GYERMEKEK

Fogmosás gyerekkorban

Fogmosás gyerekkorban article banner
MEGOSZTÁS

Mindig öröm látni egy gyermek mosolyát. Attól a pillanattól kezdve, hogy megjelenik a gyermek első foga, elkezdhetjük a napi fogmosási rutin kialakítását. Miután a fogak kibújnak (vagy „előtörnek”), azonnal fennáll a fogszuvasodás veszélye. A tejfogak tartják egyenesen az állkapcsot, és készítik elő a helyet a később előbújó csontfogak számára, illetve fontos szerepet játszanak abban, ahogy a gyermek megtanul rágni, mosolyogni és beszélni. Az egészséges fogak továbbá növelik a gyermek önbizalmát, az iskolában és baráti körben betöltött magabiztos szerepüket. A mindennapi fogmosás szokásának korai kialakításával elősegíti az élethosszig tartó egészséges szájhigiénia fenntartását.

Hogyan ápoljuk a csecsemőfogakat 0-2 éves korban?

Íme néhány alapvető tipp a baba fogainak gondozásához:

  • Újszülötteknél, a lepedék-baktériumok megjelenésének elkerülése érdekében, etetés után egy nedves ruhával gyengéden tisztítsa meg a baba fogínyét! A tisztításhoz ebben az életkorban még csak vizet használjon, fogkrémet ne!

  • 4-6 hónapos korban, amikor az első fogak megjelennek, váltson különlegesen puha sörtéjű fogkefére, például az Oral-B Baby 0-2 Micimackó fogkefére! Használjon legalább 1100 ppm fluoridot tartalmazó fogkrémet, például az Oral-B Baby Micimackó fogkrémet!

  • Fogmosáskor körkörös mozdulatokat alkalmazzon ugyanúgy, mint amikor a saját fogait mossa. Ügyeljen arra, hogy a baba ne nyelje le a fogkrémet, mivel valószínű, hogy kiköpni még nem tudja! Épp ezért fogmosás után egyszerűen csak törölje le a fogkrémmaradékot - a szájüregben maradt fluorid óvja a fogakat.

  • Ne fektesse le a babát cukrot tartalmazó tápszerrel vagy gyümölcslével teli cumisüveggel! Sőt, próbálja meg teljes mértékben elkerülni a cukros italokat és ételeket! 6 hónapos korától kezdve ösztönözze arra gyermekét, hogy szokjon hozzá a pohárhoz, 1 éves korára pedig próbálja meg teljesen elhagyni a cumisüveget!

  • Már a kisbabáknál is kialakulhat fogromlás és szuvasodás. Ezért érdemes már a korai időszakban felkeresni egy gyermekfogorvost, lehetőleg még az első születésnap elérkezése előtt.