GYERMEKEK

Fogmosás gyerekkorban

Fogmosás gyerekkorban article banner
MEGOSZTÁS

Mindig öröm látni egy gyermek mosolyát. Attól a pillanattól kezdve, hogy megjelenik a gyermek első foga, elkezdhetjük a napi fogmosási rutin kialakítását. Miután a fogak kibújnak (vagy „előtörnek”), azonnal fennáll a fogszuvasodás veszélye. A tejfogak tartják egyenesen az állkapcsot, és készítik elő a helyet a később előbújó csontfogak számára, illetve fontos szerepet játszanak abban, ahogy a gyermek megtanul rágni, mosolyogni és beszélni. Az egészséges fogak továbbá növelik a gyermek önbizalmát, az iskolában és baráti körben betöltött magabiztos szerepüket. A mindennapi fogmosás szokásának korai kialakításával elősegíti az élethosszig tartó egészséges szájhigiénia fenntartását.

Hogyan ápoljuk a csecsemőfogakat 0-2 éves korban?

Íme néhány alapvető tipp a baba fogainak gondozásához:

 • Újszülötteknél, a lepedék-baktériumok megjelenésének elkerülése érdekében, etetés után egy nedves ruhával gyengéden tisztítsa meg a baba fogínyét! A tisztításhoz ebben az életkorban még csak vizet használjon, fogkrémet ne!

 • 4-6 hónapos korban, amikor az első fogak megjelennek, váltson különlegesen puha sörtéjű fogkefére, például az Oral-B Baby 0-2 Micimackó fogkefére! Használjon legalább 1100 ppm fluoridot tartalmazó fogkrémet, például az Oral-B Baby Micimackó fogkrémet!

 • Fogmosáskor körkörös mozdulatokat alkalmazzon ugyanúgy, mint amikor a saját fogait mossa. Ügyeljen arra, hogy a baba ne nyelje le a fogkrémet, mivel valószínű, hogy kiköpni még nem tudja! Épp ezért fogmosás után egyszerűen csak törölje le a fogkrémmaradékot - a szájüregben maradt fluorid óvja a fogakat.

 • Ne fektesse le a babát cukrot tartalmazó tápszerrel vagy gyümölcslével teli cumisüveggel! Sőt, próbálja meg teljes mértékben elkerülni a cukros italokat és ételeket! 6 hónapos korától kezdve ösztönözze arra gyermekét, hogy szokjon hozzá a pohárhoz, 1 éves korára pedig próbálja meg teljesen elhagyni a cumisüveget!

 • Már a kisbabáknál is kialakulhat fogromlás és szuvasodás. Ezért érdemes már a korai időszakban felkeresni egy gyermekfogorvost, lehetőleg még az első születésnap elérkezése előtt.

Hogyan ápoljuk a kisgyermekek fogait 3-5 éves korban?

Most, hogy gyermeke fogai előbújtak, a tisztán tartásuk a maradandó fogak egészségének kulcsa. Ebben az életkorban a fogmosás kihívást jelenthet, azonban fontos a fogak naponta kétszer történő megtisztítása. Íme néhány hasznos tipp a fogmosás megkönnyítéséhez:

 • Használjon borsónyi mennyiségű, legalább 1100 ppm fluoridtartalmú fogkrémet, amely segít megvédeni és megerősíteni a fogzománcot! Próbáljon enyhe, mentolos ízű fogkrémet használni, hogy gyermeke hozzászokjon. Ha eljön az ideje, így könnyebben válthat majd felnőtt fogkrémre.

 • Engedje, hogy gyermeke maga válassza ki a fogkeféjét, így sokkal izgalmasabb lesz számára a fogmosás! Számos olyan Oral-B fogkefe létezik, amely népszerű Disney, Disney-Pixar és Star Wars mesehősöket ábrázol. 3 éves kortól kezdve biztonságos az elektromos fogkefével történő fogmosás mindaddig, amíg azt a szülők végzik.

 • Egy gyermekek számára tervezett, puha sörtéjű fogkefével tisztítsa meg gyermeke fogait, legfeljebb 2 percen keresztül! Hagyja, hogy a gyermek is segítsen, de körülbelül 7 éves koráig önnek kell mosnia gyermeke fogait!

 • Ha elektromos fogkefét használ, csak helyezze egyenként a fogakra, és hagyja, hogy a fogkefe végezze a munkát! Minden fogon végezze el ezt a műveletet néhány másodpercig, ugyanazzal a mozdulattal a fog külső és belső felületén! A kisebb első fogaknál döntse meg a fogkefét, hogy jobban hozzáférjen a belső felülethez!

 • Ha manuális fogkefét használ, helyezze a fogkefét 45 fokos szögben a fogíny vonalára, majd gyengéd nyomást gyakorolva végezzen körkörös mozdulatokat!

