak cumisüveget és csőrös itatópoharat, és ha egészségesebb étellel és snackkel etetik gyermekeiket.

Szájápolási ötletek - életkor 3. szakasz (5-7 éves korban)

Bár a kisgyermekek úgy gondolják, hogy önállóan is fogat tudnak mosni, a legtöbb gyermeknek 7 éves koráig nem elég fejlett a kézügyessége ahhoz, hogy alaposan meg tudja tisztítani a fogait. Segítsünk nekik addig a fogmosásban és a fogselyemhasználatban! Engedjük egyszer, hogy maguk végezzék a fogmosást, utána viszont ellenőrizzük, és segítsünk újra fogat mosni, és a fogselymet is használni. A legtöbb kisgyermeknek rendszeres napirendje van, próbáljuk a reggeli és esti fogmosást és fogselymezést családi eseményként kezelni, mi is végezzük ugyanakkor ezeket a múveleteket. Az ötévesnél idősebb gyermekeknek kezdenek kinőni a maradó őrlőfogaik, fontos tehát, hogy fluoridos fogkrémet és fogkefét használjanak.

Szájápolási ötletek - életkor 4. szakasz (8 éves kor felett)

Amikor a gyermekek elkezdik az iskolát, a szülők kevésbé tudják befolyásolni, hogy napközben milyen ételeket vagy nassolnivalókat fogyasszanak. Mutassunk példát gyermekeinknek azzal, hogy magunk is egészséges ételeket eszünk, és hogy állandó, alapos szájápolást végzünk napi kétszeri fogmosással és mindennapos fogselyemhasználattal. Bár úgy tűnhet ezt a gyermekünk észre sem veszi, pedig igen! Csomagoljunk nekik sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű élelmiszereket, és a cukros italok fogyasztását csökkentsük minimálisra, hiszen elősegíthetik a fogszuvasodást. A nyolcévesnél nagyobb gyermekek számára fluoridos fogkrém és olyan fogkefe használata ajánlott, amelyet a különböző méretű maradó fogakból és tejfogakból álló fogsorokhoz terveztek.

Ötletek gyermekek szájápolásával kapcsolatban

A fogszuvasodást gyermekeknél leginkább úgy lehet megelőzni, hogy ha elérjük, hogy lelkesedjenek a mindennapos szájápolásért. A fogmosás általában nem tartozik a gyerekek legkedveltebb tevékenységei közé. Elfogadhatóvá, és akár szórakoztatóvá is tehetjük azonban, ha olyan fogkrémet és fogkefét választunk, amelyet szeret és használni akar a gyermek.

Keressünk a gyermekek számára vonzó ízesítésű és színű gyermekbarát fluoridos fogkrémet. Léteznek a felnőttek igényeihez jobban igazodó fogkrémek is, így a legtöbb család több típusú fogkrémet használ.

Nem csak a fogkrém típusa fontos természetesen, ugyanolyan fontos az is, hogy tudjuk, hogyan kell fogat mosni. Már korán tanítsuk meg gyermekeinket a helyes technikára, ezzel a megfelelő szájápolási szokások kialakulását is segítjük. Nem kell bonyolultan magyarázni a helyes fogmosási technikát. Az alábbi egyszerű lépésekkel jól indulhat a gyermek ezen a téren.

 • 45 fokos szögben emeljük a fogínyünkhöz a fogkefét.

 • Övatos, rövid mozdulatokkal mozgassuk előre-hátra a fogkefét fogaink első részén, hátsó részén és a felső felén. Ínyünket ne dörzsöljük erősen, mert irritációt okozhatunk.

 • Ne feledjük a felső és az alsó elülső fogak mögötti részt sem megmosni (és fogselyemmel tisztítani). (Az alsó elülső fogak mögötti rész fogkőképződésnek van kitéve, ezért figyelnünk kell rá.) A kefe felső sörtéivel tudjuk elérni ezt a részt - egyes fogkeféknek enyhén hosszabb a hegye, hogy el tudják érni ezeket a helyeket.

Küzdelem a cukorral szemben a gyermekek szájápolási szokásainak kialakítása révén

 • Cukorkát, süteményeket és pitéket étkezés után adjunk a gyermeknek, mert akkor nagyobb a nyálképződés a szájban, és a nyál jobban tudja védeni a gyermek fogait.

 • A tejtermékek védik a szájat a szájüregi baktériumok által termelt savak ellen, és csökkentik a fogszuvasodás kockázatát. Az ünnepek alkalmával fogyasztott édességek mellé kínáljunk tejet és sajtot a gyermekeknek.

 • A keménycukorkák beragadhatnak a gyermekek fogai közé, és szuvasodást okozhatnak. A fogselyem segít eltávolítani a cukorkadarabokat. Próbáljuk ki a gyermek kedvenc figurájával díszített fogselymeket, ezáltal szórakoztatóbbá válhat a fogselymezés.

 • Az ünnepek alkalmával történő édességfogyasztás kordában tartásához tartsuk zárható edényben a cukorkát, és határozzunk meg időpontokat, amikor a gyermek hódolhat az édes élvezetnek!

 • A fogszuvasodás megelőzéséért ösztönözzük a gyermeket, hogy igyon sok vizet. Ha palackozott vizet fogyasztunk, ellenőrizzük fluoridtartalmát. A fluoridos víz csökkenti a lyukas tejfogak számát.