FOGSZABÁLYZÓK

Fogrögzítők: Típusok, Költségek És Tisztítási Tippek

Image - Fogrögzítők: Típusok, Költségek És Tisztítási Tippek -Main article banner
MEGOSZTÁS

A fogorvos rögzítőt ajánlott az ön vagy a gyermeke számára? Megfelelő alkalmazás esetén a rögzítő a szájüreg egészségének javát szolgálhatja. Sok tudnivaló van azonban a rögzítők terén, és fontos, hogy mielőtt megvásárolna egyet saját vagy gyermeke részére, megismerje a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Mire valók a rögzítők?

A rögzítőket a fogak közötti hézagok megszüntetésére, beszédproblémák és bizonyos szájproblémák megoldására használják. A rögzítőket általában a fogszabályzó eltávolítása utáni elmozdulás elkerülése érdekében alkalmazzák. Az elmozduláson túlmutató egyéb betegségekben is segíthetnek, mint például a nyelvlökéses nyelés, a temporomandibuláris diszfunkció (TMD) és a fogak csikorgatása vagy összeszorítása (bruxizmus).

Hogyan működnek a rögzítők?

A rögzítőket úgy tervezték, hogy illeszkedjenek a fogak köré, hogy a helyükön tartsák őket, és hogy megfeleljenek gyermeke egyedi igényeinek. Nincs két egyforma rögzítő. A rögzítőket leggyakrabban azért használják, mert segítik a természetesen előforduló fogeltolódás szabályozását.

Rögzítőtípusok

Különböző típusú rögzítők közül választhatunk. Gyermeke fogorvosa vagy fogszabályozó orvosa a leghatékonyabb rögzítőtípust fogja javasolni. Vannak kivehető és állandó rögzítők, vagy a kettő kombinációja.

Kivehető rögzítők

A kivehető rögzítőket nem kell állandóan viselni és eltávolíthatók. A leggyakoribb eltávolítható rögzítő az úgynevezett „Hawley-féle” rögzítő. A Hawley-féle retenciós készülék egy vékony, nyelv alakú akrildarab, amelyet úgy formáztak, hogy illeszkedjen a gyermek szájához, és amely egy fémhuzallal rögzíti a gyermek fogait. A Hawley-féle retenciós készülék kemény, műanyagszerű része lefedi a szájpadlást vagy az alsó elülső fogak mögötti területet. Ez a rész sokféle színnel és mintával személyre szabható gyermeke kívánsága szerint. Mivel eltávolítható, ez a típusú rögzítő megkönnyíti gyermeke számára a fogmosást. A Hawley-féle rögzítő hátránya, hogy elveszhet, megsérülhet, sőt, hő hatására meg is olvadhat. Nagyon fontos, hogy emlékeztesse gyermekét, hogy mindig helyezze vissza a rögzítőt a tokjába, nehogy elvesszen vagy megsérüljön.

Egy másik eltávolítható rögzítő a „clear aligner” láthatatlan típus. Ezek a rögzítők a fogakra illeszkedő vékony, átlátszó műanyagból készülnek. Nyilvánvaló előnye ennek a típusnak, hogy láthatatlan és drót nélküli. A Hawley-féle rögzítőhöz hasonlóan azonban ez is könnyen elveszhet, és fennáll a károsodás veszélye, ha eltávolítás után nem kerül a tokjába.

Fix rögzítők

A fix rögzítő jellemzően egy vékony huzal, amely az elülső alsó vagy felső fogíven húzódik. Ezt a huzalt egy, a fogszabályzóknál alkalmazott cementhez hasonló anyaggal rögzítik. A fix rögzítőt gyermeke fogszabályozó orvosa helyezi fel és távolítja el. A fix rögzítők egyik előnye, hogy mindig a helyükön tartják a fogakat. A fix rögzítők hátránya, hogy nehezebb a fogközöket megtisztítani.

A rögzítőkkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések:

1. Mennyi ideig kell a gyermekemnek rögzítőt viselnie? A gyermek receptre kapja a rögzítőt. Ez részletezi, hogy mikor és mennyi ideig kell viselnie. A legjobb eredmény érdekében kövesse az utasításokat!

2. Hogyan tisztítsuk a fogszabályozót? A baktériumok, a lepedék és a szájüregben lévő ételmaradék miatt, a fogszabályozót is naponta tisztítani kell. Az eltávolítható rögzítők behelyezésük előtt és eltávolításuk után fogkrémmel tisztíthatók. Használható hozzá pezsgőtablettás tisztítószer is. A fix rögzítők fogkefével és fogselyemmel is tisztíthatók. A fogszabályozóhoz használt fogselyem és hasonló tisztítóeszközök használhatók a fogak közötti rész tisztítására.

3. Mennyibe kerülnek a rögzítők? Kérdezze meg gyermeke fogorvosát, hogy milyen árkategóriájú rögzítőre lehet szüksége.