 • Kérje meg gyermekét, hogy köpje ki a felesleges fogkrémet, illetve öblögetés helyett csak törölje le a felesleget a szájáról! Az öblögetés kimossa a fogzománc számára védelmet jelentő fluoridot a szájüregből.

 • A gyermekek 90%-a hosszabb ideig mos fogat az Oral-B ingyenes Disney Magic Timer alkalmazásával. Fogmosás közben ugyanis új Disney-figurákat és virtuális matricákat szerezhetnek szórakoztató jutalomként. Ez az  iTunes App Store és a Google Play Store áruházakból tölthető le.

Hogyan ápoljuk a fogakat 6-12 éves korban?

 • A fogmosást 7 éves korig továbbra is a szülők felügyeljék. Már önállóan is próbálkozhatnak a fogmosással, azonban a helyes fogmosási technika elsajátítása időt vehet igénybe, ezért a szülők továbbra is segítsenek be a fogmosásba! 7 éves kora után már megengedheti gyermekének, hogy átvegye az irányítást, de továbbra is felügyelje a fogmosást!

 • Este lefekvés előtt a fogmosás kell, hogy az utolsó dolog legyen, és ezt a nap folyamán még egyszer meg kell ismételni.

 • A fogmosást az életkornak megfelelő, puha vagy közepes sörtéjű fogkefével kell végezni két percen keresztül. Az Oral-B manuális és elektromos fogkefék széles választékával rendelkezik, beleértve az Oral-B Junior Smart elektromos fogkefét, amely piros fénnyel világít, ha túl erősen mos fogat.

 • Elektromos fogkefe használata esetén a gyermeknek csak egyenként a fogakra kell helyeznie a fogkefét, és hagyni, hogy az elvégezze a feladatot. Minden fogon végezze el ezt a műveletet néhány másodpercig, ugyanazzal a mozdulattal a fog külső és belső felületén! A kisebb első fogaknál döntse meg a fogkefét, hogy jobban hozzáférjen a belső felülethez!

 • Ha manuális fogkefét használ, helyezze a fogkefét 45 fokos szögben a fogíny vonalára, majd gyengéd nyomást gyakorolva végezzen körkörös mozdulatokat!

 • Használjon borsószem nagyságú fogkrémet, például Oral-B Junior 6+ fogkrémet! Javasoljuk, hogy használjon legalább 1100 ppm fluoridtartalmú fogkrémet! Az Oral-B fogkrémek a fogorvosok által ajánlott fluoridmennyiséget tartalmaznak.

 • Fogmosás után a gyermeke köpje ki a fogkrémet, de a száját ne öblítse ki vízzel, mivel ezáltal a fogkrémből származó fluorid erősítő réteget képez a fogakon.

 • 8 éves korában gyermeke már önállóan moshatja fogait. Apróbb szülői segítségre még szüksége lehet. A gyermeknek azonban nagyrészt már önállóan el kell tudnia végezni ezt a műveletet.

Hogyan tegyük szórakoztatóvá a fogmosást?

 • Ebben a korban a fogmosás kihívást jelenthet, különösen azért, mert a kisgyermekek ekkor kezdik érvényesíteni az akaratukat. Íme néhány jó tanács, melyek segítségével megkönnyíthető a fogmosás elvégzése.

 • 0-5 éves koráig dúdoljon egy dalt vagy szórakoztassa máshogy gyermekét! Ez segíthet elterelni a figyelmét. Próbálkozhat azzal is, hogy a nappaliban a TV előtt mossa meg a gyermek fogát.

 • Legyen a fogmosás egy közös program, amit a gyerekek már előre várnak.

 • Tegye ezt mindennapjaik részévé, hogy hozzászokjanak a rendszeres fogmosáshoz!

 • Engedje, hogy gyermeke maga válassza ki a fogkeféjét, így sokkal izgalmasabb lesz számára a fogmosás! Számos olyan Oral-B fogkefe létezik, amely népszerű Disney, Disney-Pixar és Star Wars mesehősöket ábrázol.

 • Az okostelefonokra és tabletekre kifejlesztett fogmosási alkalmazások, mint amilyen például az ingyenes Oral-B Disney Magic Timer, izgalmas animációkkal és virtuális matricákkal segítik a gyermekeket a fogmosásban. Ez az alkalmazás az  iTunes App Store és a Google Play Store áruházakból tölthető le.

 • 13 éves kortól az Oral-B FunZone a mindennapos fogmosást szórakoztató, megosztható közösségi élménnyé változtatja, szűrőkkel és animációkkal kiegészítve. Ezt az  iTunes App Store és a Google Play Store áruházakból letölthető ingyenes Oral-B alkalmazásban találja.

Végül ne feledje, hogy az egészséges étkezés is fontos a gyermekek fogápolásában! Kerülje vagy korlátozza a cukros ételek és italok fogyasztását! Ajánlott, hogy a gyermekek csak vizet és tejet igyanak. Ha cukros ételt ad nekik, azt csak a szokásos étkezéskor tegye.